Jak przygotować pliki do Lazycama aby były optymalne


Autor tematu
niedal
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 41
Rejestracja: 29 gru 2006, 09:44
Lokalizacja: Parczew
Kontakt:

Jak przygotować pliki do Lazycama aby były optymalne

#1

Post napisał: niedal » 21 mar 2016, 19:14

Po kilku latach znowu wracam do Macha i Lazy Cama.
Na pierwszy ogień poszły grzebienie do stołu do plazmy.
Grzebień składa się z linii łuków jak w załączniku.
W tej chwili po wygenerowaniu Gkodów palnik lata po całym materiale wycinając w różnych miejscach łuki, po kawałku linie, gdzie puste przejazdy zajmują więcej czasu niż samo palenie. Dzieje się tak, ponieważ po zaimportowaniu pliku do Lazycama program dzieli cały wsad na maleńkie odcinki.
Jak zrobić, aby palenie przez całą długość grzebienia było jednym cyklem?
Próbowałem w Cadzie grupować, tworzyć polinie ale w efekcie jakoś słabo mi to wychodzi.
Macie jakieś pomysły jak to zrobić?
Załączniki
grzebienie222.dxf
(146.9 KiB) Pobrany 194 razy



Tagi:


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1842
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: ARGUS » 21 mar 2016, 19:38

Ja to robię w corelu zapisuję jako dxf
W swoim rysunku masz nie połaczone łuki z prostymi dlatego
maszyna ci to tnie jako oddzielne elementy
Jak to połączyć w cadzie niestety nie wiem


Autor tematu
niedal
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 41
Rejestracja: 29 gru 2006, 09:44
Lokalizacja: Parczew
Kontakt:

#3

Post napisał: niedal » 21 mar 2016, 22:47

ARGUS pisze:Ja to robię w corelu zapisuję jako dxf
W swoim rysunku masz nie połaczone łuki z prostymi dlatego
maszyna ci to tnie jako oddzielne elementy
Jak to połączyć w cadzie niestety nie wiem
Zrobiłem polinię z segmentami łukowymi. W cadzie wygląda na całość,tak samo jak ramka prostokąta, którą LazyCam otwiera prawidłowo- wypala po obwodzie. A grzebień, niby także jeden element a ciągle dzieli. Próbowałem polinii, bloków, grupowania...
Nie mam więcej pomysłów.


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1842
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: ARGUS » 21 mar 2016, 22:55

Nie jest całość
Otwórz plik
powiększ mocno i zobaczysz że masz nie połączone linie z łukami
masz też podwójne linie może to jest powodem
A Lazy Cam nie pokazuje Ci błędów w rysunku ?


Autor tematu
niedal
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 41
Rejestracja: 29 gru 2006, 09:44
Lokalizacja: Parczew
Kontakt:

#5

Post napisał: niedal » 22 mar 2016, 01:54

ARGUS pisze:Nie jest całość
Otwórz plik
powiększ mocno i zobaczysz że masz nie połączone linie z łukami
masz też podwójne linie może to jest powodem
A Lazy Cam nie pokazuje Ci błędów w rysunku ?
W załączonym pliku nie ma podwójnych linii a same grzebienie są wykonane z modułów podwójnych. Dopiero zamiana części na polilinię daje pożądany efekt[/code]
Załączniki
cad1.jpg
cad1.jpg (11.29 KiB) Przejrzano 9866 razy


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1842
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#6

Post napisał: ARGUS » 22 mar 2016, 02:30


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LazyCam”