InfoTEC Energy 2015
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 56
może się nie zrozumieliśmy. prędkości dla xyz 80mm/s a brama w "y" przesuwała się co 0.125mm. chodziło mi o odstęp freza kiedy ślady sie na siebie nakładają.
kolumny toczę na tokarni. a co do włosków. testowałem rożne frezy patrz post nr5 i jest zdecydowana różnica. Wiesz nikt swoich sekretów nie zdradza jak robi. Kiedyś dzwoniłem do kolegi mojego kolegi żeby podpowiedział. Wyśmiał mnie po mimo że nie stanowimy dla siebie konkurencji więc zawiozłem się i sam szukam odpowiedzi. Wiem że pewnie robię dużo błędów których nie dostrzegam ale cóż, jakoś sobie muszę radzić.
kolumny toczę na tokarni. a co do włosków. testowałem rożne frezy patrz post nr5 i jest zdecydowana różnica. Wiesz nikt swoich sekretów nie zdradza jak robi. Kiedyś dzwoniłem do kolegi mojego kolegi żeby podpowiedział. Wyśmiał mnie po mimo że nie stanowimy dla siebie konkurencji więc zawiozłem się i sam szukam odpowiedzi. Wiem że pewnie robię dużo błędów których nie dostrzegam ale cóż, jakoś sobie muszę radzić.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
DejaVu, całkowicie sie nie zrozumieliśmy albo ja mam korka w głowie
chodzi mi o to czy do kolumn używasz 4 osi na raz czy tylko X,Z i obrotową bez kożystania z Y .
A o brak osi chodziło mi że 5 osi daje możliwości do frezowania przepięknych kolumn ...

A o brak osi chodziło mi że 5 osi daje możliwości do frezowania przepięknych kolumn ...
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
na razie do obrotowej używam 3osi czyli y,z a obrotowa robi za x. Musze kupić oprogramowanie aby dłubał na 4 ale nie wszystko na raz. w domu mam na lapku co to za program to Ci napiszę.
[ Dodano: 2014-05-12, 22:47 ]
do obróbki brył na osi w 4 osiach program DeskProto
http://youtu.be/7JXM7YrNvTM
[ Dodano: 2014-05-12, 22:47 ]
do obróbki brył na osi w 4 osiach program DeskProto
http://youtu.be/7JXM7YrNvTM
-
to z czwartku i piątku. 44 elementy wyfrezowane.
ręczny szkic i na skaner. następnie obrys wektorem.

surówka

w oparciu

a od wczoraj siedzę nad kwiatonem do zwieńczenia tej rozety z rybimi pęcherzami.
szkic

obrys wektorami

wyciąganie

i już po modelowaniu.

do wieczorku powinienem naszykować jeszcze tylną stronę i jutro start z frezowaniem.
[ Dodano: 2014-05-18, 20:33 ]
jutro już tylko rano zapiąć deskę 670x155x25 i niech dziabie.
symulacja frezowania

tył

ręczny szkic i na skaner. następnie obrys wektorem.

surówka

w oparciu

a od wczoraj siedzę nad kwiatonem do zwieńczenia tej rozety z rybimi pęcherzami.
szkic

obrys wektorami

wyciąganie

i już po modelowaniu.

do wieczorku powinienem naszykować jeszcze tylną stronę i jutro start z frezowaniem.
[ Dodano: 2014-05-18, 20:33 ]
jutro już tylko rano zapiąć deskę 670x155x25 i niech dziabie.
symulacja frezowania

tył

-
Tak. dłutko, nożyk i papierek. Co do modelowania to potrzeba dużo uporu i wyobraźni. Brakuje mi jakości w programie. ustawiłem na max rozdzielczość a nadal jakieś schodki ścianek pionowych i na rantach po wyciągnięciu z wektorów. Konkluzja nasuwa mi się taka, że aspire spisuje się dobrze dla 10- 20cm modeli. ten z wczoraj ma 35cm. Jak robiłem listki do tej głowicy to musiałem 2 krotnie powiększone listki robić a następnie zmniejszyłem.
[ Dodano: 2014-05-19, 19:43 ]
i w realu

[ Dodano: 2014-05-19, 19:43 ]
i w realu