Gięcie do kąta prostego, następnie walcowanie.


Autor tematu
wujek_11
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 89
Rejestracja: 04 lip 2013, 20:41
Lokalizacja: Lublin

Gięcie do kąta prostego, następnie walcowanie.

#1

Post napisał: wujek_11 » 27 sty 2016, 18:34

Witam. Chciałbym narysować blachę zawiniętą w rure fi486 przeciętą jak na rysunku. Następnie krawędzie na długości 2000 zagiąć pod kątem 90 stopni. Oczywiście technologia wykonania będzie odwrotna. Narysowałem rurę jak na rysunku za pomocą profilowania rolkowego jak i również wyciagniecią w modelu 3d. Problem jest taki że jak wybieram kołnierz program nie widzi krawędzi. Ma ktoś pomysł na wykonanie modelu a następnie na rozwinięcie? Z góry dzięki za odpowiedź.ObrazekObrazek



Tagi:


Tomasz_K
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 265
Rejestracja: 25 kwie 2012, 14:58
Lokalizacja: ok. Rybnika

#2

Post napisał: Tomasz_K » 27 sty 2016, 19:10

Pamiętam że kiedyś problem obszedłem budując bardzo krótkie wyciągnięcie proste.
Wtedy mogłem użyć kołnierza.
Dlaczego tej rury od razu nie wyciągniesz razem z kołnierzem?

Pozdrawiam
Tomasz


Autor tematu
wujek_11
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 89
Rejestracja: 04 lip 2013, 20:41
Lokalizacja: Lublin

#3

Post napisał: wujek_11 » 27 sty 2016, 19:18

Za pomocą szkicu w 3d i wyciągnięcia? ale wtedy rozwinięcie chyba słabo wyjdzie, po za tym muszę wtedy promień gięcia chyba rysować.


Tomasz_K
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 265
Rejestracja: 25 kwie 2012, 14:58
Lokalizacja: ok. Rybnika

#4

Post napisał: Tomasz_K » 28 sty 2016, 18:15

wujek_11 pisze:Za pomocą szkicu w 3d i wyciągnięcia? ale wtedy rozwinięcie chyba słabo wyjdzie, po za tym muszę wtedy promień gięcia chyba rysować.
Po co Ci szkic 3D?
Z tego co jest na rysunkach wynika że wystarczy ci płaski szkic przekroju giętej części a potem proste wyciągnięcie.
Tylko bardzo ważne o czym należy pamiętać to że taki szkic przekroju musi mieć jednakową grubość bo inaczej nie dasz rady tego rozwinąć w rozwinięciu blachowym.

Pozdrawiam
Tomasz


Autor tematu
wujek_11
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 89
Rejestracja: 04 lip 2013, 20:41
Lokalizacja: Lublin

#5

Post napisał: wujek_11 » 31 sty 2016, 13:35

Dzięki. MI raczej o funkcję chodziło jak to wykonać tak z ciekawości bardziej bo i tak szybciej sobie ręcznie to policzyłem, tylko chciałem zobaczyć czy da się tak narysować w programie. Dziękuje i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”