Frezowanie po spirali HAAS VM2

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
Assur92
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 18 paź 2014, 10:22
Lokalizacja: Łódź

Frezowanie po spirali HAAS VM2

#1

Post napisał: Assur92 » 28 paź 2015, 16:07

Witam
Mam może i banalny problem, ale niestety nie mogę go przeskoczyć.

Potrzebuję wykonać rozfrezowanie otworu po spirali.

Dotychczas na maszynie z sterowaniem mitsubishi meldas wykonywałem to za pomocą takiego urywka kodu:
Y 2.
G2 J-2. Z-6. P6
G2 J-2. P2
G3 J-2 P2
G1 Y0.
G0 Z0.

i nie miałem żadnych problemów z cyklem.

Niestety na Haasie próba takiego kodu kończy się zagłębieniem "na raz" zamiast na 6 obrotów.
Próbowałem zastąpić P6 na L6 to nadal zjeżdża na raz do samego dołu i tam powtarza 6 razy obrót.
Szukałem w helpie maszyny, jednak niestety nic nie znalazłem o zagłębianiu się po spirali, opis cyklu G02 również nie pomógł.

Zależy mi na używaniu cyklu G02 ponieważ mam dużo programów z Meldasa właśnie z tym cyklem i niezbyt mi się uśmiecha w każdym zmieniać na cykl G13.


Przy okazji chciałbym się spytać czy istnieje jakiś "szybki" sposób wymiany narzędzia.
W meldasie wpisywałem T1 i naciskałem input i bez różnicy na tryb zmieniał mi na 1 narzędzie, Tu muszę w MDI bawić się albo ATC rev/fov albo sobie wpisać T1 M06 i wykonać.


Z góry dziękuję za pomoc



Tagi:

Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6390
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Frezowanie po spirali HAAS VM2

#2

Post napisał: WZÓR » 28 paź 2015, 17:20

Assur92 pisze:...
Przy okazji chciałbym się spytać czy istnieje jakiś "szybki" sposób wymiany narzędzia.
W meldasie wpisywałem T1 i naciskałem input i bez różnicy na tryb zmieniał mi na 1 narzędzie, Tu muszę w MDI bawić się albo ATC rev/fov albo sobie wpisać T1 M06 i wykonać.


Z góry dziękuję za pomoc
A co ?
Tak długo to trwa?

... jak masz magazyn bębnowy to nie ma problemu.
W akcesoriach powinieneś mieć specjalną łyżkę.
Wskakujesz na maszynę i ręcznie wyciągasz narzędzie które tylko chcesz. :mrgreen:

P.s.
Programik o który pytasz w tym dziale był już nie raz podawany.
Użyj opcji <szukaj>

Mariusz.


Jonecki
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 33
Rejestracja: 23 wrz 2015, 20:01
Lokalizacja: PL

Re: Frezowanie po spirali HAAS VM2

#3

Post napisał: Jonecki » 28 paź 2015, 18:22

Assur92 pisze:Witam

W meldasie wpisywałem T1 i naciskałem input i bez różnicy na tryb zmieniał mi na 1 narzędzie, Tu muszę w MDI bawić się albo ATC rev/fov albo sobie wpisać T1 M06 i wykonać.
Wpisz w MDI numer narzędzia lub kubka które potrzebujesz i od razu wciśnij ATC rev/fov. Nie musisz zatwierdzać komendy T1 czy P1 do okienka MDI przyciskami ENTER, INPUT, ALTER.
czyli:
1- wchodzisz w MDI
2- klikasz T1
3- naciskasz ATC REV/FOR


Autor tematu
Assur92
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 18 paź 2014, 10:22
Lokalizacja: Łódź

#4

Post napisał: Assur92 » 28 paź 2015, 18:45

Długo nie długo, po prostu po przyzwyczajeniu do innej maszyny jest dość nie wygodne :) Tym bardziej że detal miarzyć trzeba samemu, narzędzia też bo szef poskąpił i sondy nie kupił do maszyny.

