Gwint na sferze


Autor tematu
rebe94
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 13 lis 2016, 15:47
Lokalizacja: Polska

Gwint na sferze

#1

Post napisał: rebe94 » 13 lis 2016, 15:50

Witam,

mam problem z wykonaniem gwintu na sferze. Generator w inventorze pozwala wykonać gwint na walcu lub stożku. Czy ktoś ma jakieś wskazówki jak zrobić taki gwint w ogóle w CADzie?



Tagi:


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: atlc » 13 lis 2016, 20:06

Proponowałbym narysować w szkicu 3D krzywą helikalną, zrobić rzut na powierzchnię, narysować na początku krzywej zarys gwintu i wykonać operację przeciągnięcia.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#3

Post napisał: lajosz » 13 lis 2016, 21:43

@atlc

Tylko że .... to nie będzie gwint w którym można zdefiniować parametry gwintu (skok .itd), a coś, co przypomina gwint, a poza tym, zrzutować to można tylko na jednej połowie sfery, a co z drugą połową ?

Owszem, możemy rzutować kolejną helisę na drugiej połowie sfery, ale nie będzie to kontynuacja "gwintu" z połówki pierwszej.

Tak czy siak, temat ciekawy.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: atlc » 14 lis 2016, 12:30

lajosz pisze:@atlc

Tylko że .... to nie będzie gwint w którym można zdefiniować parametry gwintu (skok .itd), a coś, co przypomina gwint, a poza tym, zrzutować to można tylko na jednej połowie sfery, a co z drugą połową ?

Owszem, możemy rzutować kolejną helisę na drugiej połowie sfery, ale nie będzie to kontynuacja "gwintu" z połówki pierwszej.

Tak czy siak, temat ciekawy.
Krzywą helikalną rysujesz "z boku" a nie z góry tak jak piszesz i wtedy:
1. Masz zrzutowaną linię śrubową na obydwu połówkach sfery naraz
2. Ponieważ krzywa ma określoną odległość od początku do końca oraz ilość zwojów na tej odległości to jest to właśnie skok gwintu. Obydwa te parametry możesz modyfikować i zdecydowanie nie są losowe.

Kolejna sprawa to fakt, że gwint na sferze:
1. Nie sądzę żeby miał zastosowanie praktyczne
2. Moim zdaniem nie jest możliwe wykonanie gwintu na sferze, można jedynie wykonać spiralny rowek wyglądem przypominający gwint.

Czemu tak uważam?
Zwróć uwagę, że przy gwincie walcowym lub stożkowym dwusieczna zarysu zęba ma stały kąt nachylenia do osi obrotu gwintu.
W przypadku sfery jeśli zachowamy stały kąt, w każdym punkcie sfery będzie inna wysokość powierzchni bocznych zarysu zęba.
Jeśli znowu zachowamy stały zarys zęba, to kąt nachylenia dwusiecznej będzie w każdym punkcie inny.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#5

Post napisał: lajosz » 14 lis 2016, 14:23

atlc pisze: Krzywą helikalną rysujesz "z boku" a nie z góry tak jak piszesz i wtedy:
Zawsze wydawało mi się, że sfera, to .... sfera, czyli kula, czyli akurat ta bryła nie ma góry, dołu i boków, bo z każdej strony wygląda tak samo.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: atlc » 14 lis 2016, 14:28

lajosz pisze:
atlc pisze: Krzywą helikalną rysujesz "z boku" a nie z góry tak jak piszesz i wtedy:
Zawsze wydawało mi się, że sfera, to .... sfera, czyli kula, czyli akurat ta bryła nie ma góry, dołu i boków, bo z każdej strony wygląda tak samo.
Myślisz, że czemu napisałem "z boku"?
Z boku, nie sfery a z boku krzywej helikalnej.
Krzywa helikalna na walcu a nie na szczycie walca czyli na płaszczyźnie.
Czyli to a nie to


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#7

Post napisał: lajosz » 14 lis 2016, 18:30

atlc pisze:Krzywa helikalna na walcu a nie na szczycie walca czyli na płaszczyźnie.
a teraz ...... zrzutuj to na sferze.
Powodzenia.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: atlc » 14 lis 2016, 18:52

Gdzie widzisz problem?


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#9

Post napisał: lajosz » 14 lis 2016, 19:43

atlc pisze:Gdzie widzisz problem?
Może w tym, że nie mam najmniejszego pojęcia jak to zrzutować na sferę, ale .... jeśli zdecydujesz się mnie oświecić, to .... czapki z głów.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#10

Post napisał: atlc » 14 lis 2016, 20:02

O takim efekcie rozmawiamy?
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”