HH425 nie przyjmuje długości narzędzia

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
newshadow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 12 paź 2008, 18:09
Lokalizacja: Mazowsze

HH425 nie przyjmuje długości narzędzia

#1

Post napisał: newshadow » 10 kwie 2014, 21:26

Witam,
po wpisaniu w tabelę narzędzi różnic długości L pomiędzy jednym a drugim narzędziem sterowanie nie przyjmuje tych różnic. np. po ustawieniu na detalu Z=0 przy użyciu T0(zero) wywołuje kolejne narzędzie TOOL CALL 1 i na tym samym detalu łapię różnicę Zeta. Przechwytuję ją w pozycję L w tabeli narzędziowej (np -61.20). I tak postępuję z kolejnymi narzędziami aż ustawię wszystkie niezbędne do wykonania danego elementu.
W czasie wykonywania programu sterowanie nie przyjmujetych różnic długości i narzędzia latają w powietrzu.
Nadmienie że mam jeszcze jedną obrabiarkę z HH itnc530 i takie cuda tam się nie dzieją.
Będę wdzięczny za pomoc


MIKRON WF32C
GILDEMAISTER CTX400
AVIA VMC650
AVIA VMC800 4axis
AVIA FNE 40NC
CBKO VENUS 200
CBKO VENUS 350

Tagi:


malpa500000
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 482
Rejestracja: 25 kwie 2010, 22:49
Lokalizacja: rwlk

#2

Post napisał: malpa500000 » 10 kwie 2014, 22:06

spróbuj przesuniecie zera i tam w osi z wpisuj roznice dlugosci tabela jest dobra jak jest pomiar.


Autor tematu
newshadow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 12 paź 2008, 18:09
Lokalizacja: Mazowsze

#3

Post napisał: newshadow » 10 kwie 2014, 22:48

Przesunięcie zer nie załatwia sprawy. To byłoby dobre jak chciałbym korzystać z jednego narzędzia. W ogóle to dziwna rzecz się dzieje, bo nawet w programie nie reaguje na zmianę DL przy TOOL CALL. np. TOOL CALL 1 Z S 1500 DL-65.20.
Dzięki za zainteresowanie moim problemem
MIKRON WF32C
GILDEMAISTER CTX400
AVIA VMC650
AVIA VMC800 4axis
AVIA FNE 40NC
CBKO VENUS 200
CBKO VENUS 350


malpa500000
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 482
Rejestracja: 25 kwie 2010, 22:49
Lokalizacja: rwlk

#4

Post napisał: malpa500000 » 11 kwie 2014, 15:22

nie prawda na co dzień pracuje i nie mam pomiaru narzedzie i długosci ustawiam za pomocą przesuniecia zera i zaraz po wywołaniu narzedzia wpisuje rożnice w przesunieciu
miedzy tym narzedziem a bazowym. i moge miec ustawione 10 narzedzi... a tabela to cos musi byc w plc popitolone.


Autor tematu
newshadow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 12 paź 2008, 18:09
Lokalizacja: Mazowsze

#5

Post napisał: newshadow » 11 kwie 2014, 20:00

Już doszedłem. Przy wywołaniu narzędzia przez MDI dopisałem w linijce przy TOOL CALL orientację osi narzędzia jako Z. Nie było dopisane przy żadnej pozycji narzędzia w MDI. Teraz bez problemu przyjmuje wartości z tabeli narzędzi. Dzięki i pozdrawiam
MIKRON WF32C
GILDEMAISTER CTX400
AVIA VMC650
AVIA VMC800 4axis
AVIA FNE 40NC
CBKO VENUS 200
CBKO VENUS 350

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”