frezowanie rowka w okularach

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
loook
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

frezowanie rowka w okularach

Post napisał: loook » 21 paź 2025, 13:07

Cześć,

potrzebuję wyfrezować okulary a konkretnie rowek na soczewkę w okularach. Ni byłoby problemu gdyby materiał był płaski, ale jest to gotowa formatka czyli wygięta już płytka z profilem okularów. Dysponuję art express i art 9.1 i mach 3. do tej pory frezowałem to bez rowka nie uwzględniając profilu wygięcia oprawki, tzn mając długie narzędzie około 50 mm jakby zbierało mi całość bez brania pod uwagę profilu, niestety frezowanie rowka w soczewce wymaga innego narzędzia i idealnego odwzorowania profilu. Jest ktoś w stanie pomóc ? odpłatnie.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: frezowanie rowka w okularach

Post napisał: jasiu... » 21 paź 2025, 16:42

Jeśli zrozumiałem, to masz oprawkę bez rowka, a chciałbyś mieć rowek, w którym osadzisz soczewkę. Pytanie, jaki profil ma mieć ten rowek. Pogdybam, bo nie wiem, jeśli to ma być rowek o dnie płaskim, to musisz użyć małej tarczki, to się nazywa frez teowy. Pożyczę sobie rysunek:

Obrazek

Jeśli potrzebujesz kanałek o szerokości np. 1 mm, to masz taki frezik (ten pierwszy w tabelce), który może mieć L1=1, a d1=4.

A jak go posłać do roboty? Trochę z tym zabawy. Najpierw musisz wytoczyć trzpienia z kołnierzem. Wymiary takie, jak frezika, tylko średnica D1 (oczywiście bez zębów) mniejsza o milimetr. I wkręcasz w oprawkę, a później starasz się ręcznie dojeżdżać do płaszczyzny, na której ma być rowek. Tak co 2-3 milimetry łapiesz punkt, żeby tarczka trzpienia przylegała do powierzchni okularów, a poza tym znajdowała się na wysokości tak w środku oprawki, tam gdzie ma być soczewka.

A później z tych punktów robisz ścieżkę narzędzia. Wpisujesz G01 i wyłapane współrzędne X, Y, Z poszczególnych wyłapanych punktów. Na początku dopisujesz (pewnie, że w notatniku) początek programu, zejście i wejście na pierwszy punkt, a na końcu dodajesz wyjście i zakończenie programu.

Zauważ, podczas obróbki, tam gdzie była tarczka trzpienia 3 mm, pojawi się frezik, którego tarczka ma o 1 milimetr średnicę większą. Dlatego ten frez będzie się w powierzchnię, gdzie miał być rowek wgryzał.

Takie trochę chałupnicze rozwiązanie, ale da się zrobić naprawdę dokładnie. Niby poruszasz się po prostych, ale małe skoki, no i promień narzędzia wygładzą ci tak wyfrezowany kontur. W tym przykładzie masz głębokość rowka (różnica pomiędzy frezem, a tarczką trzpienia) ok. pół milimetra, ale nic nie szkodzi, żeby zrobić więcej.

Jeśli rowek ma być okrągły, to nic nie stoi na przeszkodzie kupić takiego freza, który zamiast prostych ząbków ma promyczek.

Autor tematu
loook
Posty w temacie: 2

Re: frezowanie rowka w okularach

Post napisał: loook » 21 paź 2025, 17:45

Jasiu, frez mam :)

coś tam kumam, czy takim ręcznie napisanym kodem będzie to precyzyjnie ? ja mam dxf z profilem wygięcia oprawy, z tego dxf wyfrezowana jest forma na oprawki i oprawki jakby powiela ten profil, załączam foty.

UP date jest taki że mam chyba tylko artcam projektant i tam nic nie można :0 chyba jeszcze mniej niż w express
Załączniki
5.jpg
8.jpg
7.jpg
6.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”