funkcja połącz

tysiące lini jak połaczyć ?


Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1503
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

funkcja połącz

#1

Post napisał: numerek » 01 lis 2019, 16:05

Witajcie

dostałem rysunek w dxf
niestety po imporcie do SW okazało się że jest tam tysiące linii
SW oczywiście to czyta ale po wyciągnięciu w bryłę jest takie obciążenie kompa że zamraża wszystko
potrzebuję to to wstawić do złożenia gdzie jest koło 2000 elementów - nie ma szans na poprawne działanie mimo odciążenia wszystkich partów
a dodać muszę jeszcze około 60 tych profili z dxf a więc padnie wszystko

podpowiedzcie jak to wygładzić lub połączyć w SW tak aby SW się nie męczył
zmiana kompa też nie wchodzi w grę bo robię to na "WorkStation by Solidworks "

nie będę obrysowywał tego splajnem bo to jedna z niewielu rzeczy ( ten splajn) których nie cierpię w CAD ach :)

a może trafi się dobra dusza który mi to wygładzi w jakimś cadzie
swego czasu miałem double cada i ten potrafił takie cuda ale odkąd mam SW to już nie działam na cadach 2 D więc bida
Załączniki
pletwa 150 mm.DXF
(170.62 KiB) Pobrany 11 razy




dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 374
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: funkcja połącz

#2

Post napisał: dudziak4 » 01 lis 2019, 22:51

pletwa 150.DXF
(568.42 KiB) Pobrany 11 razy
Sprawdź czy jest ok.


Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1503
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

Re: funkcja połącz

#3

Post napisał: numerek » 02 lis 2019, 00:30

super :D
bardzo Ci dziękuję

już nawet zacząłem to obrysowywać łukami :evil:

a powiedz w czym to robiłeś ?
bo chyba nie w SW ?


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 374
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: funkcja połącz

#4

Post napisał: dudziak4 » 02 lis 2019, 03:56

A właśnie że w SW, robisz tak klikasz jedną z lini następnie wybierz łańcuch czy to najpierw zewnętrzny czy wewnętrzny nie ma znaczenia ważne aby nie cały szkic.
Obrazek
Następnie menu->narzędzia->narzędzia splajnu->dopasuj splajn
Obrazek
w oknie dialogowym zaznaczasz interesujące cię funkcje takie jak usuń geometrię, tolerancja.
Obrazek
Finalny efekt.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”