gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 243
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

#1

Post napisał: bartekn86 » 25 kwie 2020, 22:36

https://elmet-tools.pl/m10/33812-frez-d ... 35-ha.html


mając takie narzędzie, co nalezy wybrać z magazynku żeby nie uszkodzić frezika ?
czy piko ma możliwośc wykonywania gwintów zewnętrznych ?
b.




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1570
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

#2

Post napisał: RobWan » 26 kwie 2020, 12:23

bartekn86 pisze:czy piko ma możliwośc wykonywania gwintów zewnętrznych ?

Nie, ale będzie miało.
bartekn86 pisze:co nalezy wybrać z magazynku żeby nie uszkodzić frezika ?

Frez prosty fi10 mm.

Robert


Autor tematu
bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 243
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

#3

Post napisał: bartekn86 » 26 kwie 2020, 15:47

a co w przypadku gdy podczas gwintowania takim frezikiem wcisnie się pauzę? frez pojedzie na partyzanta do góry przecież niszcząc narzędzie, drogie takie wbijanie innego narzędzia niż to co powinno być kurde

coś wiadomo kiedy nowa wersja ?


Autor tematu
bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 243
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

#4

Post napisał: bartekn86 » 01 maja 2020, 20:32



Frezik zrobiony własnoręcznie, jak ktoś reflektuje można się dogadać :-)
84 otwory w 3h m10x1.5


radziu45
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

#5

Post napisał: radziu45 » 05 gru 2020, 17:53

Ja robię gwinty zewnętrzne owsetem .


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 405
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

#6

Post napisał: wojtek10916 » 05 gru 2020, 19:40

radziu45 pisze:owsetem

Nie ma czegoś takiego :lol:


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1665
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

#7

Post napisał: Avalyah » 05 gru 2020, 19:51

bartekn86 pisze:mając takie narzędzie, co nalezy wybrać z magazynku żeby nie uszkodzić frezika ?

Temat co prawda stary, ale na aliexpressie kupisz cały worek takich frezów w cenie tego jednego. A też będą działać :wink:


radziu45
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

#8

Post napisał: radziu45 » 05 gru 2020, 20:14

wojtek10916 pisze:
05 gru 2020, 19:40
radziu45 pisze:owsetem

Nie ma czegoś takiego :lol:
Jak by się nie dało to bym nie pisał o tym już z kilometr takiego gwintu zrobiłem


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1665
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

#9

Post napisał: Avalyah » 05 gru 2020, 20:21

Koledze chodzi zapewne o to, że jest to offset, a nie owset ;)


radziu45
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: gwintowanie wewnętrzne i zewnętrzne

#10

Post napisał: radziu45 » 05 gru 2020, 20:23

Avalyah pisze:
05 gru 2020, 20:21
Koledze chodzi zapewne o to, że jest to offset, a nie owset ;)
Tak offset przepraszam za błąd .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”