HH530 przesunięcie punktu zerowego po obrocie

TOS Varnsdorf WHN(Q)13 CNC (wytaczrka)

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
_OMEGA_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 17 cze 2013, 20:05
Lokalizacja: Małopolska

HH530 przesunięcie punktu zerowego po obrocie

#1

Post napisał: _OMEGA_ » 13 mar 2018, 03:49

Witam,
jak z opisu od niedawna pracuję na wytaczarce z sterowaniem hh530(trafiła do nasz jako używana.) (wcześniej głownie fanuc,siemens i trochę mazatrol).
Chciałem napisać program z przesunięciem punktu bazowego po obrocie stołu żeby nie ustawiać drugiej bazy np.frezując ośkę na pryzmach.
Tylko nie za bardzo wiem jak, dwa razy na mazatrolu piałem ale to było dawno a i tak na hh jest wszystko inaczej..
Próbowałem jak z znalezionym w instrukcji z funkcji plane axial ale jest błąd 16586
"zdefiniowano w funkcji plane axial oś obrotu, która nie jest opisana w aktywnej kinematyce."

A z innymi "Próbowano odpracować funkcję plane, chociaż maszyna nie jest do tego celu skonfigurowana."
W jednym z folderów było pliki:
K-Free.tab
K-HUI50.tab
K-HUR50.tab (to chyba do głowicy która była w zestawie)
K-Table.tab
A pod mod (123) nie widzę MP7500 i wzwyż.

Jakby ktoś mógł podrzucić kawałek programu z automatycznym przesunięciem punktu bazowego po obrocie stołu.
Pozdrawiam




capt.d.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 262
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: HH530 przesunięcie punktu zerowego po obrocie

#2

Post napisał: capt.d. » 13 mar 2018, 08:54

Aloha

Drugi błąd, z tego co pamiętam, świadczy o niezdefiniowanej kinematyce maszyny.

Pozdrawiam.


Autor tematu
_OMEGA_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 17 cze 2013, 20:05
Lokalizacja: Małopolska

Re: HH530 przesunięcie punktu zerowego po obrocie

#3

Post napisał: _OMEGA_ » 14 mar 2018, 00:47

Nom też mi się wydaje, nie działa bo tylko jest stół obrotowy?
W ogolę to jak ustawić kinematykę do obrotu stołu ?
Podać współrzędne środka stołu w osi x i y, jak w ogóle powinien wyglądać kawałek programu z obrotem stołu o 180 stopi żeby było x=0 i y=0 w tym samum miejscu a nie obok.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4128
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: HH530 przesunięcie punktu zerowego po obrocie

#4

Post napisał: adam Fx » 14 mar 2018, 06:57

mamy maszynę przy takim układzie z instrukcji wynika że na stole obrotowym samo nie przeliczy po obrocie bo ma za dużo osi . dokładnie nie pamiętam ale parametry które trzeba by przypisać do A są zajęte przez głowę

Dodane 3 minuty 20 sekundy:
wlaczenie-obrotu-ukladu-wspolrzednych-w ... 05-10.html
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


capt.d.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 262
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: HH530 przesunięcie punktu zerowego po obrocie

#5

Post napisał: capt.d. » 14 mar 2018, 08:21

Aloha

Producent powinien dostarczyć z maszyną plik opisujący kinematykę maszyny. Wybiera się ją Programowanie => MOD wpisać: kinematik.
Wtedy sterowanie powinno wiedzieć, gdzie jest w przestrzeni zero detalu po obrocie osią.
Jeśli nie będzie tablicy, pozostaje przeliczanie.

Pozdrawiam


Autor tematu
_OMEGA_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 17 cze 2013, 20:05
Lokalizacja: Małopolska

Re: HH530 przesunięcie punktu zerowego po obrocie

#6

Post napisał: _OMEGA_ » 15 mar 2018, 01:28

adam Fx u mnie akurat jest dodatkowa głowica kontowa (nastawiane ręcznie) ale to raczej niema nic z tym wspólnego,
próbowałem dziś użyć włąsnie
10 CYCL DEF 19.0 PLASZCZ.ROBOCZA
11 CYCL DEF 19.1 A+0 B+90 C+0 ale jest błąd że oś jest zablokowana (przy osi B jest ikona blokady (hamulec dodatkowy?))

capt.d. Tak jak pisałem w pierwszym poście są pliki i prawdopodobnie chodzi o K-Table.tab (współrzędne w osi X się zgadzają) tylko nie wiedziałem jak go uaktywnić/włączyć
spróbuje tak jak ty opisałeś THX

BTW
jest m-kod na wybranie grupy współrzędnych do wiercenia przy wpisywaniu ręcznie tj.
L X40 Y30
L X50 Y40
L X40 Y55
L X33 Y33
Zamiast przy każdym M99 a tylko na początku owy m-kod i dopiero na końcu M99
I nie chodzi mi o szablony, bo akurat mi zmiennik wspominał ale nie pamięta kodu, a instrukcje do maszyny mamy po czesku :(

Pozdrawiam.


capt.d.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 262
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: HH530 przesunięcie punktu zerowego po obrocie

#7

Post napisał: capt.d. » 15 mar 2018, 08:29

Aloha
_OMEGA_ pisze:Zamiast przy każdym M99 a tylko na początku owy m-kod i dopiero na końcu M99
M89

Pozdrawiam


Autor tematu
_OMEGA_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 17 cze 2013, 20:05
Lokalizacja: Małopolska

Re: HH530 przesunięcie punktu zerowego po obrocie

#8

Post napisał: _OMEGA_ » 19 mar 2018, 21:10

capt.d. Wielkie dzięki M89 działa a pod modem to mam z 23 kinematyki do wyboru o0


Pozdrawiam.


patrycja.sokołowska
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 09 sty 2018, 19:26

Re: HH530 przesunięcie punktu zerowego po obrocie

#9

Post napisał: patrycja.sokołowska » 05 cze 2018, 20:53

Witam Panowie mamy w firmie problem mamy 23 pola z kinematyka maszyny,która wybrać.Wytaczarka Tos i mamy głowicę kątowa Hurko 50.I jaką funkcją się aktywuje. Proszę o pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”