imachining i parametry na freza


Autor tematu
kropek1980
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 190
Rejestracja: 21 lut 2009, 18:45
Lokalizacja: Krotoszyn

imachining i parametry na freza

#1

Post napisał: kropek1980 » 10 wrz 2021, 12:42

obrabiam obecnie stal 1.2311 frez 5ostrzowy fi12 5D
parametry producenta s=6366 f=3820 ae=0.6 i z takimi powinienem pracować aby narzędzie przeżyło dłużej niż kilka detali.
natomiast imachining 2d generuje mi parametry s=3230 f=5360 8poziom obróbczy
rozmawiałem z pomocą techniczna z solidcam oraz producentem narzędzia i nijak wychodzi to co w teorii powinno być według producenta. swoja droga parametry z solidcam tzn większy posuw od obrotów wątpię żeby to miało jakoś iść..
z chęcią dowiem sią jak wy sobie radzicie z takim problemem




wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 458
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: imachining i parametry na freza

#2

Post napisał: wojtek10916 » 10 wrz 2021, 13:37

cnc.JPG


Autor tematu
kropek1980
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 190
Rejestracja: 21 lut 2009, 18:45
Lokalizacja: Krotoszyn

Re: imachining i parametry na freza

#3

Post napisał: kropek1980 » 10 wrz 2021, 13:52

tak tez z tego problemu wybrnąłem uzupełniłem co mogłem i wyszło podobnie
a tak z ciekawości jest jakaś obróbka trochoida w solidcam poza imachining 2d i 3d? i czy w tej strategii jest możliwość większej kontroli parametrów obroki


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2916
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: imachining i parametry na freza

#4

Post napisał: Steryd » 10 wrz 2021, 14:40

ale, że jak większej kontroli?
Wyptaszkuj sobie co chcesz zmieniać i to zmień, czy w wizardzie, czy w technology, troche to za chore, żeby ręcznie liczyć parametry.
Można?
Morzna!!!


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 458
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: imachining i parametry na freza

#5

Post napisał: wojtek10916 » 10 wrz 2021, 14:44

HSR ale nie trochoidalne
Jedynie operacja do wybierania kieszeni i kanałków
Załączniki
cnc2.JPG


Autor tematu
kropek1980
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 190
Rejestracja: 21 lut 2009, 18:45
Lokalizacja: Krotoszyn

Re: imachining i parametry na freza

#6

Post napisał: kropek1980 » 11 wrz 2021, 13:10

Steryd pisze:
10 wrz 2021, 14:40
ale, że jak większej kontroli?
Wyptaszkuj sobie co chcesz zmieniać i to zmień, czy w wizardzie, czy w technology, troche to za chore, żeby ręcznie liczyć parametry.
Kontroli z racji bez sensownych parametrów generowanych przez kreator solida. Bardzo wątpliwe zeby frez mial przeżyć z obrotami mniejszymi niz posow tymbardziej pracując trochoida.... dla tego tez trzeba samemu podać mu co i jak.


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 834
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: imachining i parametry na freza

#7

Post napisał: Pneumokok » 11 wrz 2021, 14:20

Ja robię tak jak to pokazał @wojtek10916 w swoim pierwszym poście czyli wiem mniej-więcej na jakich parametrach chcę żeby frez latał w materiale i tak manipuluję parametrami w tej karcie aby się zgadzało. Kiedyś mnie to dziwiło po co tyle tych parametrów, ale jak dłużej się pobawiłem iMachiningiem to zacząłem doceniać możliwość, że można zmieniać praktycznie wszystko.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Autor tematu
kropek1980
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 190
Rejestracja: 21 lut 2009, 18:45
Lokalizacja: Krotoszyn

Re: imachining i parametry na freza

#8

Post napisał: kropek1980 » 11 wrz 2021, 15:47

Zgadzam się z tobą.
Mi chodziło o to ze pomoc techniczna z solidcam twierdzi ze kreator imachinig i to co wygeneruje tzn parametry to świętość. A sam widze chociażby na frezach firmy maykestag ze generuje bzdury i bez ingerencji frez nie ma szans dobrze pracować

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „SolidCAM”