Grawer logo

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
Janaszioom
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 29 sty 2013, 14:48
Lokalizacja: WLKP

Grawer logo

#1

Post napisał: Janaszioom » 08 paź 2019, 22:38

Witam W jaki sposób mogę zrobić grawer logo np scani, na sterowaniu tnc 530?



Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 102
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Grawer logo

#2

Post napisał: JacekBelof » 09 paź 2019, 05:41

Najprościej -użyć jakiegoś CAM-a. Jeżeli natomiast posiadasz TNC z wyższą wersją rozwojową, bodajże „software opcja 3” to sterowanie wspiera pracę z plikami DXF, wtedy po prostu klikasz na elementach ścieżki, a maszyna sam generuje odpowiednie kody.
Piszę „bodajże”, bo na żadnej maszynie nie mam tego, szef nie był na tyle „rozrzutny” żeby wydawać na to kasę.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


MateuszMM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 114
Rejestracja: 04 cze 2018, 11:53

Re: Grawer logo

#3

Post napisał: MateuszMM » 09 paź 2019, 06:19

A jak jesteś już kumaty z tego sterowania to przycisk FK na pulpicie :P


Autor tematu
Janaszioom
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 29 sty 2013, 14:48
Lokalizacja: WLKP

Re: Grawer logo

#4

Post napisał: Janaszioom » 09 paź 2019, 13:45

Jakiego cama polecicie? Wczoraj próbowałem wrzucić plik z dxf, niestety maszyna go nie widzi. Dopiero 3 miesiące pracuje na tym sterowaniu.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 102
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Grawer logo

#5

Post napisał: JacekBelof » 09 paź 2019, 18:07

W HH 530 DXFa wczytujesz przez Smart.NC, znów - jeżeli taka opcja jest dokupiona.
Co do FK, nie wszystko da się tak zaprogramować... problem z różnymi logo polega na tym, że niekoniecznie jest dostatecznie zwymiarowane, a druga sprawa niejednokrotnie zawierają Krzywe wyższych rzędów - splajn... Splajna niestety niemożna zapisać za pomocą FK.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


MateuszMM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 114
Rejestracja: 04 cze 2018, 11:53

Re: Grawer logo

#6

Post napisał: MateuszMM » 11 paź 2019, 07:54

Na temat CAM'ów można doktorat napisać. Ile ludzi tyle opinii. Najlepiej się chyba szkolić z tego który masz w pracy.


Arias2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 242
Rejestracja: 29 lip 2007, 10:49
Lokalizacja: wieluń-eslov

Re: Grawer logo

#7

Post napisał: Arias2 » 11 paź 2019, 15:16

Od którejś wersji HH jet opcja grawerowania, pod funkcją ABC wprowadzasz tekst (litery i cyfery) ustalasz wielkość, odstępy między znakami i wywołujesz cykl tak jak to robi się z wierceniem czy konturem.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 102
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Grawer logo

#8

Post napisał: JacekBelof » 11 paź 2019, 20:17

Arias2 pisze:
11 paź 2019, 15:16
Od którejś wersji HH jet opcja grawerowania, pod funkcją ABC wprowadzasz tekst (litery i cyfery) ustalasz wielkość, odstępy między znakami i wywołujesz cykl tak jak to robi się z wierceniem czy konturem.
Tak, ale tylko tekst, brak jest znaków diakrytycznych, oraz niektórych (całkiem sporo)znaków specjalnych, na dodatek (przynajmniej jeszcze w wersji sprzed półtora roku) tylko jeden krój czcionki.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2032
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Grawer logo

#9

Post napisał: kubus838 » 11 paź 2019, 20:41

Witam

A może wypada zapytać ludzi którzy się na tym znają??? A nie "ciągnąć" własne/firmowe domysły?

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”