g-code i mach3

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
donalt
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 1
Posty: 26
Rejestracja: 13 lip 2009, 06:33
Lokalizacja: Toruń

g-code i mach3

#1

Post napisał: donalt » 12 lip 2011, 06:18

dzien dobry,
chcialbym zapytac o poprawne zaprogramowanie wrzeciona (a w zasadzie dwoch pomp wodnych) w programie mach 3. Zadaniem jest uruchomienie najpierw jednej pompy na pewien czas w jedna strone (wypompowywanie wody), pozniej drugiej w strone przeciwna (wpompowanie innej innej). Pompy sa wpiete pod plytke glowna sterowania cnc, używam do pracy sterownikow SSK-BO1.
prosilbym spojrzec na strone 5 ponizszego linku.
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... glowna.pdf


M3 20 //pompa dziala w jedna strone przez 20 sekund, tak? jak poprawnie okreslic czas pracy - 20 czy 20s?
M5 // wyłączenie tej pompy ? jak to poprawnie zdefiniowac?
czy nie określa tu się jeszcze jakis parametrów.
jak załączyć drugą pompę, ktorej przekażnik znajduje sie na plytce glownej sterowania cnc. polecenie m4 kreci przeciez w druga strone ta sama pompka.



Tags:


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 15:15
Lokalizacja: xxx

#2

Post napisał: dziabi3 » 23 paź 2011, 17:41

na tej płytce są 2 przekaźniki do sterowania 2 urządzeniami

możesz skonfigurować 2 przekaźnik jako chłodziwo i sterować m8 i m9

ta płytka to akurat jest mało rozwojowa , mam z nią do czynienia i stwierdzam że strasznie ekonomiczna jest

jak co to polecam płyte od mark komp 777
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”