iTNC 530 tiltining rotary table

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
czeplin80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 53
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

iTNC 530 tiltining rotary table

#1

Post napisał: czeplin80 » 15 sie 2018, 18:35

witam kolegow ,od 4 miesiecy pracuje w nowej firmie .Maja tutaj Alzemetall z hedenhain iTNC 530.Nigdy wczesniej nie pracowalem na hedenhain .Pre dni temu okazlao sie ,ze maj do tej maszyny 5 axis table C, B .Zalozylem to wczoraj ,chcialem zobic maly test i oczywiscie nie pracuje,Programuje to w mastercam ,nie wiem czy to wina posta ,czy jakies parametry w maszynie sa zle ustawione .Mam takie pytanie ,po zalozeni takiego stolu Baxis mamprostopadle do Y ,czyli maszynowe Z powinno byc w centrze B axis ???Czy dobrze rozymuje ,bo po wygenerowaniu kodu B i C zmienia sie dobrze ale jest calkiwem w z lum miejscu na x .

Zrobilem taki test

ostawilem X0 Y0 wcentrze kostki 4.35 * 2.8 zrobilem zero na gornej plaszczyznie i zaciolem contour o wumiarach 4.22 * 2.7
pozniej chcialem to obrocic na B90 i c 180 I przejechac po tym zacietym w tej pozycji ,zgzdza sie tylko obrot ,ale X i Z sie nie zgzdzaja

acha ,jeszcze jedno ,w progeamie nie chce mi p[rzyjac M130 ,nie wiem czy to jest konieczne ???Jak wymaze M130 to maszyna ryszy ale w z lum miejscu na X .
moze mnie krtos naprowadzic jak to rozgrysc ,z gory dziekuje


tio jest moj kod

0 BEGIN PGM 3+2 TEST INCH
1 ; PROGRAM NAME - 3+2 TEST
2 ; MASTERCAM - X11
3 ; MCX FILE - C:\USERS\MCHMURA\DESKTOP\3+2\3+2 TEST NEW.MCAM
4 ; POST - ALZMETALL_CS_TNC
5 ; MATERIAL - ALUMINUM INCH - 2024
6 ; PROGRAM - 3+2 TEST.H
7 ; DATE - AUG-15-2018
8 ; TIME - 11:34 AM
9 ;
10 BLK FORM 0.1 Z X-2.185 Y-1.425 Z-4
11 BLK FORM 0.2 X+2.185 Y+1.425 Z+0
12 ; TOOL 8 - 3/4 FLAT ENDMILL - H8 - D8 - DIA +0.75"
13 M127
14 M129
15 CYCL DEF 7.0 DATUM SHIFT
16 CYCL DEF 7.1 X+0
17 CYCL DEF 7.2 Y+0
18 CYCL DEF 7.3 Z+0
19 CYCL DEF 19.0 WORKING PLANE
20 CYCL DEF 19.1
21 L Z-0.5 R0 FMAX M91
22 L X+1 Y+1 R0 FMAX M91
23 L B+Q121 C+Q122 FMAX
24 * - TOOL 8 - 3/4 FLAT ENDMILL - H8 - D8 - DIA +0.75"
25 TOOL CALL 8 Z S1700
26 M08
27 CYCL DEF 7.0 DATUM SHIFT
28 CYCL DEF 7.1 X+0
29 CYCL DEF 7.2 Y+0
30 CYCL DEF 7.3 Z+0
31 CYCL DEF 19.0 WORKING PLANE
32 CYCL DEF 19.1 A+90 B+0 C+270
33 L B+Q121 C+Q122 FMAX
34 L X+0.12 Y+1.8375 M130 FMAX ; TOP MAPPED APPROACH POINT
35 L X+1.8375 Y-0.12 FMAX M3
36 L Z+5.11 FMAX
37 L Z+2.11 FMAX
38 L X+1.35 RL F300.
39 L X-1.35
40 L X-1.8375 R0
41 L Z+5.11 FMAX
42 M09
43 M5
44 M140 MB MAX
45 L Z-0.5 R0 FMAX M91
46 CYCL DEF 19.0 WORKING PLANE
47 CYCL DEF 19.1
48 L B+0 C+0 R0 FMAX
49 M30
50 END PGM 3+2 TEST INCH
Załączniki
2018_08_14_15_02_10_Greenshot.jpg
MASTERCAM.jpg




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2419
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: iTNC 530 tiltining rotary table

#2

Post napisał: Steryd » 15 sie 2018, 20:22

A maszyna wie gdzie są osie obrotów? Przeciez jak kostka sie obróci, to układ wspolrzednych razem z nią.
Na pewno trzeba przełączyć kinematyke.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
czeplin80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 53
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

Re: iTNC 530 tiltining rotary table

#3

Post napisał: czeplin80 » 15 sie 2018, 20:43

dzieki za odpis ,wlasnie dobre pytanie

Zalozyli stol ,operator wpisal z karki jakies paramaetry ,ktore dostal ,jak kiedys beda uzywac stol i tyle ,i urwij sobie leb .Wyindykowalem jescze raz C axis jest zero X0 Y0 w centzre C .Wczoraj jeszcze myslaem ,ze moze post mi cos zle generuje ,ale dzis ,jak nawet z pozycji
X0 Y0 Z3.
B0 C0
obracam w planie SPATIAL to zmienia mi na X2.0611 Y.0061 Z5.0581 B90 C180 ,tylko fizycznie obroot sie zgzdza ,a uklad w lwsie

Czy przy ustawieniu takiego stolu Z0 powinno byc w centrze B AXIS .Dobrze rozumuje ,a wie kolega gdzie sprawdzic to przeloczenie ???


