CFA pisze:oprawcafotografii pisze:No jak tam mowicie to tylko sie cieszyc

To się jeszcze okaże. Dla mnie obydwa gatunki z grupy 60.. obrabiają się wyraźnie gorzej niż PA6. Z czystej fizyki wynika lepsza skrawalność 2017A bo jest tam więcej wszelkiego rodzaju dodatków a 6060 czy 6082 mają bardziej ubogi w dodatki skład - co z kolei przekłada się na lepszą zdolność do anodowania. Coś za coś. Skoro efekt wizualny odgrywa jakąś rolę w Twoim wyrobie, to będziesz teraz musiał się pogodzić z tym, że trudniej będzie Ci uzyskać powierzchnię taką jak w PA6 a nawet jeśli w 6082 uzyskasz lustro, to jest ono wrażliwe na zarysowania - bo 6082 jest znacząco bardziej miękkim gatunkiem. Obchodzę się tym jak z jajkiem a i tak mam mnóstwo zagnieceń, odcisków, śladów obróbki itp.
Dodatkowo dla dostawców aluminium nie ma specjalnie różnicy i dostaniesz pewnie równorzędnie PA38, które jest jeszcze bardziej ciastowate i przy frezowaniu z akcentem na szybkość czy wydajność będzie kłopotliwe. Ja mam detale w produkcji jednostkowej, więc kwestie dobrej skrawalności nie odgrywają tak dużej roli -nie robię na czas, ani na ilość- ale jak masz jakieś przemysłowe ilości (tak wnioskuję z innych Twoich postów tutaj) to może nie być tak słodko. Poczekam na relację

Zgodze się z kolegą jak najbardziej . Grupa stopowa 6xxx jest dosyć miękka . Jej główną zaletą jest wysoka udarność . Stopy z grupy 2xxx lub 7xxx obrabiają się dużo lepiej .
Są o wiele bardziej wytrzymałe ale sie gorzej anoduja i są np. słabo spawalne .
Do szybkiej obróbki najlepsze są stopy tzw. automatowe czyli np. 2007 , 2011 ,2030 , czy cos z grupy 6xxx np. 6026 . Blach w tych stopach nie produkuje się , tylko prety i ewentualnie płaskowniki . My sprzedajemy dosyć dużo formatek ciętych z blach na wymiar czy pretów także docinanych na wymiar i w związku z tym nawet po wiórze czy predkościach cięcia piłą tarczową czy tasmową widać jak poszczególne stopy sie zachowują .
A mamy w magazynie 2007, 2017A,5754 , 5083 w wykonaniu lane , lane frezowane oraz walcowane , 6082 , 7022 , 7075 , czesciowo 7019 i inne .
Np. 6082 lubi niekiedy mieć skłonności do zalepiania piły .
PA38 ( 6060 ) jest mięciutkim , popularnym stopem do wyciskania profili.