(Inventor) Otwory fasolkowe + szyk


Autor tematu
pop3k
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2017, 09:48
Lokalizacja: Jelenia Góra

(Inventor) Otwory fasolkowe + szyk

#1

Post napisał: pop3k » 31 sty 2017, 09:54

Witam wszystkich forumowiczów.
Od razu napiszę, że dopiero zaczynam zabawę z programem a pytanie dla niektórych może by ć trywialne, no ale...
Chciałbym zrobić profil, który będę wykorzystywał jako ramkę w konstrukcjach. Profil ten jest w przekroju prostokątny ale po długości posiada mnóstwo otworów okrągłych i fasolkowych.
Wymyśliłem sobie, że sparametryzuję mój profil tak aby w zależności od długości otwory same się dodawały. Da się to zrobić w szyku dla otworów okrągłych ale nie fasolek, ponieważ otwór jest robiony na etapie modelu 3d i mogę go podciągnąć pod szyk a fasolkę umiem zrobić tylko poprzez wyciąganie proste.
Jest na to jakieś rozwiązanie?



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7012
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 31 sty 2017, 14:19



Autor tematu
pop3k
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2017, 09:48
Lokalizacja: Jelenia Góra

#3

Post napisał: pop3k » 31 sty 2017, 14:50

A właśnie, że pomogło. Mówiłem - trywialne, kurs już przerobiłem ale coś nie wychodziło i pół dnia się nad tym męczyłem :) dziękuję

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 798
Rejestracja: 21 maja 2009, 07:31
Lokalizacja: Ruda Śląska

#4

Post napisał: Bri » 02 lut 2017, 23:29

W szkicu tego szyku otworów jako ilość otworów trzeba było dać wymiar długości profilu podzielony przez rozstaw który cie interesował.

Kod: Zaznacz cały

=dlugosc/rozstaw
rozstaw opisać jako

Kod: Zaznacz cały

rozstaw=50
Długość określałeś gdy robiłeś wyciągnięcie szkicu profilu na początku rysowania elementu, jako przykładowo

Kod: Zaznacz cały

dlugosc=1500
i szyk gotowy.
Obrazek
Modelowanie 3D, szkolenia Autodesk Inventor

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”