Jak pracować tylko z jedną sondą

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
lockplace
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 05 maja 2019, 14:20

Jak pracować tylko z jedną sondą

#1

Post napisał: lockplace » 05 maja 2019, 14:28

Witam, w firmie w której pracuję, na Haasie jest tylko sonda do pomiaru narzędzi, pytanie jak to pogodzić ze zwykłym czujnikiem 3D? Jak skalibrować taką sondę bym mógł ustawiać Z0 z takiego czujnika bez obliczeń.

Pozdrawiam




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1546
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak pracować tylko z jedną sondą

#2

Post napisał: Steryd » 05 maja 2019, 14:41

Wez jakieś zmierzone narzędzie, przefrezuj ,,zero" I ustaw na nim wysokość czujnika. Zapisz sobie go jako jakieś narzędzie, którego nie używasz I co jakiś czas skontroluj w ten sposób.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 416
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

Re: Jak pracować tylko z jedną sondą

#3

Post napisał: ryby007 » 09 maja 2019, 19:54

Jeśli chodzi o 3d typu Haimer to normalnie zmierz tą sonde jako narzędzie a następnie w korekcji odejmij połowę kulki w osi Z.
:mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”