HSC 1000 - pompa wysokiego cisnienia 1000PSI

Dyskusje na temat maszyn HAAS
Awatar użytkownika

Autor tematu
McAndy
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 66
Rejestracja: 02 mar 2006, 08:41
Lokalizacja: ubolandia

HSC 1000 - pompa wysokiego cisnienia 1000PSI

#1

Post napisał: McAndy » 09 wrz 2013, 08:13

Prośba....
Czy ktoś z użytkowników maszyn z ww układem mógłby podesłać fotkę lub spisać dane z tabliczki znamionowej pompy chłodziwa (producent, typ, zasilanie, etc)?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2013, 14:02 przez McAndy, łącznie zmieniany 1 raz.


Rok 2007 "... Jeśli dojdziemy do władzy, to uprościmy i obniżymy podatki"

Tagi:

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 402
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

#2

Post napisał: ryby007 » 09 wrz 2013, 17:50

Może być od pompy 300PSI?
:mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
McAndy
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 66
Rejestracja: 02 mar 2006, 08:41
Lokalizacja: ubolandia

#3

Post napisał: McAndy » 10 wrz 2013, 08:18

Tą na 300PSI mam w zasięgu....
Szukam danych z tabliczki pompy 1000PSI (69bar)
Rok 2007 "... Jeśli dojdziemy do władzy, to uprościmy i obniżymy podatki"


barjew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 50
Rejestracja: 16 paź 2012, 20:12
Lokalizacja: ostrów wlkp

#4

Post napisał: barjew » 17 wrz 2013, 22:15

kolego ja ci jutro wrzucę jak nie zapomnę

Awatar użytkownika

-=JaNeK=-
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 260
Rejestracja: 23 kwie 2008, 22:34
Lokalizacja: WarSZawkA

#5

Post napisał: -=JaNeK=- » 07 paź 2013, 10:43

Nie wiem czy nie zapomniał ale dla potomności wysyłam bo akurat mi się trafiła.
Załączniki
pompa.zip
zdjęcia tabliczek z pompy
(349.56 KiB) Pobrany 135 razy
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne

Instrukcje HAAS są dostępneTU


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 141
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Pompa wysokiego ciśnienia

#6

Post napisał: wiktoriano » 08 cze 2018, 09:36

Witam.

W maszynie ST-35Y chcę dobrać pompę wysokiego ciśnienia, zbiornik ma wymiary 170x70cm i głębokość 20cm.
Większość pomp jakie są dostępne na rynku mają zanurzenia min. 32cm, przy 20 barach.

Dobrał sobie ktoś zamiennik? Oryginał z haasa bardzo drogi.
Jeśli ktoś ma oryginał lub nie to proszę o zdjęcie tabliczki znamionowej lub jakieś parametry.

Pozdrawiam.


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 141
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: HSC 1000 - pompa wysokiego cisnienia 1000PSI

#7

Post napisał: wiktoriano » 23 lip 2018, 11:31

Dziękuję za szczerą i wyczerpującą odpowiedź :D


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 141
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: HSC 1000 - pompa wysokiego cisnienia 1000PSI

#8

Post napisał: wiktoriano » 06 wrz 2018, 13:23

Jedyna pompa jaka się znalazła to pompa membranowa TAPFLO TX70 ANN. Wysyłają na testy.
Generuje 7 bar, to dużo lepsze niż 1.2 bara przy standardowej pompie, trochę hałasuje jeśli się zastosuje tłumik, jeśli bez tłumika to nie da się wytrzymać.
Dostępna jest również na 10 bar, ale obydwie pożerają powietrze. Jeśli by miała iść przy każdym narzędziu to kompresor śrubowy 3KW 20m3/h nie wydala. Samo zapotrzebowanie pompy w powietrze to 30m3/h przy pełnym przekroju, na szczęście stosuję tylko do wytaczaków, wierteł i przecinaków z chłodzeniem wew.

