Gildemeister GDS /4A - EPL2 - rozruch maszyny, wrzeciono przechwytujące

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
okrzem
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 12 kwie 2013, 17:44
Lokalizacja: Chrzanów

Gildemeister GDS /4A - EPL2 - rozruch maszyny, wrzeciono przechwytujące

#1

Post napisał: okrzem » 25 lut 2020, 12:45

Dzień dobry,
od jakiegoś czasu borykam się z maszyną Gildemeister GDS 65/4A na sterowaniu EPL2. Maszynę kupiliśmy jako sprawną, ale po transporcie i zamontowaniu u nas już taka sprawna nie była. Wyskakiwał błąd związany z gotowością sterownika jednej z osi liniowych. Wymieniony został uszkodzony zasilacz sterownika i maszyna po odpaleniu nie wyrzuca żadnych błędów.
Obecnie maszynę jestem w stanie włączyć, zbazować wszystkie osie liniowe, obie obrotnice narzędzi oraz oś C wrzeciona głównego ale mam problem z napędem wrzeciona przechwytującego. W momencie gdy aktywny jest sygnał gotowości do pracy i możliwe jest bazowanie wszystkich osi oraz ręczne poruszanie w trybie manualnym to oś wrzeciona przechwytującego obraca się i nie ma możliwości jej zatrzymać. Obraca się z prędkością wręcz niezauważalną na pierwszy rzut oka, ale na wyświetlaczu zmienia się pozycja kątowa wrzeciona przechwytującego. Silnik zasilany jest napięciem poniżej 10V i jest w stanie trzymania, nie da się obrócić wrzeciona ręką. Załączam film z włączania maszyny, blokada drzwi na czas uruchamiania jest odkręcona i włożona na stałe w krańcówkę.



Z poziomu manualnego ruszania maszyną jestem w stanie poruszyć szczękami uchwytu głównego oraz włączyć obroty na wrzecionie głównym. Przy wrzecionie przechwytującym jestem w stanie zluzować szczęki wrzeciona przechwytującego z użyciem kodu M133 (luzowanie szczęk podczas gdy oś obraca się), natomiast zwykłe luzowanie szczęk M136 nie działa. Po zamknięciu szczęk przy próbie włączenia obrotów na wrzecionie przechwytującym wyskakuje błąd "7643 Error: Spindle transmitter mechanical uncoupled". Nie ma tego błędu opisanego w książce serwisowej.
Obecnie nie mogę dojść do tego czy obracanie się uchwytu przechwytującego po rozruchu jest normalne dla tej maszyny i istnieje możliwość wyłączenia tego obrotu czy może trzeba nadal szukać jakiegoś uszkodzenia w sterowniku. Czy ktoś z forumowiczów pracuje na takiej maszynie i będzie w stanie rozjaśnić nieco sytuację?

Pozdrawiam
Damian




Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 499
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Gildemeister GDS /4A - EPL2 - rozruch maszyny, wrzeciono przechwytujące

#2

Post napisał: Robert_K » 27 lut 2020, 20:06

Jakie masz napędy osi i wrzecion? Simodrive 611, coś innego?

Pozdrawiam.


Autor tematu
okrzem
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 12 kwie 2013, 17:44
Lokalizacja: Chrzanów

Re: Gildemeister GDS /4A - EPL2 - rozruch maszyny, wrzeciono przechwytujące

#3

Post napisał: okrzem » 28 lut 2020, 11:46

Załączam tabliczkę znamionową z silnika napędu wrzeciona przechwytującego. Silnik ten ma dołączony z tyłu do osi impulsator podobnie jak napęd wrzeciona głównego. Zamieniliśmy impulsatory wrzeciona głównego i przechwytującego na sterownikach, ale nie pomogło to na stale obracający się uchwyt. Błąd wyskoczył dopiero przy próbie włączenia obrotów na wrzecionie przechwytującym.
Poprosiłem kolegę by popytał na innych grupach i poradzili bym spróbował w parametrach zmienić współczynnik dokładności pozycjonowania wrzeciona. Jak uda mi się przebrnąć przez niemiecką instrukcję to spróbuję zmienić ten współczynnik i zobaczę czy to coś zmieni.
Do tej pory sprawdziłyśmy zasilanie sterownika czy nie ma jakichś nieprawidłowości oraz sam sterownik silnika i jest sprawny. Doszliśmy do płyty komputera 0.867.333-1 AP186 AES 3, ale dalej bez schematów elektrycznych nie mamy możliwości nic sprawdzić. Pozostaje tylko kupienie lub raczej nierealne pożyczenie identycznej płyty na podmianę. Taka płyta trochę kosztuje jak na strzał w ciemno i kupimy ją dopiero po wyeliminowaniu wszystkich innych dostępnych opcji.
Załączniki
Tabliczka — kopia.png
Ostatnio zmieniony 28 lut 2020, 12:05 przez okrzem, łącznie zmieniany 1 raz.


Wiktor57
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 151
Rejestracja: 17 kwie 2018, 11:42
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Gildemeister GDS /4A - EPL2 - rozruch maszyny, wrzeciono przechwytujące

#4

Post napisał: Wiktor57 » 28 lut 2020, 12:03

okrzem pisze:"7643 Error: Spindle transmitter mechanical uncoupled"

Tłumacz GOOGLE: "Przetwornik wrzeciona mechaniczny odłączony". Czy to wrzeciono ma jakiś enkoder?
Może tam jest problem.


Autor tematu
okrzem
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 12 kwie 2013, 17:44
Lokalizacja: Chrzanów

Re: Gildemeister GDS /4A - EPL2 - rozruch maszyny, wrzeciono przechwytujące

#5

Post napisał: okrzem » 28 lut 2020, 12:29

Wtyczki enkoderów też podmienialiśmy na sterownikach silników napędu wrzeciona głównego i przechwytującego. Żaden błąd nie wyskoczył, a uchwyt przechwytujący nadal się obracał. Jedyną zmianą było to, że na wyświetlaczu pokazywało, że obraca się wrzeciona główne zamiast przechwytującego.


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 934
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Gildemeister GDS /4A - EPL2 - rozruch maszyny, wrzeciono przechwytujące

#6

Post napisał: lepi » 28 lut 2020, 12:39

Skoro na ekranie widziałeś zmieniającą się pozycję wrzeciona przechwytu to po co szukasz problemu z enkoderem, którego nie ma? Sprawdź podłączenie sygnału sterującego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”