g-code / plik cnc ???
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
g-code / plik cnc ???
moja frezareczka nie przyjmuje g-codu albo nie umie tej opcji uaktywnic w programie sterującym ,może mógby mi ktoś podpowiedziec jak z g-code zrobić plik cnc lub nc ???? , z góry dziekuje! 

Ostatnio zmieniony 01 lut 2007, 21:20 przez pitkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
pitkowski
W XT trzeba w exprolerze ustawić wyświetlanie rozszerzeń, wybieramy kolejno :eksplorator windows/narzędzia/opcje folderów/widok, grupa pliki i foldery-trzeba wylączyć zaznaczenie w okienku "Ukryj rozszerzenia znanych plików" i AKCEPTUJ
Teraz klikamy na plik prawym klawiszem myszy i wybieramy zmień nazwę. Zmieniamy nazwę iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ENTER.
W win98 robi się podobnie tylko w innych folderach.
A pod DOS "rename"
Jest to zawsze ten sam plik tekstowy a zmiana dotyczy wylącznie tych dwóch lub trzech literek po kropce.
Należy zmienić rozszerzenie pliku g-code.moja frezareczka nie przyjmuje g-codu albo nie umię tej opcji uaktywnić w programie sterującym ,może mógby mi ktoś podpowiedziec jak z g-code zrobić plik cnc lub nc ????
W XT trzeba w exprolerze ustawić wyświetlanie rozszerzeń, wybieramy kolejno :eksplorator windows/narzędzia/opcje folderów/widok, grupa pliki i foldery-trzeba wylączyć zaznaczenie w okienku "Ukryj rozszerzenia znanych plików" i AKCEPTUJ
Teraz klikamy na plik prawym klawiszem myszy i wybieramy zmień nazwę. Zmieniamy nazwę iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ENTER.
A pod DOS "rename"
Jest to zawsze ten sam plik tekstowy a zmiana dotyczy wylącznie tych dwóch lub trzech literek po kropce.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
pltmaxnc pisze:pitkowskiNależy zmienić rozszerzenie pliku g-code.moja frezareczka nie przyjmuje g-codu albo nie umię tej opcji uaktywnić w programie sterującym ,może mógby mi ktoś podpowiedziec jak z g-code zrobić plik cnc lub nc ????
A pod DOS "rename"
DZIAŁA !!!!!! QRNA jakie to było proste !!!!a ja niedouczony próbowałem jakieś głupoty z tym plikiem robić a wystarczyło zmienić jego rozszerzenie , no cóż nie błądzi tylko ten co w zyciu nic nie robi !!!!JESZCZE RAZ "pltmaxnc" DZIĘKI !!!!