GILDEMEISTER CT40

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Darek.Cichacki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: Darek.Cichacki » 03 lut 2008, 19:53

Witam Panowie! Mam na imie Darek. pracuje w Radomiu na Frezarce Hartford z Fanukiem Al200.
Poszukuje osoby znajacej sie na programowaniu i obsłudze tokarki ze sterowaniem eltropilot. jest u mnie w pracy tokarka Gdm z takim sterowaniem. Nikt w firmie nie umie jej uruchomic wiec ja chce podjac sie tego zadania. Potrzebuje nauczyciela, ktory podopiwie jak sie działa na takim sterowaniu. Chetnie odwdziecze sie materiłami na temat Fanuca.

Tagi:

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Asza PL » 03 lut 2008, 21:21

Witam
Robię na GDM30(42)/4A
Sterowanie Eltro Pilot EP20 rok prod.89
Proszę o trochę więcej danych na temat maszyny, jakie wyposażenie, typ i rodzaj sterowania .
bo było EP , EPL , EPL2. A tak nawiasem to będzie problem bo w tamtych czasach nie było żadnego oprogramowania na komputer ( pomyłka, był program ale w dos-ie i do dziś nie udało mi się go w całości znaleźć ) a żadne znane mi oprogramowanie nie wspiera EP.
Wszystko trzeba z" palca " pisać w G kodzie. Gdzieś na forum są G i M kody z mojej maszyny i kody błędów z tej tokarki. W razie potrzeby współpracy proszę na meila.
zobacz tu
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC

Darek.Cichacki
Posty w temacie: 2

Post napisał: Darek.Cichacki » 04 lut 2008, 22:49

Dzieki Asza za odpowiedz. Zdaje sobie sprawe ze program to bedzie trzeba klepac z palca. Chciałbym podjac z Toba rozmowe na priv. np gg. Postaram sie ci przesłac jutro zdjecia maszyny, panelu sterowania, głowic narzędziowych itp.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CNCRob » 04 lut 2008, 23:02

jak chcesz to przeslij rowniez do mnie bo prawdopodobnie mam to samo sterowanie.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

maximm4
Posty w temacie: 1

Post napisał: maximm4 » 11 sty 2015, 21:53

Witam wyskoczy mi błąd 410 i 556 i maszyna nie reaguje na żaden przycisk , nie można przesunąć głowicy do wrzeciona aby zrobić referencyjny, na pulpicie pojawiły się wartości współrzędnych które są większe niż w samej maszynie . błąd 566 można usunąć . Czy można jakoś zresetować system ? sterowanie EPL
maximm4

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”