Import pliku z Solidworksa do Mastercama i generowanie Gkod


Autor tematu
Materius19
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 05 cze 2017, 19:10
Lokalizacja: Kielce

Import pliku z Solidworksa do Mastercama i generowanie Gkod

#1

Post napisał: Materius19 » 05 cze 2017, 19:14

Witam,
Tak jak w tytule mam problem. Stworzyłem dość złożony element w solidzie i chciałbym w prosty sposób wygenerować sobie Gkod. Jest taka możliwość, czy trzeba od nowa modelować ? Plik się bez problemu importuje, bryła jest w programie, lecz po kliknięciu na ikonę G, wyrzuca błąd. Jeśli tak to proszę o pomoc. Solidworks 2016 i Mastercam 2017.



Tagi:

Awatar użytkownika

rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 893
Rejestracja: 13 maja 2005, 22:24
Lokalizacja: Wawa

#2

Post napisał: rockykon » 06 cze 2017, 00:10

Może trochę nie na temat ale spróbuj mastercama dla solidworksa. Bardzo wygodne bo edytować detal a nie trzeba go odnowa importować


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#3

Post napisał: Steryd » 06 cze 2017, 10:11

tylko najpierw musisz stworzyć ścieżkę, a nie od razu Gkod.
W celu stworzenia ścieżki musisz opisać układ współrzędnych w jakim będziesz pracować, narzędzia i parametry. jak już to wszystko zrobisz, to będziesz mógł wcisnąć guzik G.
Można?
Morzna!!!


burzaxxx
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 346
Rejestracja: 25 wrz 2010, 20:22
Lokalizacja: zDolny Śląsk

#4

Post napisał: burzaxxx » 09 lip 2017, 22:20

moze icam ?
Mazak/Mazatrol-Haas-NUM-GibbsCAM


MoldMichal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 307
Rejestracja: 03 mar 2012, 12:04
Lokalizacja: Częstochowa

#5

Post napisał: MoldMichal » 18 lip 2017, 08:15

myślisz ze programiści biora takie pieniadze za wcisniecie guzika G w programie ???
przy programowaniu trzeba sie troche narobic, wybrac narzedzia strategie obróbki naddatki parametry,
nieraz sie tworzy po 100-200 programów...
wcisłęm G i czekam na gotowe :D fajnie by było ale jeszcze tak łatwo niema ;)
Pozdrawiam Michał


knapers85
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 20
Rejestracja: 16 lip 2012, 16:31
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: knapers85 » 11 wrz 2017, 19:52

Kolego, w sieci jest masa tutoriali o Mastercamie - chociażby na youtube. Wczytujesz model do Mastercama, podczas otwierania modelu wybierasz , czy ma być wczytany np. z krawędziami i dalej zaczyna się zabawa - ustalanie przygotówki ( granic półfabrykatu, z którego będziesz"kopał"), ustalenie i wybór płaszczyzn roboczych, narzędzi i obróbek poszczególnych kształtów, jakie posiada model, parametrów pracy narzędzi. Wykonanie strategii obróbek nie zawiera sie wyłącznie zaimportowaniu modelu do programu CAM, trzeba trochę poklikać ( chociażby ustalając parametry obróbki, dojazdy/odjazdy narzędzi )... Jest tego trochę.

Trochę za dużo oczekujesz od softu, jeśli uważasz, że wystarczy odpalić model i samo się zrobi...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”