frezarko-grawerka 320x250x140mm - sterowanie PikoCNC
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Gaspar, czy mógłbyś podać, jakie masz wymiary i rozstaw wałków na osiach w "pancerniaku" ? Wciąż waham się nad rozmiarami do mojego przyszłego cudeńka, widzę że w swojej nowej maszynie planujesz wałki 16mm z rozstawem 100mm i to do aluminium (!), z kolei Kamar pisał że wałki 16 z otwartymi łożyskami to ... 

Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 23
- Kontakt:
W Pancerniaku nie pamiętam, jutro sprawdzę, ale większy jak w tej co teraz buduję. Wałki to fi 25mm (w mojej opini, śmiało można było dać mniejsze) Kolega Piotrjub w pierwszych maszynach stosował właśnie podparte fi16 a pole robocze praktycznie takie jak w mojej. Fakt, że już stosuje szyny bo i klient inny...
Mi zależało na kompaktowej budowie maszynki.
W tej co teraz robię to rozstaw w XZ - 100, a w Y - 200.
, ja obrabiam szybko ale zbieram 0,5-1mm na przejście. W tej technologi maszyna spokojnie poradzi sobie z aluminium. W pancerniaku gdybym miał większe działo to zbierałbym więcej (masa maszyny to coś ponad 250kg) Moja będzie ważyć około 160kg z podbudową. Rozstaw łożysk uważam za wystarczający. Jak skończę to podzielę się efektami pracy nowej maszynki w alu i w stali narzędziowej.
Mi zależało na kompaktowej budowie maszynki.
W tej co teraz robię to rozstaw w XZ - 100, a w Y - 200.
Kolega kamar obrabia aluminium małym posuwem a dużym naddatkiem i lubuje się w jaskółkachjacek-1210 pisze: Kamar pisał że wałki 16 z otwartymi łożyskami to ...

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
-
- Kontakt:
W tej stali narzędziowej, to moja gafa. Natomiast zwykła czarna nie powinna być problemem, ponieważ na pancerniaku bez problemu frezowałem jak miałem 2kW wrzeciono. Na kressie nie próbowałem bo trochę go szkoda...
-
Odpowiem jak zwykle w inteligentny sposób: aaaaaaaaaa, eeeeeeeeeeeMrozik pisze:Panie dzisiaj takie technologie że frezy z hssu można jechać węglikiem. Gdzieś na yt był filmik.
EDIT:
Także jest to możliwe, aczkolwiek niekoniecznie na maszynie autora tematu. Ale taka np. NC11LV to bardzo dobra stal narzędziowa i bezproblemowo się ją obrabia przed hartowaniem.

-
- Kontakt:
Sprawdziłem. Rozstaw w pancerniaku jest następujący:jacek-1210 pisze:Gaspar, czy mógłbyś podać, jakie masz wymiary i rozstaw wałków na osiach w "pancerniaku"
X: 140mm
Y: 310mm
Z: 85mm
Dzisiaj ofrezowałem element pod stolik, zajęło mi to 2h razem z ustawieniem materiału, 260zł w kieszeni...
Błąd dokładności wymiarów zmierzony suwmiarką elektroniczną - 0,08mm
-
- Kontakt:
Jako pojęcie "ofrezowanie" miałem na myśli docięcie do formatu tej sztabki. To mi zajęło 2h i za to chcieli 260zł. Po długim weekendzie zabieram się za frezowanie, według cama ma trwać 6h. Dotychczas najdłuższą obróbkę z jednego zamocowania miałem na 2,5h więc zobaczymy jak sobie poradzi z tym.gmaro pisze:wstawić fotę tej podbudowy
Parametry pracy już testowałem na kawałku alu:
Frez 1 piórowy, obroty 21.000, posuw 4000mm/min, zagłębienie 0,55mm - na lusterko i nie trzeba dużo chłodziwa. Doświadczalnie udało mi się nawet wykonać rowek kressem frezem 1 piórowym, o długości 5cm przy jednorazowym zebraniu materiału na 4mm, posuw 1500mm/min, obroty 21.000. Poszło zadziwiająco dobrze, ale obawiam się że przy dłuższych rowkach posypią się łożyska.
[ Dodano: 2011-05-05, 23:49 ]
Frezowanie zgrubne skończone.
Czas obróbki 4h 45min. Posuw roboczy na początku był skromniejszy około 2m/min a później przyspieszyłem do 4m/min i szło bardzo ładnie.
Teraz zostało frezowanie wykańczające +0,1mm dla uzyskania wymiarów i wiercenie otworów.
z frezowania