Frezowani6 6e z osią Y

Dyskusje na temat maszyn HAAS
Awatar użytkownika

Autor tematu
maciek.pyrc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 06 lip 2018, 13:51

Re: Frezowani6 6e z osią Y

#11

Post napisał: maciek.pyrc » 11 lip 2018, 20:55

Ogarnięte :D! Jutro zamieszczę kod. Użyłem cyklu G112 i zaprojektowałem sobie tą "nakrętkę" w SolidCadzie. Wystarczy odpowiednio dobrać układ współrzędnych i w zasadzie przepisać na gotowo do programu z cyklem G112. Program nie potrzebuje w zasadzie informacji o osi C wystarczy podać parametry (ścieżkę) i sam sobie będzie obracał osią C i działał na Y pomimo iż na maszynie Y to ciągle 0 :) Układ współrzędnych działa super. Jutro dam skończony program jeśli by ktoś potrzebował w przyszłości bo widziałem że tak owego na forum nie ma, oczywiście nie ma takiego napisanego łopatologicznie.

Pozdro



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6145
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Frezowani6 6e z osią Y

#12

Post napisał: WZÓR » 12 lip 2018, 05:57

maciek.pyrc pisze:
11 lip 2018, 20:55
Ogarnięte :D! Jutro zamieszczę kod. Użyłem cyklu G112 i zaprojektowałem sobie tą "nakrętkę" w SolidCadzie. Wystarczy odpowiednio dobrać układ współrzędnych i w zasadzie przepisać na gotowo do programu z cyklem G112. Program nie potrzebuje w zasadzie informacji o osi C wystarczy podać parametry (ścieżkę) i sam sobie będzie obracał osią C i działał na Y pomimo iż na maszynie Y to ciągle 0 :) Układ współrzędnych działa super. Jutro dam skończony program jeśli by ktoś potrzebował w przyszłości bo widziałem że tak owego na forum nie ma, oczywiście nie ma takiego napisanego łopatologicznie.

Pozdro
Jak możesz , to przy okazji sprawdź mój program.
..... , 1 rok już nie toczę i jestem ciekaw czy z wprawy czasami nie wychodzę ( chodzi o programowanie).

Mariusz.
Kiedyś traktowałem ludzi dobrze... , teraz z wzajemnością!

Awatar użytkownika

Autor tematu
maciek.pyrc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 06 lip 2018, 13:51

Re: Frezowani6 6e z osią Y

#13

Post napisał: maciek.pyrc » 12 lip 2018, 09:33

WZÓR pisze:
12 lip 2018, 05:57
maciek.pyrc pisze:
11 lip 2018, 20:55
Ogarnięte :D! Jutro zamieszczę kod. Użyłem cyklu G112 i zaprojektowałem sobie tą "nakrętkę" w SolidCadzie. Wystarczy odpowiednio dobrać układ współrzędnych i w zasadzie przepisać na gotowo do programu z cyklem G112. Program nie potrzebuje w zasadzie informacji o osi C wystarczy podać parametry (ścieżkę) i sam sobie będzie obracał osią C i działał na Y pomimo iż na maszynie Y to ciągle 0 :) Układ współrzędnych działa super. Jutro dam skończony program jeśli by ktoś potrzebował w przyszłości bo widziałem że tak owego na forum nie ma, oczywiście nie ma takiego napisanego łopatologicznie.

Pozdro
Jak możesz , to przy okazji sprawdź mój program.
..... , 1 rok już nie toczę i jestem ciekaw czy z wprawy czasami nie wychodzę ( chodzi o programowanie).

Mariusz.
Sprawdzę na pewno :)! Dziś pewnie się nie uda, wygląda w porządku ale bez symulacji lub po prostu włączenia go na maszynie nie jestem w stanie powiedzieć czy na pewno maszyna wszystko przyjmuje tak jakby się nam wydawało :D
Dam znać :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”