gildemeister ct40

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 564
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: gildemeister ct40

#11

Post napisał: lepi » 06 cze 2019, 08:38

Mala odchylke regulujesz jedynie obrotem tarczy narzedziowej. Nigdy nie spotkalem potrzeby ruszania obudowy glowicy.




Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 308
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: gildemeister ct40

#12

Post napisał: Robert_K » 06 cze 2019, 12:40

Czy ta głowica ma napędzane oprawki?

Co do regulacji podpisuje się pod kolegą lepi, małe odchylki regulujesz popuszczając i obracając tylko tarczę.


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 564
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: gildemeister ct40

#13

Post napisał: lepi » 06 cze 2019, 13:48

Robert_K pisze:
06 cze 2019, 12:40
Czy ta głowica ma napędzane oprawki?
Nie ma.


Autor tematu
da_vinci
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 8
Rejestracja: 12 cze 2011, 18:18
Lokalizacja: Lublin

Re: gildemeister ct40

#14

Post napisał: da_vinci » 08 cze 2019, 22:32

Temat z głowicą raczej zamknięty. Udało się wszystko ustawić.
Pozostaje jedynie ustawienie konika.
Jak się do tego zabrać?


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 564
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: gildemeister ct40

#15

Post napisał: lepi » 09 cze 2019, 06:32

Kon nie ma regulacji.


Autor tematu
da_vinci
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 8
Rejestracja: 12 cze 2011, 18:18
Lokalizacja: Lublin

Re: gildemeister ct40

#16

Post napisał: da_vinci » 17 cze 2019, 23:11

Tym razem mam problem z błędem numer 31.
Według książki błędów jest to brak sygnału zamknięcia szczęk.
Błąd pojawił się w czasie zeszłotygodniowych upałów. Układ hydrauliczny mocno się nagrzał.
Coś tam sobie działem, zamykałem i otwierałem szczęki w celu mocowania materiału.
Alarm 31 pojawia się gdy szczęki są otwarte. Nie można wtedy uruchomić programu czy nawet włączyć obrotów wrzeciona. Jedyne co można to używać Handle Jog, oraz wracać na referencje. Gdy szczęki się zamykały alarm do tej pory znikał.
Sprawdzałem czujniki położenia na końcu wrzeciona, niby działają bo przesuwając je, szczęki zamykają się mniej lub bardziej.
Wracając do głównego problemu. W pewnym momencie pojawiły się pierwsze oznaki gdzie musiałem trochę dłużej przytrzymać pedał zamykania, by alarm zniknął. Po kilku takich razach niestety błąd przestał znikać a ja nie mogłem skończyć pracy. :-(
Gdzie szukać przyczyn? Układ hydrauliczny?
Obawiam się że bez wizyty serwisanta się nie obejdzie. Jest wśród was ktoś, kto miał już z takim problemem do czynienia? Jeżeli tak, zapraszam na priv.


sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 125
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: gildemeister ct40

#17

Post napisał: sssTOMEKsss » 17 cze 2019, 23:34

czy jesteś pewien że czujniki mają wpływ na wielkość otwierania się szczęk? ja bym obstawiał raczej że to właśnie jeden z nich odpowiada za twój alarm, tylko masz jedną niezgodność skoro alarm 31 wg. DTR to alarm od zamknięcia szczęk to nie powinien się on pojawiać podczas gdy masz uchwyt otwarty... jedno przeczy drugiemu, na wrzecionie masz 2 czujniki jeden jest potwierdzeniem otwarcia uchwytu drugi potwierdzeniem zamknięcia, chyba że w PLC dodatkowo masz ściśle określony czas w jakim PLC powinno otrzymać potwierdzenie z czujnika gdy zostanie wyzwolne otwarcie lub zamknięcie uchwytu (aczkolwiek wątpię żeby tak było)

sprawdź szybkość zamykania się i otwierania szczęk, jeżeli nie zauważysz widocznej różnicy w szybkości otwierania i zamykania uchwytu myślę że agregat jest ok

wykręć czujnik potwierdzający zamknięcie uchwytu, wyzwól zamknięcie uchwytu i po chwili przyłóż początek czujnika gdzieś do metalu tak aby się zaświecił i wysłał sygnał dla PLC że uchwyt się zamknął, jeżeli alarm zniknie to tylko kwestia regulacji czujnika, może w gorączce agregat daje mniejsze ciśnienie i nie do końca tuleja uchwytu przesuwa się w miejsce gdzie jest czujnik, pozostanie go tylko wyregulować

jeżeli czujnik indukcyjny nie zaświeca się przy przyłożeniu do metalu, może to oznaczać że skończył swój żywot lub nie otrzymuje zasilania, kwestia jego wymiany lub sprawdzenia instalacji elektr.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”