Jak stopniowo pogłębiać promień

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
marins87
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 56
Rejestracja: 23 cze 2013, 20:26
Lokalizacja: Ostrowiec Św

Jak stopniowo pogłębiać promień

#1

Post napisał: marins87 » 08 sie 2018, 17:41

Witam. Tak jak w tytule. Jeśli mam wyliczony jakiś promień to jak powinna wyglądać formuła aby stopniowo toczyć? Jeśli promień miałby być np r30 w głąb materiału to czy aby stopniowo wytoczyć, trzeba by zaczynać od pisania kolejno od np r1, r2,r3... aż do uzyskania zadanego promienia?




Majster70
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 946
Rejestracja: 08 cze 2010, 22:37
Lokalizacja: Piastów

Re: Jak stopniowo pogłębiać promień

#2

Post napisał: Majster70 » 09 sie 2018, 13:04

Wstaw rysunek z tym promieniem. Gdzie położony, na czole materiału? 1 rysunek wart 1000 słów.


Autor tematu
marins87
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 56
Rejestracja: 23 cze 2013, 20:26
Lokalizacja: Ostrowiec Św

Re: Jak stopniowo pogłębiać promień

#3

Post napisał: marins87 » 09 sie 2018, 17:40

Witaj. Nie mam rysunku. Może napiszę gcode
G0 x0 z0
M3 s100
G1 z-20 f60
G18
G2 z-80 i0.0 k-30.0

G1 z-100 (ta linijka na końcu programu)
G28
M30

Chodzi mi o stopniowe zagłębianie G2. Czy to trzeba pisać każde zagłębienie z osobna?


Arias2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 209
Rejestracja: 29 lip 2007, 09:49
Lokalizacja: wieluń-eslov

Re: Jak stopniowo pogłębiać promień

#4

Post napisał: Arias2 » 09 sie 2018, 19:27

Prościej zrobić zadany promień ale się zagłębiać na jednej osi.


Autor tematu
marins87
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 56
Rejestracja: 23 cze 2013, 20:26
Lokalizacja: Ostrowiec Św

Re: Jak stopniowo pogłębiać promień

#5

Post napisał: marins87 » 09 sie 2018, 19:38

Nie rozumię. Jakby miał wyglądać zapis? Proszę o jakiś przykład... dla lajka


Arias2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 209
Rejestracja: 29 lip 2007, 09:49
Lokalizacja: wieluń-eslov

Re: Jak stopniowo pogłębiać promień

#6

Post napisał: Arias2 » 09 sie 2018, 19:45

Przykladowo finalnie promień ma się kończyć na z-80 to zaczynasz od dajmy na to od z-70 i przesuwasz sie co 2 mm z-72 z-74 az do z-80. Tak moze to wygladac pisane z palca ale calkiem możliwe ze masz dostepny cykl do tego.
Ale to niech sie wypowiedzą odoby obeznane w tokarkach bo ja to bardziej frezarki mam opanowane.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6033
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Jak stopniowo pogłębiać promień

#7

Post napisał: WZÓR » 09 sie 2018, 21:27

marins87 pisze:
09 sie 2018, 17:40
Witaj. Nie mam rysunku. Może napiszę gcode
G0 x0 z0
M3 s100
G1 z-20 f60
G18
G2 z-80 i0.0 k-30.0

G1 z-100 (ta linijka na końcu programu)
G28
M30

Chodzi mi o stopniowe zagłębianie G2. Czy to trzeba pisać każde zagłębienie z osobna?
A cykle tokarskie ogarniasz?

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


Autor tematu
marins87
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 56
Rejestracja: 23 cze 2013, 20:26
Lokalizacja: Ostrowiec Św

Re: Jak stopniowo pogłębiać promień

#8

Post napisał: marins87 » 10 sie 2018, 04:56

Przy każdej zmianie w osi x czy z, trzeba na nowo liczyć promień.
Czy ogarniam. Hmm. Uczę się hobbystycznie. Jeśli miałbym podać stopień zaawansowania w skali 1 do 10 to może na 3
Coś tam nabazgram z palca


cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 214
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Jak stopniowo pogłębiać promień

#9

Post napisał: cosmonet » 11 sie 2018, 14:18

Witam,
Przy każdej zmianie w osi x czy z, trzeba na nowo liczyć promień.
Nie. szkoda czasu. Przykład na rysunku https://zapodaj.net/2622a56b01908.jpg.html . Bodajże promień 40 mm. Tutaj w Fusion 360 zrobiłem tak, że toczymy wzdłuż osi Z zagłębiając się co 2 mm (niebieskie linie, żółte ruch szybki G00). Czyli jak widzisz toczymy w osi Z w coraz mniejszej długości zostawiając "ostatnie" przejście, nazwijmy je przejściem wykańczającym, gdzie nóż toczy zadaną średnicę oraz promień.
Tak by było trzeba napisać z ręki (w cyklu szybciej, tzn. mniej pisania):
G00 X106. Z1.
G01 Z-48. F0.15;
G00 X110. Z1.;
X102.;
G01 Z-45.;
G00 X110. Z1.;
X98.;
G01 Z-43.;
G00 itd.
"Już mi odechciało się pisać"!

Warstwa skrawająca 2 mm tylko dla zobrazowania na rysunku, bo technologicznie jak by było trzeba toczyć płytką DCMT r0.2 to by długo nie potoczył.

Pozdro ...
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.


Autor tematu
marins87
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 56
Rejestracja: 23 cze 2013, 20:26
Lokalizacja: Ostrowiec Św

Re: Jak stopniowo pogłębiać promień

#10

Post napisał: marins87 » 12 sie 2018, 16:05

Na filmiku, widać jak gość wczytuje pliki przez dxf2gcode do linuxcnc. Odrazu po załadowaniu, widać przejścia skrawania a nie sam kontur. Czy gdzieś w opcjach ustawia się ile ma zbierać nóż na każdym przejezdzie? Szukałem ale nic takiego nie znalazłem. Dodam że dxf2gcode mam na lapku z windowsem

https://youtu.be/zq7rbsMW5ic

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”