Frezowanie ręczne w aluminium.


Autor tematu
Critival
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2014, 02:43
Lokalizacja: Polska

Frezowanie ręczne w aluminium.

#1

Post napisał: Critival » 04 sie 2014, 16:40

Witam.
Niestety jestem zielony w tych tematach, więc mam pytanie czy jest możliwość obróbki aluminium zwykłą manualną frezarką górnowrzecionową by uzyskać taki efekt jak na zdjęciu, czyli wybranie na części obudowy 1mm warstwy górnej oznaczonej na czerwono, oraz wycięcia otworu 10x12mm grubości 2mm, ale by wyszło równo? Czy w ogóle coś takiego się da wykonać tym narzędziem, bo jak do tej pory widziałem tylko prace w drewnie.
Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek



Tagi:


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1040
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#2

Post napisał: rc666 » 04 sie 2014, 19:35

Nic prostrzego do zrobienia.
Oczywiscie ze sie da zrobic takie cos.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
Critival
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2014, 02:43
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: Critival » 04 sie 2014, 19:50

Taką frezarką powiedzmy do 500 pln, bo taka miałem na myśli jak na zdjęciu?

Obrazek

Jeżeli tak to jakie frezy do niej najlepiej kupić i jakiś sposób by wyszło równo. Pytam bo nigdy na takim urządzeniu nie pracowałem. A za każdym razem zlecać to firmie mija się z celem ze względu na koszta.

No chyba że tutaj ktoś miałby ciekawą ofertę.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 04 sie 2014, 19:57

rc666 pisze:Nic prostrzego do zrobienia.
Oczywiscie ze sie da zrobic takie cos.
Nie chcę się spierać ale naprawdę chciałbym to zobaczyć jak ręcznie robisz to w miarę dokładnie. :razz:
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
Critival
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2014, 02:43
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: Critival » 04 sie 2014, 20:28

dance1 pisze:
rc666 pisze:Nic prostrzego do zrobienia.
Oczywiscie ze sie da zrobic takie cos.
Nie chcę się spierać ale naprawdę chciałbym to zobaczyć jak ręcznie robisz to w miarę dokładnie. :razz:
Może kolega wyżej nie skojarzył jaki sprzętem chce to dokładnie robić :)


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1040
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#6

Post napisał: rc666 » 04 sie 2014, 20:39

Za malo szczegolow jest podane.
Jaka reczna frezarka, przyklad prosze.
Jestesmy na forum CNC, wiec reczna frezarka moze sie kojazyc z czym?

Podaj wiecej szczegolow to wtedy sie zobaczy.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
Critival
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2014, 02:43
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: Critival » 04 sie 2014, 20:42

rc666 pisze:Za malo szczegolow jest podane.
Jaka reczna frezarka, przyklad prosze.
Jestesmy na forum CNC, wiec reczna frezarka moze sie kojazyc z czym?

Podaj wiecej szczegolow to wtedy sie zobaczy.
Mam na myśli boscha z linku niżej:
http://www.praktiker.pl/produkt,1186,27 ... 200_w.html


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#8

Post napisał: dance1 » 04 sie 2014, 21:24

rc666 pisze:Za malo szczegolow jest podane.
Jaka reczna frezarka, przyklad prosze.
.
To ja bym prosił o Twój przykład ręcznego frezowania bo jak sam napisałeś:
Nic prostrzego do zrobienia.
Oczywiscie ze sie da zrobic takie cos.

A to że na forum cnc jesteśmy nie znaczy że obróbki ręcznej unikamy, tematów nie brakuje. :wink:

Ok nie bierz do siebie, żartowałem.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
Critival
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2014, 02:43
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: Critival » 04 sie 2014, 22:03

A pozwolę się zapytać, ponieważ wielu z Was pracuje w tym fachu. Według wzoru u góry w jakim przedziale cenowym może kosztować wykonanie takiej obudowy ale ze stali nierdzewnej o wymiarach 90x55x30mm grubości 2mm i czy jest możliwość wykonania takich przedmiotów w nakładzie 10-20 sztuk


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1040
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#10

Post napisał: rc666 » 05 sie 2014, 13:14

Jezeli chcesz ppoznac ceny za taki przedmiot to musisz podac tolerancje. Jezeli nie beda tolerancje male to bedzie taniej. Mniesze tolerancje oznaczaja wyzsza cene.

Czy mozna wykonac 10-20 sztuk. Pewnie ze tak. Mozna 10 tysiecy, ilosc nie stanowi problemu. Im wiecej sztuk tym cena nizsza za jedna sztuke.

Cen niestety nie podam ci, bo nie wiem jakie sa w Polsce.
Jezeli powaznie myslisz o wykonaniu tego przedmiotu to musisz miec rysunek z wymiarami i tolerancjami.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Modelarstwo”