Jak dodac poklad do lodki - prosba o pomoc :)

Rhino 3D

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4668
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

Jak dodac poklad do lodki - prosba o pomoc :)

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 08 lut 2018, 20:20

Hej :)

Mam prosbe do znajacych Rhino. Niestety ja znam slabo co co chwila wychodzi na jaw ;)

Zrobilem projekt lodki, ktora mam zamiar zbudowac. Sam kadlub powstal w Carene,
potem byl zdeczka poprawiony w DELFTship, a na koncu wrzucilem go do Rhino bo
jakos najwygodniej mi sie w nim "oglada" bryly...

Chcialbym dorobic podklad, potem wyciac w nim otwory, dolozyc listwy odbojowe etc.

Problem w tym, ze nie potrafie operowac ta siatka(?) ktora mi sie otworzyla.
Poklad to ma byc po prostu plaszczyzna zamykajaca kadlub od gory, chetnie odrobine
wypukla prostopadle do dlugosci...

Tak wyglada kablubek:

Obrazek

A tu jest plik z Rhino, gdyby ktos chcial otworzyc:

http://qskan.tau4.ceti.pl/udka/smigacz%20v015.3dm

Z gory dzieki za podpowiedz jak sie za to zabrac :)

q




Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 811
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

Re: Jak dodac poklad do lodki - prosba o pomoc :)

#2

Post napisał: Bbuli » 08 lut 2018, 21:17

Zapisz proszę w Rhino 4 i wstaw.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4668
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

Re: Jak dodac poklad do lodki - prosba o pomoc :)

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 08 lut 2018, 22:16



Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 811
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

Re: Jak dodac poklad do lodki - prosba o pomoc :)

#4

Post napisał: Bbuli » 08 lut 2018, 23:18

No toś sobie pogmatwał. Poprzecinaj tą siatkę dosyć gęsto poleceniem przekrój,uzyskane profile -poleceniem wyciągnięcie po profilach-zaznaczasz po kolei -zwracając uwagę na strzałki by były w ta samą stronę-uzyskasz to samo ale już jako płaszczyzny a nie siatkę.
Po drodze zapyta się o tolerancje .
Mając wanienkę duplikuj krawędz pokładu-uzyskasz obrys pokładu i dodaj przez środek od dziobu do rufy linię-jak chcesz-lekko wypukłą.
Dalej wyciągasz po profilach lub bierzesz skrajne prowadnice i dodajesz przekrój poprzeczny pokładu -czyli wyciągnięcie po dwóch prowadzących.
Ogólnie rób od początku w rino.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4668
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

Re: Jak dodac poklad do lodki - prosba o pomoc :)

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 09 lut 2018, 19:30

Dzieki za podpowiedz...

Niestety kadlub musi byc wygenerowany w programie do tego celu - chodzi
tu o hydrodynamike. Nie narysuje z reki w Rhino kadlubu ktory bedzie mial
optymalne wlasciwosci nautyczne...

Podklad juz moge dorysowac bo (zazwyczaj) nie ma stycznosci z woda ;)

Sprobuje cos w weekend zrobic. Zdam raport :)

q


Machnik1989
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 03 lip 2014, 22:03
Lokalizacja: Radom

Re: Jak dodac poklad do lodki - prosba o pomoc :)

#6

Post napisał: Machnik1989 » 12 lut 2018, 18:54

https://ufile.io/evj2m

Według kolejności łódek.
1.Oryginał.
2. Zamiana powierzchni w siatke (_mesh)
2a Wygenerowanie krawędzi w miejscu przecinania sie siatek (_MeshIntersect)
3. rozciecie krawędzi w pół + dorysowany jakis prezekrój
4. wyciągniecie po 2 prowadnicach.
5. Zamiana powierzchni w siatke (_mesh) i polaczenie w jeden obiekt

łoto loto?


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 811
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

Re: Jak dodac poklad do lodki - prosba o pomoc :)

#7

Post napisał: Bbuli » 12 lut 2018, 22:04

No i to jest fajne w tych programach,że wszystko można zrobić na co najmniej dwa sposoby.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4668
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

Re: Jak dodac poklad do lodki - prosba o pomoc :)

#8

Post napisał: oprawcafotografii » 16 lut 2018, 18:20

Machnik1989 pisze:
12 lut 2018, 18:54
...
łoto loto?
Dziekuje Ci za odpowiedz, ale nie :)

Dorysowales hmm podloge? A ja potrzebuje poklad czyli plaszczyzne laczaca najwyzsze krawedzie...

Jakub


Machnik1989
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 03 lip 2014, 22:03
Lokalizacja: Radom

Re: Jak dodac poklad do lodki - prosba o pomoc :)

#9

Post napisał: Machnik1989 » 19 lut 2018, 11:44

no faktycznie wziąłem płaszczyznę imitują lustro wody jako część potrzebną do lodki...
ale w takim razie (_DupMeshHoleBoundary) wygeneruje te najwyższe krawędzie i dalej jw. rozciąć na dwie i dodać przekroje

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”