Inkscape .ngc to .tap plazma - problem - wycina kwadraty a kół nie chce

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
kayjero
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2019, 16:52

Inkscape .ngc to .tap plazma - problem - wycina kwadraty a kół nie chce

#1

Post napisał: kayjero » 17 maja 2019, 17:16

Witam. Mam następujący problem. Znajomy ma plazmę której dawno nikt nie używał. Sterownik jakiś z chińskimi znakami. Doszliśmy do tego że obsługuje pliki o rozszerzeniu .tap . Przeczytałem że pliki wygenerowane przez inkscape w g-codzie wystarczy zmienić rozszerzenie na tap i powinno być ok. Działa jeśli np jest to gwiazdka lub prostokąt. Natomiast kiedy wrzucam projekt koła z dziurą w środku i zmieniam na .tap sterownik krzyczy error. W cnc viewer wszystko wygląda ok ale sterownik nie chce ruszyć. Czy ktoś z was może podpowiedzieć gdzie tkwi problem. W załączniku dwa pliki do podglądu. Jeden to gwiazdka(chodzi) a drugi koło z dziurą (nie chodzi) oraz zdjęcie sterownika plazmy.
Z góry dziękuje za pomoc.
Załączniki
g-code inscape.zip
(707.18 KiB) Pobrany 2 razy




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1384
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Inkscape .ngc to .tap plazma - problem - wycina kwadraty a kół nie chce

#2

Post napisał: lajosz » 18 maja 2019, 02:34

Z jakiegoś powodu ta plazma (sterownik i/lub oprogramowanie) nie obsługuje G-Codów opartych na komendach z łukami.

W pliku kolo_0001.tap są łuki, czyli komendy "i" + "j"

Nic w tym dziwnego, skoro geometria (te dwa okręgi) składa się ze splajnów (krzywych Beziera).
Po prostu skrypt w Gcodetools (rozszerzenie do Inkscape) tak jest napisane, że do generowanie G-Codów używa komend "i" + "j" jeśli wektory w Inkscape są łukowe.

Oczywiście skrypt nie będzie używał komend "i" + "j" jeśli rysunek będzie się składał tylko z samych prostych odcinków.
To dlatego gwiazdka Ci wychodzi, a cokolwiek co jest łukowe już nie.

Trzeba zamienić wszystkie łuki na proste, oczywiście z właściwą aproksymacją i wtedy G-Code wygenerowany przez Inkscape nie będzie zawierał komend "i" + "j" i w efekcie będzie można wyciąć dowolny kształt.

Niestety nie wiem jak w Inkscape aproksymować łuki do prostych odcinków.

Natomiast zrobiłem to w innym programie (Artcam) i poniżej link do pliku.
KLICK

Jest to po prostu okrąg o średnicy 300mm, ale składający się z króciutkich prostych odcinków.
Sprawdziłem jak Inkscape generuje G-Code dla tego "okręgu" i ....... wszystko OK, czyli G-Code nie zawiera komend łukowych "i" + "j", czyli ..... powinien się normalnie załadować to tej plazmy.
Poniżej link:
KLICK

Być może gdzieś tam w ustawieniach tego dodatku do Inkscape (czyli Gcodetools) można ustawić żeby generował G-Code bez komend łukowych "i" + "j", ale ...... nie zgłębiałem tematu.

Możliwe też, że w samym Inkskape jest możliwość zamiany geometrii łukowej (polilini lub splajnów) na geometrię składającą się tylko z prostych z zadaną aproksymacją, ale ..... też nie zagłębiałem się w zagadnienie zbytnio.


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 304
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Inkscape .ngc to .tap plazma - problem - wycina kwadraty a kół nie chce

#3

Post napisał: dudziak4 » 18 maja 2019, 03:52

Jakim programem obsługujesz maszynę ? W ustawieniach generalnych tego programy poszukaj iJ mode i z absolute zmień na incremental.
Bo nie wierzę w to że sam program wykonawczy nie obsługuje łuków i okręgów.


Autor tematu
kayjero
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2019, 16:52

Re: Inkscape .ngc to .tap plazma - problem - wycina kwadraty a kół nie chce

#4

Post napisał: kayjero » 18 maja 2019, 08:04

Super Panowie. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Sam też podejrzewałem parametry I i J ale tak jak dudziak4 chyba nie do końca wierzyłem że kontroler nie obsługuje takiej interpolacji. Co ciekawe na plazmie wcześniej były cięte okręgi wygenerowane z artcama do pliku .tap Niestety moja wina nie podejrzałem ich. Dopiero w poniedziałek. Dlatego moje pytanie do Lajosza czy artcam z automatu generuje kod bez I i J bo wątpię żeby ktoś z obsługi wiedział jak to specjalnie zmienić luki na proste. raczej wszystko chodzi w standardzie. Tak czy siak raz jeszcze bardzo dziękuje. W poniedziałek dam znać czy w sterowniku udało się znaleźć odpowiednie ustawienia, jak wyglądał code z poprzednich plików .tap i czy udało się znaleźć odpowiednią funkcje w inkscape. Pozdrawiam


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1384
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Inkscape .ngc to .tap plazma - problem - wycina kwadraty a kół nie chce

#5

Post napisał: lajosz » 18 maja 2019, 13:42

kayjero pisze:
18 maja 2019, 08:04
Dlatego moje pytanie do Lajosza czy artcam z automatu generuje kod bez I i J
Jak najbardziej.