No nic, poszukam jeszcze, ale wczorajsze poszukiwania niewiele dały więc nie sądzę bym dziś coś znalazł. Chociaż poproszę o podpowiedź czy szukać w opisach związanych z gwintowaniem frezem.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6390
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#5

Post napisał: WZÓR » 28 paź 2015, 20:05

Assur92 pisze:Długo nie długo, po prostu po przyzwyczajeniu do innej maszyny jest dość nie wygodne :) Tym bardziej że detal miarzyć trzeba samemu, narzędzia też bo szef poskąpił i sondy nie kupił do maszyny.

No nic, poszukam jeszcze, ale wczorajsze poszukiwania niewiele dały więc nie sądzę bym dziś coś znalazł. Chociaż poproszę o podpowiedź czy szukać w opisach związanych z gwintowaniem frezem.

Kod: Zaznacz cały

%
O01001 

#1= 7.14 (SERDNICA) 
#2= 6. (GLEBOKOS -Z) 
#3= 0.5 (START +Z) 
#4= 0.6 (schodzenie) 
#6= 2300 (OBROTY) 
#7= 6. (nr NARZEDZIE) 
#8= 800. (POSOW) 
#13= 1. (ILE BAZ) 

(nie zmieniac dalej) 

G90 
G17 
G80 
G40 
G91 G28 Z0 
G90 
IF [ #4 GT #2 ] GOTO30 
IF [ #13 GT 6 ] GOTO30 
IF [ #13 LT 0 ] GOTO30 
IF [ #7 EQ 1 ] GOTO30 
#1= [ #1 / 2 ] 
WH [ #13 GT 0 ] DO2 
G [ #13 + 53 ] 
#13= [ #13 - 1 ] 

M06 T#7 
G43 H#7 
M03 S#6 
G00 X0 Y0 
G00 Z20. 
/ M08 
#9= [ #3 + 2 ] 
#12= #4 
G00 Z#9 
G01 Z#3 F#8 
G41 D#7 G01 X - [ #1 ] Z [ #3 ] 
WH [ #2 GT #12 ] DO1 
G03 X - [ #1 ] Y0 Z - [ #12 ] I#1 J0 
#12= [ #12 + #4 ] 
END1 
G03 X - [ #1 ] Y0 Z - [ #2 ] I#1 J0 
G03 X - [ #1 ] Y0 I#1 J0 
G40 G01 X0 Y0 
G00 Z20. 
END2 
N30 M09 
M05 
G28 G91 Z0 
G28 G91 Y0 
G40 
G00 G49 
G90 
M30 
%
Mariusz.


Autor tematu
Assur92
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 18 paź 2014, 10:22
Lokalizacja: Łódź

#6

Post napisał: Assur92 » 29 paź 2015, 17:25

Dzięki za próbę pomocy.
Niestety w taki sposób nie bardzo mnie satysfakcjonuje. Spotkałem się z tym w zakładce VQC, ale by było zbyt ciężko by wprowadzić to do X programów. Chyba po prostu dotychczasowe frezowanie po spirali będzie trzeba zastąpić frezowaniem okrągłej kieszeni.
Szkoda że nie ma prostego odpowiednika jak to teraz robiłem G2 J-2. Z-6. P6

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 410
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

#7

Post napisał: ryby007 » 30 paź 2015, 10:29

np:

Kod: Zaznacz cały

Wcześniej ustawić frez w odpowiednim miejscu
G91                           (wł. tryb przyrostowy)
G03 J-2 Z-1 L6        (Z to po ile ma schodzić a L ile razy)
G90                          (wył. tryb przyrostowy)
G03 J-2                    (ostatnie kółko na wyrównanie dna)
G00 Z1                      (ucieczka do góry)
podobny temat
:mrgreen:


grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 203
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

Re: Frezowanie po spirali HAAS VM2

#8

Post napisał: grzeszko » 15 mar 2019, 22:49

ryby w życiu bym na taką formę frezowania nie wpadł!!!
jutro patrze czy u mnie pośmiga!!!
dopiero się uczę

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”