JA tez próbuję sił w Rhino

Rhino 3D

Autor tematu
Dixi
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 23
Rejestracja: 23 lis 2012, 00:10
Lokalizacja: Warszawa

JA tez próbuję sił w Rhino

#1

Post napisał: Dixi » 10 wrz 2014, 12:13

Dla takich jak ja powinien być oddzielny dział dla całkiem zielonych. Tam można by się uczyć od narysowania prostej linii. Chcę przenieść płaską dokumentację papierową jachtu w świat 3D. NA razie zrobiłem tak: zeskanowałem rysunki A3 na skanerze A4 połączyłem w całość w CORELU (bardzo starym) i przeniosłem do Rhino jako tło. Przerysowałem przekroje poprzeczne i rzut z boku. Przy tym wszystkim oba rzuty są w różnej skali. Zaciąłem się na doprowadzeniu ich o właściwych rozmiarów. W Corelu zaznacza się wszystko i rozciąga w rogu i cały rysunek powiększa się proporcjonalnie. Jak to zrobić w Rhino? Kolejne pytanie. Załóżmy że już to zrobię z Waszą pomocą. Ustawie wręgi na swoim miejscu i będę chciał zrobić poszycie przez wyciągnięcie po przekrojach. To czy przekroje muszą być zamknięte? Pewnie tak. Czy te linie wystarczy, żeby się stykały czy trzeba t zrobić jakimś specjalnym poleceniem? Na razie tyle.



Tagi:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3387
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#2

Post napisał: Zienek » 10 wrz 2014, 15:19

http://www.rhino3d.com/tutorials

2-gi tutorial o butelce na początku tłumaczy, jak się modyfikuje tło.
Sam jeszcze nie robiłem, ale operacja wygląda dość prosto do wykonania.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2294
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#3

Post napisał: kubus838 » 10 wrz 2014, 15:36

Witam
To ja Ci powiem na poczatku jak powiększyć narysowany obiekt:
Zaznaczasz obiekt tak by się świecił na żólto potem zakładka <przekształć> i zjeżdzasz na <skale> i teraz musisz poróbować czy skala 1D czy 2D czy 3D

A poetm musisz juz pobawić się siatkami według tej instrukcji którą podał Ci kolega Zienek.

Dalej pytaj bo to tak trudno domysleć się o co chodzi jak nie widać.

robert


Autor tematu
Dixi
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 23
Rejestracja: 23 lis 2012, 00:10
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: Dixi » 11 wrz 2014, 00:01

No to się udało dopasowywać wielkość rysunku. Ale co chwila są następne problemy. Jak narysować prostopadłą do płaszczyzny "przód" z miejsca przecięcia dwóch prostopadłych do siebie linii. Są gdzieś dostępne jakieś podręczniki do Rhino? czy tylko forum toturiale albo kursy? Ja posługuję się w zasadzie j. polskim a angielski to znam na tyle, żeby się dojechać gdzie chcę i zamówić żarcie i pokój. :sad: Nie nadążam za tym co mówią w toturialach. Na dziś chyba skończę bo skoda żeby coś rozwalić. głębokie oddychanie przestaje skutkować :evil: Al dzięki za pomoc. Może powoli do czegoś dojdę.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2294
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#5

Post napisał: kubus838 » 11 wrz 2014, 09:53

W tym linku co podał Ci kolega Zienek są instrukcje w języku polskim napisane przez samych forumowiczów. A tak wogóle to jeżeli chcesz aby Ci coś wytłumaczyć to wrzuć jakiś rysunek bo nie bardzo można się zorientować o co chodzi.

robert


Autor tematu
Dixi
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 23
Rejestracja: 23 lis 2012, 00:10
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: Dixi » 11 wrz 2014, 14:40

Dzięki za pomoc. Wczoraj jednak posiedziałem długo i odkryłem parę rzeczy m.in. do czego słuzy shift. Jak dział lustro.Poniżej efekt mojej pracy teraz zastanawiam się jak to pokryć poszyciem. nie widzę polecenia wyciagnij po przekrojach. Ale cyba będę musiał pokryć to kilkoma płaszczyznami. Kadłub oddzielnie a pokład oddzielnie zwłaszcza, że pokład będzie miał różne przetłoczenia.

Obrazek


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2294
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#7

Post napisał: kubus838 » 11 wrz 2014, 17:12

W tych dwóch rzędach pionowych(po lewej stronie ekranu) musisz znależć ikone (kwadracik) <Powierzchnia z 3 lub czterch narożników> potem wjedzie Ci meni i szukasz ikony <powierzchnia z siatki krzywych> Jak klikniesz tą ikone to robisz dalej według poleceń na pasku. Żeby zobaczyć co znaczą ikony należy najechać kursorem na ikone nie ruszać kursorem i poczekać- znaczenie ikony wyświetli się po chwili.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”