W Artcamie masz do wyboru ponad 100 postprocesorów do różnych maszyn.
Te w których są komendy łukowe, mają w nazwie (co logiczne) dopisek ARC.
Inaczej pisząc, możesz sobie wygenerować trajektorie dla jednej maszyny, ale pod np. dwoma postprocesorami przeznaczonymi dla niej, czyli właśnie z ARC (łukami) lub bez nich.
Jeszcze inaczej pisząc, postprocesor z dopiskiem (ARC) w nazwie, będzie generował G-Code z komendami łukowymi "i" + "j", a postprocesor z tą samą nazwą, ale bez dopisku ARC, wygeneruje G-Code bez komend "i" + "j", czyli bez łuków.

Niestety (albo stety) Artcam nie ma ANI JEDNEGO postprocesora przeznaczonego do plazmy, bo też nie dla plazmy powstał.
Oczywiście wygeneruje G-Code (z łukami lub bez według życzenia), ale .... pod freza, więc wszelkie komendy sterujące "palnikiem", tudzież inne niezbędne dla plazmy, po prostu nie zostaną wygenerowane.

Oczywiście w Artcamie można zrobić np. wejście/wyjście łukowe (jak w Inkscape) lub proste, ale .... to wszystko.
Po prostu Artcam nie jest pod plazmę.
Jednak jeśli (jak twierdzisz) ktoś używał Artcama do generowania G-Codów do tej plazmy, to znaczy że ..... wystarczało mu to co Artcam generuje.

==========
Co prawda nie znam się na plazmie w ogóle, ale ... mam w rodzinie kogoś kto codziennie pracował przez lata na plazmach wszelakich i kiedyś zaczęliśmy się bawić w generowanie G-Codów dla plazmy.
Wyglądało to dobrze, jednak po załadowaniu pliku do maszyny, owszem, wycinała, ale ..... ten ktoś (z rodziny) powiedział, że brakuje kilku rzeczy które generuje program przeznaczony stricte do plazmy.

Jednak generalnie (jak mówił) da się pracować :)


Autor tematu
kayjero
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2019, 16:52

Re: Inkscape .ngc to .tap plazma - problem - wycina kwadraty a kół nie chce

#6

Post napisał: kayjero » 20 maja 2019, 08:51

Lajosz - no właśnie tu jest taki sam problem. Tu człowiek który pracuje lata na manualnych tokarkach i frezarkach kupił plazmę. Przyjechali przywieźli, dali artcama coś tam podobno pokazali jak wygenerować plik pod plazmę. Na tym koniec. Zaczęły sie problemy. Że nie wypala jak należy itp. Dlatego próbuje pomóc. Dziś idę dalej walczyć. Spróbuje znaleźć te ustawienia o których pisze dudziak i sprawdzę plik wygenerowany z twojego okregu w dxf. Inkscape go otworzył i wygenerowany plik faktycznie w g-code nie zawiera i i j. Niestety nie namierzyłem jeszcze jak to zrobić od początku inkscspie tzn jak krzywa zamienić na te małe odcinki. Może podpowiesz jak ta funkcja nazywa sie u ciebie.

Dodane 37 minuty 31 sekundy:
W Inkscape znalazłem i niby dziala tzn. generuje g-code bez krzywych czyli parametrów I i J.
Inkscape kiedy mamy obiekt w ścieżce przekształcam go Efekty -> Modyfikacje ścieżki -> Spłaszcz krzywe Beziera / opcje parametru Flatness na 0,1

Dodane 1 godzina 57 minuty 29 sekundy:
Sterownik to Rich Auto

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 337
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Inkscape .ngc to .tap plazma - problem - wycina kwadraty a kół nie chce

#7

Post napisał: Butler » 20 maja 2019, 13:30

W mojej poprzedniej dawnej robocie mieli podobny problem, nie czytało I,J. Po wielu kombinacjach zauważyli że R robi łuki poprawnie. W postprocesorze to zmienili, ale softu i nazwy maszyny nie pamiętam bo to było ponad dekadę temu.

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 750
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Inkscape .ngc to .tap plazma - problem - wycina kwadraty a kół nie chce

#8

Post napisał: robal43 » 20 maja 2019, 14:34

wypalarka plazmowa jednoramienna ?? z palnikiem na magnesie ??
jesli tak to przerabiałem taka maszynkę podeślij foto sterownika ..
robal43@wp.pl
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic

Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


Autor tematu
kayjero
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2019, 16:52

Re: Inkscape .ngc to .tap plazma - problem - wycina kwadraty a kół nie chce

#9

Post napisał: kayjero » 20 maja 2019, 15:38

Wypalarka to plazma 1530 CNC GRAND CENTRAL na sterowniku Rich Auto. Przeanalizowałem pliki z artcama i dopatrzyłem się że wszystkie parametry zapisywane sa do trzech cyfr po przecinku. Iskscape zapisuje do pięciu. Przy figurach z prostych nie miało to najprawdopodobniej znaczenia bo dwie ostanie cyfry były 0. W Inkscapie zaznaczyłem funkcje zaokrąglania parametrów do czterech cyfr po przecinku Efekty -> G-codetools -> path to Gcode -> zakładka Ustawienia -> zmieniamy parametr Post-processor na "Round all values to 4 didits" i stał się cud. Sterownik odpalił projekt bez zająknięcia.

Tak na marginesie jeśli robicie projekty w Inkscape to projekt musi mieścić sie w obszarze roboczym strony. Dlatego wcześniej w właściwościach dokumentów zmienić wielkość strony np wielkość blachy z jakiej tniemy. Lewy dolny róg strony to nasz xy-0.

Teraz pozostało sprawdzenie wymiaru po wypaleniu.
Bardzo dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”