G-cod toczenie gwintu


Autor tematu
radziu45
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

G-cod toczenie gwintu

#1

Post napisał: radziu45 » 06 gru 2020, 12:09

Witam .
Mam pytanie jak wygenerować w CAMBAM Gcod do tokarki żeby wytoczyć gwint ?




mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 500
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: G-cod toczenie gwintu

#2

Post napisał: mag999 » 06 gru 2020, 16:23

Zależy jaka massyna itd. Szukaj w dokumentacji maszyny. Ja osobiście wolałbym sam gwint napisać bezpośrednio na maszynie
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp


Autor tematu
radziu45
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: G-cod toczenie gwintu

#3

Post napisał: radziu45 » 06 gru 2020, 17:24

Maszyna się buduje teraz siedzę nad programami generuje próbne gcody i nie wiem jak bądz co zaznaczyć w tym Cambam żeby wyszedł gwint .


Autor tematu
radziu45
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: G-cod toczenie gwintu

#4

Post napisał: radziu45 » 07 gru 2020, 13:52

mag999 pisze:
06 gru 2020, 16:23
Zależy jaka massyna itd. Szukaj w dokumentacji maszyny. Ja osobiście wolałbym sam gwint napisać bezpośrednio na maszynie
A możesz powiedzieć które parametry i jak je wpisać żeby zgrać posuw żeby wychodził konkretny skok gwintu ?


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 500
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: G-cod toczenie gwintu

#5

Post napisał: mag999 » 07 gru 2020, 16:25

Powinno się wpisać g97 s300 M3 na przykład. Jeśli maszyna ma enkoder to posuw będzie zgrany z obrotami. Zależy też jakie sterowanie tam będzie. Konkretny cykl musisz znaleźć w dokumentacji. Moze g76 może g32 itd
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CamBam”