Głowica do szybkich posuwów

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
Bit3ls
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 2
Posty: 34
Rejestracja: 10 mar 2015, 17:02
Lokalizacja: Krosno

Głowica do szybkich posuwów

#1

Post napisał: Bit3ls » 13 wrz 2017, 20:42

Witam,

Obecnie używam głowicy firmy Seco Fi40mm, parametry na jakich obrabiam to AP=1mm, N=1300(mniej wiecej), F=3800.

Czy jakiś bardziej doświadczony kolega mógłby doradzić jakąś lepszą/jeszcze bardziej wydajną głowice? A może ktoś zaproponuje jakąś firmę która się specjalizuje w takich obróbkach?

Dodam, że mam HAASa VF6 i dość krótki wysięg głowicy.


fdk

Tags:


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 450
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: rzeszów

#2

Post napisał: mateu5 » 13 wrz 2017, 21:14

Używam głowicy tego typu z firmy LAMINA, jestem z niej zadowolony.
https://www.youtube.com/watch?v=js10MdHcB_w

Firma która to sprzedaje to http://awa.pl , mają teraz promocje na te głowice, kupisz 50 płytek to korpus dostaniesz za 1zł, mają także doradce technicznego na Podkarpaciu jak byś chciał wcześniej głowicę przetestować to jest taka możliwość.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Siemens


Autor tematu
Bit3ls
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 2
Posty: 34
Rejestracja: 10 mar 2015, 17:02
Lokalizacja: Krosno

#3

Post napisał: Bit3ls » 13 wrz 2017, 21:20

mateu5 pisze:Używam głowicy tego typu z firmy LAMINA, jestem z niej zadowolony.
https://www.youtube.com/watch?v=js10MdHcB_w

Firma która to sprzedaje to http://awa.pl , mają teraz promocje na te głowice, kupisz 50 płytek to korpus dostaniesz za 1zł, mają także doradce technicznego na Podkarpaciu jak byś chciał wcześniej głowicę przetestować to jest taka możliwość.
Na pewno sprawdzę temat. Z jakimi parametrami pracujesz ? :-)
fdk

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5390
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Głowica do szybkich posuwów

#4

Post napisał: WZÓR » 13 wrz 2017, 22:21

Bit3ls pisze:Witam,

Obecnie używam głowicy firmy Seco Fi40mm, parametry na jakich obrabiam to AP=1mm, N=1300(mniej wiecej), F=3800.

Czy jakiś bardziej doświadczony kolega mógłby doradzić jakąś lepszą/jeszcze bardziej wydajną głowice? A może ktoś zaproponuje jakąś firmę która się specjalizuje w takich obróbkach?

Dodam, że mam HAASa VF6 i dość krótki wysięg głowicy.
Ostatnio na Haas VF-3 YT (stożek 50) używałem głowic Garant-a , Iscar i Tungaloy.

.... , osiągi zadowalające.

P.s.
Ściągaj przedstawicieli handlowych i testuj.

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 622
Rejestracja: 03 lut 2008, 23:24
Lokalizacja: Lublin

#5

Post napisał: pasierbo » 14 wrz 2017, 06:56

Przy pracy z takimi głowiczkami nie jest najważniejsza firma głowiczki tylko raczej jej wysięg, po drugie stożek wrzeciona i po trzecie sztywność i moc maszyny. Na Mazaku VTC-800 taką głowiczkę Atorn fi42 Z4 ap=0,5 puszczałem na S2000 F8000 w stali 18G2A. Pięknie szło tylko w biurze się skarżyli że im szklanki się telepią :lol:
Ale wystarczyło wydłużyć mocowanie na inny trzpień i można zapomnieć o takiej obróbce. Tak samo na wielu innych maszynach można zapomnieć o takich parametrach. Płytki sie wykrurzą raz dwa i nie wyrobisz za nie płacić.


Majster70
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 813
Rejestracja: 08 cze 2010, 22:37
Lokalizacja: Piastów

#6

Post napisał: Majster70 » 14 wrz 2017, 12:29

Tak jak pisze poprzednik, patrz na całość. Warto zwrócić uwagę na obciążenie na osiach i wrzecionie - staram się aby było wszędzie poniżej 50%. Naprawa wrzeciona i napędów droga. Co z tego, że pogonisz robotę, jak zużyjesz obrabiarkę.
Mam podobną głowiczkę SECO 40mm 3 pióra, S2000 F6000 ap≈0,5mm w stali do 30HRc. W Camie promień minimalny w narożachi 1mm, redukcja prędkości w narożach do 30%.


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 450
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: rzeszów

#7

Post napisał: mateu5 » 14 wrz 2017, 14:53

W stali lecę na, 1000 RPM F4900 Ap1.2mm, Ae75%, wysięg narzędzia 100mm. Na wysięgu 160mm też ładnie idzie ale parametry mniejsze. Głowica D63.

W aluminium jadę tymi samymi płytkami na 1100 RPM ap1.2mm ae90% F8000 (można by zwiększyć jeszcze obroty, a co za tym idzie także posuw, ale maszyna już szybciej nie może.

Mam jeszcze głowice Kyocery z serii MFH D125 Z6
W stali jadę na 458rpm F4800 ap1.5 ae75% też fajnie idzie tylko maszyna trochę cierpi, obciążenie wrzeciona 80%, jeśli chodzi o wydajność do zużywając 6 płytek (każda ma 4 krawędzie), wyskrobie 600kg wiór, w warunkach średnio stabilnych. Koszt 1 płytki to 43zł.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Siemens

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 622
Rejestracja: 03 lut 2008, 23:24
Lokalizacja: Lublin

#8

Post napisał: pasierbo » 15 wrz 2017, 18:43

~mateu5 jaka to maszyna i z jakim stożkiem? Mocna ! :grin:

Co do zużycia maszyny to swięta prawda. W nowym małym Mazaczku troszkę jechaliśmy taką głowiczką fi32 i po roku jeszcze na gwarancji śrubę w X-ie wymieniali choć nie wiadomo jaki miało to związek z tą obróbką bo magazyn też się wysypał na gwarancji :lol: Operatorzy też nie wiadomo ile tak naprawdę dzwonów robią na drugiej, trzeciej zmianie... Już tam nie pracuję. Ciekawe co z tej maszyny zostało po czterech latach użytkowania :)


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 450
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: rzeszów

#9

Post napisał: mateu5 » 16 wrz 2017, 18:59

Głowicą D63 jadę na MAZAKU VTC800/30SR, stożek bt40, a głowicą D125 na TOSie whq 105, tutaj stożek sk50.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Siemens

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”