Grawerowanie V bit
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Grawerowanie V bit
Bardzo dawno temu i bardzo płytko. Wrzeciono 24 tys obr/min, efekt zadowalający.
Przy czterech milimetrach głębokości, to na pewno bym nie próbował na jedno przejście.
Pleksi to paskudny materiał do frezowania - wiór się topi i oblepia frez...
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
To nawet takie jednoostrzowe topią pleksi? pytam, bo próbowałem innym frezem spiralnym, też dość ostrym, małej średnicy i przy samym zagłębianiu topiło, urwałem tak dwa frezy i pomyślałem że może jednoostrzowym, jak już był zagłębiony to jakoś dawał radę ale z zagłębianiem był problem
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Dziwisz się .norbertq pisze: ↑12 cze 2025, 21:30To nawet takie jednoostrzowe topią pleksi? pytam, bo próbowałem innym frezem spiralnym, też dość ostrym, małej średnicy i przy samym zagłębianiu topiło, urwałem tak dwa frezy i pomyślałem że może jednoostrzowym, jak już był zagłębiony to jakoś dawał radę ale z zagłębianiem był problem
Na wierzchołku freza masz Vc 0 , zawsze będzie topić.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Spróbuj brać mało, za to szybkim posuwem. Nie podam Ci niestety konkretnych wartości. Ja czasem brałem np. po 0,5 mm głębokości, posuw 1000 (max na maszynie) a obroty ok 18-24 tyś. Plus niemal obowiązkowe chłodzenie powietrzem.
Ogólnie zawsze radzono mi brać w pleksi jak najszybciej, kosztem kilku przejazdów. Tak by frez nie zdążył się wtopić.
Z tym że i maszyna i obróbka hobbystyczna.
Ogólnie zawsze radzono mi brać w pleksi jak najszybciej, kosztem kilku przejazdów. Tak by frez nie zdążył się wtopić.
Z tym że i maszyna i obróbka hobbystyczna.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
RĘCE OPADAJĄ ....PORADY OD FACHOWCÓW 18 -24 TYS. OBR! JEDEN LEPSZY OD DRÓGEGO SZKODA TYLKO ŻE WRZECIONA NIE MAJĄ 600 TYS OBR/ MIN TEŻ BY SIĘ DAŁO ,DLA MNIE UBAW PO PACHY JAK CZYTAM TAKIE PIERDOŁY TYCH ZŁOTOUSTYCH NAJLEPSZYCH NA FORUM I ICH SUPER PORADY ! A PRAWDA JEST TAKA 2-5 TYS OBR/MIN POSUW 300 MM/S PŁYN Z WODĄ W SPRYSKIWACZU LUDWIK TESTOWANY ! I DOŚWIADCZALNIE NIE DOPUSCIĆ DO OWIJANA SIĘ MATERIAŁU NA FREZIE ŚCIĄGAĆ SZCZOTKĄ DRUCIANĄ ! POZDRAWIAM
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Musisz krzyczeć?Jack999 pisze: ↑14 cze 2025, 17:00RĘCE OPADAJĄ ....PORADY OD FACHOWCÓW 18 -24 TYS. OBR! JEDEN LEPSZY OD DRÓGEGO SZKODA TYLKO ŻE WRZECIONA NIE MAJĄ 600 TYS OBR/ MIN TEŻ BY SIĘ DAŁO ,DLA MNIE UBAW PO PACHY JAK CZYTAM TAKIE PIERDOŁY TYCH ZŁOTOUSTYCH NAJLEPSZYCH NA FORUM I ICH SUPER PORADY ! A PRAWDA JEST TAKA 2-5 TYS OBR/MIN POSUW 300 MM/S PŁYN Z WODĄ W SPRYSKIWACZU LUDWIK TESTOWANY ! I DOŚWIADCZALNIE NIE DOPUSCIĆ DO OWIJANA SIĘ MATERIAŁU NA FREZIE ŚCIĄGAĆ SZCZOTKĄ DRUCIANĄ ! POZDRAWIAM
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Rence opadywujo. Tym bardziej gdy moderator zwraca uwagę na posta,gdzie znalazła się prawidłowa odpowiedz na pytanie .TAK-RENCE OPADYWUJO. Muszę krzyczeć. Ktoś pieprzy głupoty aż oczy bolą. Trzeba być debilem by doradzać obroty 24k .W wielu postach są te rady-obroty max. Debilizm. Wiadomości zassane z sieci. W realu obróbka tworzyw to dobranie jak najmniejszych obrotów i jak największego posuwu.Frez V nie kupiony po taniości. Prawdziwy ma geometrię z minimalną stopką i tak jest obrobiony,by du** nie tarł po sobie. Podlewanie wodą z Ludwikiem . To trochę irytuje przy sprzątaniu ale działa. No i nie dać się naciągnąć na obróbkę plexi ekstrudowanej.Tylko w wylewanej.Oczywiście jeśli jesli ktoś jest w stanie odróżnić dostarczony materiał.Jack999 BRAWO!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
"5 TYS OBR/MIN POSUW 300 MM/S" to jest dokładnie taki sam wiór jak przy 50 tys. obr/min i 3 m/min.
Co tu może być lepiej? To że robotę będziecie robić dziesięć razy dłużej?
Zamiast wyzywać ludzi wróćcie obaj do podstawówki i uzupełnijcie podstawową wiedzę.
Pleksi tnie się na dużych obrotach i dużym posuwie, tak żeby brać stosunkowo duży wiór i uciekać z miejsca w którym wydzieliło się ciepło. A jak wiór zaczyna się zlepiać w kulki, to znaczy że frez jest tępy i trzeba go wymienić.
I niczym nie trzeba polewać, bo to niewiele daje.
P.S. Nie ma większej cholery niż nieuk i ignorant, któremu coś się udało dzikim fartem...