Inventor rozwinięcie


Autor tematu
jpatryk125
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 21
Rejestracja: 29 paź 2008, 16:16
Lokalizacja: kamienna góra

Inventor rozwinięcie

#1

Post napisał: jpatryk125 » 04 wrz 2018, 19:17

Witam serdecznie.
Mam pewien problem.
Otóż chcę zaprojektować zderzak do auta terenowego z blachy 5mm.
Pomierzyłem wszystko, zrobiłem model 3d w postaci bryły, następnie poleceniem skorupa utworzyłem gotowy model.
Moim problemem jest to w jaki sposób z owego modelu zrobić rozwinięcie do wycięcia na płaskiej blasze? Próbowałem z poleceniem konstrukcja blachowa, ale nic mi nie wychodzi. Może macie jakiś rady, albo link do poradnika odnośnie tych konstrukcji blachowych?
Wymyśliłem jeszcze, żeby rzutować każdą powierzchnię, robić z niej szkic i ten szkic kopiować do autocada i tak po kolei składać, ale niedość, że to chyba uciążliwe, to jeszcze nie potrafię szkicu z Inventora do autocada skopiować. Może to dla tego, że autocada mam w wersji 2019 a inventora 2018?
Dziękuję za wszelką pomoc.
pozdrawiam
Załączniki
zderzak.jpg




atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 786
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Inventor rozwinięcie

#2

Post napisał: atlc » 04 wrz 2018, 21:26

Wchodzisz w moduł konstrukcji blachowych i lecisz:
Pierwsza sprawa to grubość blachy, cały model musi mieć równomierną grubość i tą wartość musisz wpisać we właściwościach konstrukcji.
Druga sprawa to gięcia które musisz dodać, nie mogą to być krawędzie gięte na ostro (jednokrawędziowe), bo przecież takich nie wykonasz.
Trzecia sprawa to rozcięcia, to Ty musisz dodać miejsca w których blacha jest rozcięta i schodzi się ze sobą po zagięciu, tego program za Ciebie nie zrobi.
Kolejna sprawa to ta wnęka na wciągarkę czy tam tablicę, ją należałoby zrobić jako osobny element do wspawania w całość.
W zasadzie tak samo te zakończenia, bo powodzenia w szukaniu kogoś kto to będzie chciał wygiąć z jednego kawałka.


Tomasz_K
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 288
Rejestracja: 25 kwie 2012, 15:58
Lokalizacja: ok. Rybnika

Re: Inventor rozwinięcie

#3

Post napisał: Tomasz_K » 04 wrz 2018, 21:32

Witam
Tak na oko to prędzej z tego zrobisz konstrukcję spawaną niż giętą.
Pochwal się postępami.

Pozdrawiam.
Tomasz


kolec7
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 593
Rejestracja: 01 mar 2009, 22:40
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Inventor rozwinięcie

#4

Post napisał: kolec7 » 05 wrz 2018, 10:10

jpatryk125 pisze:
04 wrz 2018, 19:17
Otóż chcę zaprojektować zderzak do auta terenowego z blachy 5mm.
....a jak, to jest zamocowane do ramy podwozia?
"W życiu piękne są tylko chwile...."


TJarmuszczak
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 71
Rejestracja: 06 sie 2010, 14:36
Lokalizacja: wrocław

Re: Inventor rozwinięcie

#5

Post napisał: TJarmuszczak » 23 wrz 2018, 18:37

Potraktuj stworzony model zderzaka jako bryłę bazową.
zastanów się z ilu giętych blach da się to wykonać.
Każdą wydzieloną część obłóż blachą.
Finalnie będziesz miał zespół zderzaka składający się z kilku pogiętych blach.

Może to ci pomoże - przykład 3 - Blachy w Inventor


redge
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 13
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:29
Lokalizacja: Białystok

Re: Inventor rozwinięcie

#6

Post napisał: redge » 27 cze 2019, 23:02

jpatryk125 pisze:Pomierzyłem wszystko, zrobiłem model 3d w postaci bryły, następnie poleceniem skorupa utworzyłem gotowy model.
Moim problemem jest to w jaki sposób z owego modelu zrobić rozwinięcie do wycięcia na płaskiej blasze?

Temat troszkę odświeżę.
Jeśli jeszcze go nie zarzuciłeś to warto zerknąć na youtube

To jest filmik z bloga pana Przemysława Sokołowskiego
https://autodesk-inventor-pl.typepad.com/

Jeśli, dalej jesteś zainteresowany, mógłbym spróbować Ci taką blachę(y) narysować.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”