Instrukcja obsługi tokarki tue 35 dla laika
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Podpinam się pod temat. Nie mogę załączyć posuwu poprzecznego. Zjechałem imakiem do oporu, zdjąłem blaszkę aby zobaczyć czy zazębia się. Próbowałem paru kombinaci, wciskania, pokręcania i nadal nie mogę uzyskać zazębienia.
Czy sprzęgło co jest poniżej dźwigni posuwu może coś w tym temacie mieszać?
Jeszcze mam pytanie o olej do suportu. Na rysunku jest korek spustowy i zalewowy. Ile tego oleju tam ma wejść?
Czy sprzęgło co jest poniżej dźwigni posuwu może coś w tym temacie mieszać?
Jeszcze mam pytanie o olej do suportu. Na rysunku jest korek spustowy i zalewowy. Ile tego oleju tam ma wejść?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Też nie mogłem dojść ładu z zalaczaniem. Poprzeczny załączasz tak, wciskasz górną nakrętkę na zamku a dolna wkręcasz do oporu, wzdłużny tak, wyciągasz nakrętkę do siebie i wkręcasz dolna do oporu, manualny posów tak ustawiasz górną w położeniu środkowym i dolną wykręcasz o jakieś dwa obroty. Dzwignia z prawej strony służy tylko do nacinania gwintów! I nie załączą się jej w innym przypadku ( zresztą jak ustawisz któryś posów to jej się nie da załączyć).
Smarowanie :
Na zamku masz po prawej i po lewej stronie takie korki wkrecane, wkręcasz tam troszkę oleju (tam jest smarowanie "knotowe" i jak wlejesz za dużo to będzie ci zciekał olej po całej tokarce)
Smarowanie :
Na zamku masz po prawej i po lewej stronie takie korki wkrecane, wkręcasz tam troszkę oleju (tam jest smarowanie "knotowe" i jak wlejesz za dużo to będzie ci zciekał olej po całej tokarce)
-
Posuwy sprawdzałem tylko ręcznie kręcąc za wałek, nic nie odpalałem z bestii.
Można jakoś rozebrać sprzęgło?
Chciałbym elektrykę od razu odświeżyć, jakiej zwłoki bezpieczniki można dać - wystarczy C? Styczniki już mam ale tak jest jeszcze coś podobnego jak różnicówka. W dtr to tak opisali, że nawet google wymięka
Można jakoś rozebrać sprzęgło?
Chciałbym elektrykę od razu odświeżyć, jakiej zwłoki bezpieczniki można dać - wystarczy C? Styczniki już mam ale tak jest jeszcze coś podobnego jak różnicówka. W dtr to tak opisali, że nawet google wymięka

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Jak można sprawdzić posowy kręcąc ręka za wałek? Za srube? Ja bym swojej ręcznie nie przekręcił. Zanim zaczniesz rozkręcać maszynę to ja załącz i sprawdź jak ci napisałem. Nawet jak kręciłeś ręcznie uchwytem to mogłeś nie zauważyć obrotu posowu poprzecznego dlatego że jest on dwa razy wolniejszy od wzdłużnego.
-
Ciężko się prząłacza na mechaniczny poprzeczny. Wzdłużny bez problemu jak w masełko. I teraz tak recznie jestem w stanie wzdłużnie kręcąc walkiem, jak zazębie poprzeczny to jest trudniej ale skoro 130 na klatkę jest bez problemu.. :p Suport rozebrany i wstępnie już jest winowajca. Po pracy poprawię i dam znać.