invert w osi X, lustrzane odbicie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

invert w osi X, lustrzane odbicie

#1

Post napisał: gaspar » 28 gru 2006, 21:14

Może to błachostka ale troche mi utrudnia życie.

Mianowicie mam taki problem, iż każdy plik z corela musze eksportować w lustrzanym odbiciu w poziomie, aby uzyskać to co chcę.
W przeciwnym wypadku frezarka zrobi mi lustrzane odbicie.

Opcja zmiany ustawienia na invert w osi X dała tylko poprawę w przypadku JOG MODE.
Podejrzewam, że problem polega przy eksporcie z Corela, ale mogę się mylić.

Za wszelkie uwagi będę wdzięczny :)


https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:


kameleon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 103
Rejestracja: 07 lis 2006, 21:18
Lokalizacja: Kraków

#2

Post napisał: kameleon » 28 gru 2006, 21:27

pewnie silniki kręcą sie odwrotnie albo przynajmniej jeden :?:
Janusz

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#3

Post napisał: Piotr Rakowski » 28 gru 2006, 22:50

Przy generowaniu pliku PLT z Corela masz do wyboru 2 opcje generowania początku układu wspólrzędnych: górny lewy lub dolny lewy róg. Który używasz? Pamiętaj, że w zależności od ustawienia X i Y w twojej maszynie ta opcja jest bardzo istotna. Ja zawsze generuję wg dolnego rogu i tak ustawiam maszynę, że tak naprawdę oś Y jest osią X pliku PLT a Y odwrotnie. Zwróć na to uwagę.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#4

Post napisał: triera » 28 gru 2006, 23:07

inną opcją (jeśli tylko pliki z Corela są używane) jest zamiana przewodów
na odpowiedniej cewce silnika krokowego.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#5

Post napisał: gaspar » 29 gru 2006, 18:09

Piotr Rakowski pisze:orela masz do wyboru 2 opcje generowania początku układu wspólrzędnych: górny lewy lub dolny lewy róg. Który używasz? Pamiętaj, że w zależności od ustawienia X i Y w twojej maszynie ta opcja jest bardzo istotna.
Przy eksporcie z Corela zaznaczam zawsze opcję "dolny lewy róg" (do wyboru mam tylko: dolny lewy róg i środek strony" - CorelDRAW 11 PL) Jak zaznaczam od środka strony to również musze eksportować w lustrzance. Rozmiar strony zawsze ustawiam taki jak wymiar tabliczki (dla wygody przy konwersji w PLT2CNC, wizualnie widze skąd zaczyna - swoją drogą warto by było wprowadzić w PLT2CNC opcje możliwośći inwertu osi, aby pominąć ten proces w programie sterującym.)
inną opcją (jeśli tylko pliki z Corela są używane) jest zamiana przewodów
na odpowiedniej cewce silnika krokowego.
Szczerze mówiąc myślałem o tym, ale czy opcja invert w TURBOCNC właśnie do tego nie służy?
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#6

Post napisał: Piotr Rakowski » 29 gru 2006, 20:40

Mogę dorobić taką opcję, jak odbicie lustrzane, aczkolwiek inverty w osiach powodują to samo.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#7

Post napisał: wood carver » 30 gru 2006, 15:54

można importować dfx wyeksportowany w plt2cnc i importować w rhino3d...tam jest opcja lustrzanego odbicia....wyeksportowany w plt2cnc dfx to "obraz" konwersji ..potem można sobie spokojnie użyć innego konwertera do dfx , jest ich sporo i większość działa poprawnie(ponieważ w wyeksportwanym pliku zostały już uwzględnione głębokości z zgodne z ustawieniami kolorów)


Tomi_76
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 25 cze 2004, 07:28
Lokalizacja: Rzeszów

#8

Post napisał: Tomi_76 » 22 kwie 2007, 13:52

Zmień w ustawieniach osi "DIRECTION PIN " jesli jest Hi na Lo, jesli jast Lo na Hi :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#9

Post napisał: gaspar » 22 kwie 2007, 16:09

Heh, już dawno zamienione ;) Pozamieniałem kolejność wejść cewek przy sterowniku.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”