Witam,
Przechodzimy powoli na wiertla węglikowe z wewnętrznym chłodzeniem. Chciałbym żeby żyly jak najdłużej. Spotkałem się z opinią ze z parametrów katalogowych to trzeba ujać jedna trzecia żeby te wiertla pożyły trochę czasu. Czy to prawda? Znowu czy zbyt małe posuwy nie zetrą tych wiertel. Kiedyś przypadkowo bylem przy takim wierceniu chyba z danych katalogowych. szlo to naprawdę szybko w stali i nagle bez większego trzasku wiertło znikło. śladu po nim za dużego nie zostało. Chciałbym żeby to trochę pożyło.
Minimalnie dłuższe czasy mnie nie zabija. W porównaniu z hss to i tak kosmos. Czym się kierować przy doborze parametrów? Może jakieś przykładowe albo zasada. Używane średnice to fi3.2-14mm. Otwory raczej nie dłuższe niż 5D. Materiał 18G2A i aluminium.
Przy wierceniu węglikami wycofania dla odprowadzenia wióra mam rozumieć ze się nie robi?
Pozdrawiam
Jak dbac o wiertla weglikowe - parametry
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
A na jakiej maszynie będziesz wiercił.. - tokarka - frezarka??
Podstawa to dobre mocowanie bez bicia.. (z minimalnym biciem) i coś co potrafi przenieść siły skrawania z takiego wiertła.. Co do łamania wióra - ja obrabiam stal.. z aluminium nie mam do czynienia.. ale do 3xD bez wycofywania.. a powyżej w zależności od materiału czasem zatrzymuje na złamanie wióra.. lub robię wycofanie o 0.2mm
Podstawa to dobre mocowanie bez bicia.. (z minimalnym biciem) i coś co potrafi przenieść siły skrawania z takiego wiertła.. Co do łamania wióra - ja obrabiam stal.. z aluminium nie mam do czynienia.. ale do 3xD bez wycofywania.. a powyżej w zależności od materiału czasem zatrzymuje na złamanie wióra.. lub robię wycofanie o 0.2mm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Wycofanie wiertła z weglika skończyło sie połamaniem wiertła i to po 5 mm nawiertu na ponownym wejsciu strzeliło. Następne wiertło na pełnych parametrach daje rade. Jakiej firmy węgliki sa dobre?
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli chodzi o parametry katalogowe są one przewidziane na 15minut skrawania. Do ich zmiany są przydatne współczynniki korekcyjne. Sandvik w poradniku obróbki skrawaniem ma to opisane. Przed doborem parametrów dobrze jest sprawdzić twardość materiału, bo te potrafią się sporo różnić od danych katalogowych.
http://imageshack.us/g/1/10373433/
Pozdrawiam,
http://imageshack.us/g/1/10373433/
Pozdrawiam,