Poniżej wszystko odnosi się do płyty głównej I/O-AC CCA

Koszt samej instalacji hydrauliki i elektrycznej bez robocizny to ~500 zł, czyli
Hydraulika:
Złączki, zawory, węże
reduktor ciśnienia
elektorozawór 12V DC
Zawór zwrotny
Zawór iglicowy
Jeśli pompa się zacina oznacza to, że zostało pomylone wejście z wyjściem powietrza, nie jest oznaczone 1/4" wejście, 3/4" wkręcamy tłumik.

Elektryczna:
Przekaźnik R2M 12V (Zastosowany jako wykonawczy, by nie obciążać tego na płycie)
Zasilacz 12V
Bezpieczniki i przewody itp.

Na przekaźnik na płycie można podać L-12V lub coś bez napięciowego.
Sterowanie 230 AC nie przejdzie, nie wiadomo skąd na uzwojeniu pierwotnym przekaźnika wykonawczego pojawia się napięcie 45V i dochodziło do bzyczenia przekaźnika.

Service Manual

Prezentacja


Intek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 11 sie 2010, 12:58
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Pompa wysokiego ciśnienia

#9

Post napisał: Intek » 11 paź 2018, 10:17

wiktoriano pisze:
08 cze 2018, 09:36
Witam.

W maszynie ST-35Y chcę dobrać pompę wysokiego ciśnienia, zbiornik ma wymiary 170x70cm i głębokość 20cm.
Większość pomp jakie są dostępne na rynku mają zanurzenia min. 32cm, przy 20 barach.

Dobrał sobie ktoś zamiennik? Oryginał z haasa bardzo drogi.
Jeśli ktoś ma oryginał lub nie to proszę o zdjęcie tabliczki znamionowej lub jakieś parametry.

Pozdrawiam.
Intek write:
Po co sobie komplikować życie pompą membranową, powietrzem lub przepłacać niemiłosiernie za oryginał. Oszacuj sobie Kolego zapotrzebowanie chłodziwa i potrzebne jego ciśnienie. Kup sobie najzwyklejszą pompę zębatą stosowaną w układach hydraulicznych maszyn rolniczych, samochodów specjalistycznych czy w prasach hydraulicznych. np PZ-10, 20, etc. Są to pompy pracujące z olejem. Pójdą i na Emulgolu. Do tego zwykły silnik 3-fazowy 1,1-2,2kW (pójdzie i na jednofazowym 230V), zawór przelewowy z regulacją ciśnienia, który ustawiasz na żądaną dla Ciebie wartość i masz dostępny cały zakres ciśnień roboczych od 1-300 bar (o ile silnik elektr. przy max.wartościach pociągnie). Ale po co Ci 300 bar? Ustaw sobie na tyle, ile jest zwyczajowo stosowane w tego typu instalacjach - tj. 21 bar, 65 bar lub 100 bar i "chwatit". Nie zapomnij o dołożeniu filtra siatkowego wstępnego oczyszczania na ssaniu (najlepiej ze wskaźnikiem i ew. czujnikiem jego zatkania) jak i stosownego filtra siatkowego wysokiego ciśnienia na wylocie (również przydałby się wskaźnik/czujnik jego zatkania). Do tego ładny i cienki dość wąż ciśnieniowy na jakieś 250 bar/Fi 10, kilka złączek, etc. I poooszło... Aha, i nie zapomnij o sterowaniu pompy z panelu CNC kodami M. Powodzenia i pozdrawiam. Ps. Jeśli masz zamiar używać zamiast chłodziwa samej wody tylko, to pompa może skorodować szybko (koszt 500-800PLN) ale tego raczej żaden szanujący się operator nie stosuje. Najlepszą byłaby droższa pompa zębata z wkładem z KO (do substancji agresywnych - erodujących). Wówczas i woda nie będzie straszna. Pozdrawiam - Intek
Intek


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 141
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: HSC 1000 - pompa wysokiego cisnienia 1000PSI

#10

Post napisał: wiktoriano » 11 paź 2018, 12:19

Trzeba było wcześniej gębę odezwać :P
Z ciekawości puściłem zapytanie, zobaczymy jak cena.

Dodane 1 godzina 43 minuty 6 sekundy:
700 zł netto.... + silnik to tez ze 2 koła wyjdzie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”