Hardinge Conquest t42 cod M23

M23 oraz nie chce przejsc przec kod G1 i G0

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
MS81
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 04 wrz 2019, 21:04

Hardinge Conquest t42 cod M23

#1

Post napisał: MS81 » 04 wrz 2019, 21:21

Witam zakupilem tokarke Hardinge Conquest T42 z Fanuc 18T. Nawet jeszcze niczego nie utoczyłem poniewaz w napisanym programie jak tylko odczytywanie programu dojdzie do momentu jak właczam wrzeciono to cały proces zatrzymuje sie. Jezeli w programie pomine uruchomienie wrzeciona nie wpisze g97 lub g96 a posuw dodam dla frezowania g98 to głowica sie przemieszczza ale tylko w ruchach szybkich g0. Natomiast jak wpisze tak jak ma byc czyli g99 ( robilem tez z g95) to program dochodzi do pierwszego G0 lub G1 Lub G97 lub G96 i sie zatrzymuje. Jakby bylo tego mało to obroty wrzeciona lewe włacza sie kodem M23!! M3 i M4 nie dzialaja. A prawych nie moge wogole właczyç «adnym kodem. Miał ktos kiedys cos podobnego???



Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 242
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Hardinge Conquest t42 cod M23

#2

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 05 wrz 2019, 08:55

Witaj.
W instrukcji do tej maszyny wrzeciono główne to M3 a z wodą M13, a M23 to załączenie osi C.

A tak nie idzie ?

N30 G97 S1000 M13 ;
N40 M98 P......... ;
N50 T0202 ;
N60 X4.11 Z0.2 ;
N70 G50 S2000 ;
N80 G96 S300 ;
N90 G1 G41 X4.1 Z.1 F100. ;
N100 G99
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
MS81
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 04 wrz 2019, 21:04

Re: Hardinge Conquest t42 cod M23

#3

Post napisał: MS81 » 05 wrz 2019, 12:27

Dzieki , dokladnie tak jak piszesz o instrukcji to tak jest , jednak kod m3 i m4 nawet w MDI nie uruchamia wrzeciona.
Czy jest jakis reset tej maszyny ? Moze ma coś w pamieci nietypowego.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 242
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Hardinge Conquest t42 cod M23

#4

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 05 wrz 2019, 13:08

Czasami problemy z uruchomieniem wrzeciona leżą po stronie krańcówek potwierdzenia obecności detalu, lub braku załączenia przekładni M41, M42.
Nie znam tej maszyny ale jeśli wyskakuje jakiś alarm to może go podaj, to kogoś nakierujesz. Może masz jeszcze stare programy w pamieci maszyny ?, maszyna przyjechała sprawna czy były wgrywane jakieś dane ?
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
MS81
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 04 wrz 2019, 21:04

Re: Hardinge Conquest t42 cod M23

#5

Post napisał: MS81 » 05 wrz 2019, 16:17

Nie wyświetla zadnego błedu i alarmu. Program zatrzymuje sie na bloku g97s500 m3 ( m4) ( m13 ) (m14 ) i na single blocku mimo naciskania start nie przeskoczy na kolejny. W przypadku wpisania g97 s500 m23 wrzeciono sie kreci ale juz program jak powyzej nie idzie dalej mimo naciskania start i tez nie wyswiwtla zadnego bledu.


wojtek10916
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 59
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Hardinge Conquest t42 cod M23

#6

Post napisał: wojtek10916 » 05 wrz 2019, 17:00

Podaj kawalek kodu.


Autor tematu
MS81
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 04 wrz 2019, 21:04

Re: Hardinge Conquest t42 cod M23

#7

Post napisał: MS81 » 06 wrz 2019, 13:13

Jak wpisze na MDI G97 S500 M3 i start... pojawia sie "adres not faund"
Jak wpisze na MDI G97 S500 M23 to kreci. Ale to tylko w MDI bo w auto jak dojdzie to tego bloku to i tak zatrzymuje sie na tym miejscu czytanie programu i dalej nie idzie i nie ma zadnej info.


wojtek10916
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 59
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Hardinge Conquest t42 cod M23

#8

Post napisał: wojtek10916 » 06 wrz 2019, 16:06

Czy mozesz wklejic poczatek programu
To ze program ci staje w tym miejscu moze nie miec znaczenia bo maszyna widzi tez bloki w przod i tam moze tkwic problem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”