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 358
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: iTNC 530 tiltining rotary table

#4

Post napisał: capt.d. » 16 sie 2018, 00:19

Aloha

Sterowanie musi mieć wybraną właściwą kinematykę. Aby sterowanie znało dokładne położenie osi obrotów trzeba odpracować odpowiedni cykl sondy. Oczywiście wcześniej z grubsza je ustawić.

Pozdrawiam
Live long and prosper.


Autor tematu
czeplin80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 53
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

Re: iTNC 530 tiltining rotary table

#5

Post napisał: czeplin80 » 16 sie 2018, 03:43

Ok,wyslalem wiadomosc do hedenhain ,oni winia postprocesor ,ale ja jeszcze raz sprawdzilem w w tym planie SPATAIAL i wychodzi na to ze obraca caly uklad wspolzednych zle .Fizycznie osie sie dobrze ustawiaja ,ale np juz nie robi tego przesuniecia na X i na Z .Dlatego mi sie wydaje ze Z0 maszybowe powinno byc w centrze B ,zeby maszyna kontrola mogla przeliczyc to przesuniecie .Myslalem ,ze ktos z was ustawial moze taki stol kiedys
wstawiam zdjecie z osiami dla lepszego zrozumienia tematu
Załączniki
mach axis.jpg


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 358
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: iTNC 530 tiltining rotary table

#6

Post napisał: capt.d. » 16 sie 2018, 09:39

Aloha

Sterowanie musi wiedzieć, gdzie w układzie maszynowym znajdują się osie, wokół których obraca układem współrzędnych.
Położenie detalu na na stole nie jest istotne.

Pozdrawiam.
Live long and prosper.


Autor tematu
czeplin80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 53
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

Re: iTNC 530 tiltining rotary table

#7

Post napisał: czeplin80 » 16 sie 2018, 14:22

ok,problem jest taki ,ze ja jestem kompletnie zielony na hedenhain ,zaczolem tu programowac paew miesiecy temu.Oni dostali ta maszyne z tym stolem 5 lat temu,nikt nir=e umial na tym robic to to sciagneli ,teraz chce to uruchomic.jezeli ustawilem sie w centrze Z C i mam tam zero ,to maszyna wie ,jedynie co jest nie tak ,to Z maszynowe ,Z maszynowe napewno nie jest w centzre B .Gdzie sie tam do tych numerow wogole dostac ???


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 358
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: iTNC 530 tiltining rotary table

#8

Post napisał: capt.d. » 16 sie 2018, 19:06

Aloha

Najbezpieczniej będzie jeśli wezwiecie serwisanta. Namieszać w maszynie jest bardzo prosto.

Pozdrawiam.
Live long and prosper.


terefere12
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 04 lip 2019, 21:19

Re: iTNC 530 tiltining rotary table

#9

Post napisał: terefere12 » 09 lip 2019, 16:11

capt.d. pisze:
16 sie 2018, 19:06
Aloha

Najbezpieczniej będzie jeśli wezwiecie serwisanta. Namieszać w maszynie jest bardzo prosto.

Pozdrawiam.
Nie lubie takich odpowiedzi.
Odświeżam temat bo jak dla mnie nie zostal zamknięty.
A ja dopisze swój problem.
Mój problem polega na tym że nie potrafię znaleźć parametru odpowiadające za odległość płaszczyzny Wrzeciona od osi obrotu.
Sterownik na jakim pracuje to właśnie ITNC 530 na maszynie producenta Soraluce z uchylną głowicą.

Ktoś coś? ^^ Jak blisko to postawie browarka ^^


Autor tematu
czeplin80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 53
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

Re: iTNC 530 tiltining rotary table

#10

Post napisał: czeplin80 » 09 lip 2019, 19:48

Witam ,
ja akurat w momencie ustawiania bylem calkowicie nowy jezeli chodzi o HH .Temat umarl smiercia natyralna ,bo wlasciciel w czasie kiedy sie dowiedzial ,ze bede musial zawolac kogos ,zeby jeszcze raz ustawic kinematic tabs ,to odpuscil ,dotego doszlo to ,ze musialbym dokupic 5 axis licanse do mojego cama.Ja ustawialem te paramertry na pale , pozniej opbracalem osiami i widzialem ,czy naprzyklad os z po przekreceniu
planu bedzie w tym samym miejscu co os x .Zreszta jezeli obrucisz sobie w planie spatial ,to naprzyklad twoje Y sie nie powinno zmieniac .U mnie byla roznica dlatego bawilem sie tym numerami ,dodawalem ,przekrecalem plan i widzialem czy ide w dobra strone . .Jezeli chcesz to moge ci podeslac te file ,bo gdzies go jeszcze mam .Mysle o kinematic numbers

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”