Witam,
jak wspomniał kolega markuz, mierzenie na maszynie na której się obrabia nie do końca jest wiarygodne. Dlaczego..? Ano dlatego że sonda mierzy z tymi samymi błędami maszyny z jakimi pracuje narzędzie. Jeśli maszyna (w przesadzeniu) ma 1mm błędu pozycjonowania, to wiertło wykona rozstaw otworów z tym błędem, ale niestety sonda zmierzy ten rozstaw z takim samym błędem. Sonda pokaże w głównej mierze błędy powstające od narzędzia.
Kiedyś też się nad tym zastanawiałem. I chyba jakąś opcją weryfikacji w takim wypadku byłby pomiar w takim ustawieniu osi jak podczas obróbki, a potem obrót detalu o 90stopni i kolejny pomiar. Wtedy jeśli są rozbieżności pomiędzy osiami X i Y to pokaże różnice.
Haas renishaw
Zapis wymiarow na usb
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Haas renishaw
Niekoniecznie.typniepokorny86 pisze: ↑22 paź 2021, 19:36Witam,
jak wspomniał kolega markuz, mierzenie na maszynie na której się obrabia nie do końca jest wiarygodne. Dlaczego..? Ano dlatego że sonda mierzy z tymi samymi błędami maszyny z jakimi pracuje narzędzie. .... Sonda pokaże w głównej mierze błędy powstające od narzędzia.
Swego czasu robiłem frezem w detalach otwory ø 14H7
Maszyna ok , sonda też ...... , karty pomiarowe zrobione.
Detale wróciły - szajs

Wygląda na to , że do kulki patyka sondy przykleił się jakiś paproch i wyszła bryndza.
..... , takie było moje przypuszczenie /usprawiedliwienie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam szukam pomocy dotyczącej instalacji sony reinshowa opm 60 na haasie sonda została z innej maszyny mam cały interfejs ale nie ma odblokowanych trybów makro sondowania może ktoś pomóc?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Te ,, tryby " to opcja.SebastianZasadni pisze: ↑17 sty 2022, 12:55..... ale nie ma odblokowanych trybów makro sondowania może ktoś pomóc?
Wyciągnij z portfela € , zgłoś się do Abplanalp.
Dostaniesz w zamian koda i odblokujesz.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
O takim rozwiązaniu wiem to ale to dużo kosztuje może ktoś to zrobi za mniejsze $?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
proszę o kontaktSebastianZasadni pisze: ↑20 sty 2022, 18:00O takim rozwiązaniu wiem to ale to dużo kosztuje może ktoś to zrobi za mniejsze $?