Frezarka MAHO MAT 600 alarm POMOCY

Dyskusje o frezarkach typu Deckel
Awatar użytkownika

Autor tematu
ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 333
Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
Lokalizacja: Dzierżoniów

Frezarka MAHO MAT 600 alarm POMOCY

#1

Post napisał: ArturMAZAK » 23 lip 2019, 14:51

Witam,
Panwie, proszę o pomoc ponieważ sam nie mogę sobie poradzić.
Mianowicie, co któreś zatrzymanie narzędzia (kiedy następuje stop obrotów) wyskakuje alarm jak na zdjęciu.
chwila była spokoju, dwa-trzy razy dziennie, natomiast teraz praktycznie co 3-4 wymiany narzędzia.
gdzie mogę szukać problemu?
generalnie to bym go poprostu kasował, nastomiast zeby dalej pracować muszę od nowa uruchamiać maszynę...

Obrazek


kto pyta-ten nie błądzi.


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3922
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Frezarka MAHO MAT 600 alarm POMOCY

#2

Post napisał: jasiu... » 23 lip 2019, 16:09

Z grupy I to ja znam tylko do I62. To są błędy interfejsu. Nie dochodzi jakiś sygnał, jakiś czujnik, który ma się zgłosić nie zgłasza się. Który nie wiem, ale to musi być związane (bo szóstka z przodu) z przełącznikiem obrotów. Przykładowo I60 to niezrozumiale zaprogramowane obroty, I61 to żle zdefiniowane obroty w danych maszynowych. I63 to nie wiadomo jaka pozycja w przekładni.

Z któregoś z czujników, przy wrzecionie, nie masz sygnału. Zajrzyj do instrukcji, powinno pisać, w twojej konkretnej maszynie, czego ten błąd dotyczy. W mojej instrukcji takiego nie ma, ale ja mam od bardzo starego 432.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 333
Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
Lokalizacja: Dzierżoniów

Re: Frezarka MAHO MAT 600 alarm POMOCY

#3

Post napisał: ArturMAZAK » 23 lip 2019, 17:35

Witam,
to jest stara maszyna 1989r.
najgorsze jest to, że ten alarm nie włącza się za każdym razem, tylko raz na powiedzmy 10 wymian narzedzia
kto pyta-ten nie błądzi.


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3922
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Frezarka MAHO MAT 600 alarm POMOCY

#4

Post napisał: jasiu... » 23 lip 2019, 19:41

Oczywiście, że tak będzie. Tam masz jakiś czujnik, który wyłapuje, albo nie wyłapuje czegoś. Wyrobiło się po prostu i raz wciska, drugi raz nie, raz masz kontakt, drugi raz nie. Albo luzy?

Znalazłem: I65 ( Spindel-Halt währen Vorschub n-Ist= n-soll 0-Signal. Frässpindel hat programmierte Drehzahl nicht erreicht. Eingang n hat I-Signal -IPCI St 16 )

Stąd wziąłem: http://www.4cncas.de/files/anl_f700.pdf

Wygląda na to, że Zatrzymanie wrzeciona nastąpiło, bo posuw zadany nie jest zgodny z rzeczywistym. To tak, jakby wrzeciono nie osiągnęło zaprogramowanej prędkości, a włączył się posuw. I może to mieć związek z posuwem szybkim. Po wymianie narzędzia silnik zwalnia wrzeciono, a tam jest, że ono powinno mieć już określone obroty, a nie ma, dlatego na wszelki wypadek się wyłącza.

Zakładam, że wszystkie mechanizmy działają w porządku. Może być tak, że trzeba zmniejszyć w parametrach prędkość najazdową (popatrz w instrukcji, to chyba parametr N571), albo po prostu później włączać wrzeciono. Po zmianie narzędzia w programie najpierw najazd na jakiś punkt (bez włączenia obrotów), później na stopie włączasz obroty i dajesz G1. Albo po zmianie narzędzia włączasz obroty, dajesz pauzę (G04 powiedzmy sekundę, dwie, niech się rozkręci) i program idzie dalej. Powinno rozwiązać sprawę.

Kiedyś miałem maszynę, w której trzeba było skręcić posuwy do 50 procent bo przy szybkich zjazdach wybijało błąd. Oczywiście wtedy pisało się w programie wszystkie posuwy robocze dwa razy wyższe, tak by wolniejsze było tylko G0. Może tutaj taki trik pomoże?

Awatar użytkownika

Autor tematu
ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 333
Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
Lokalizacja: Dzierżoniów

Re: Frezarka MAHO MAT 600 alarm POMOCY

#5

Post napisał: ArturMAZAK » 23 lip 2019, 21:02

dziś przez przypadek dowiedziałem się, że taki sam alarm wywołuje np. otwarcie drzwi (wyłącznik został tylko w jednych które są raz na rok otwierane)
ale po skasowaniu alarmu i włączeniu ponownym hydrauliki maszyna startuje, natomiast przy alarmie podczas stopu wrzeciona, trzeba ją od nowa wyłączyć i włączyć.
Gdzieś wyczytałem, że taki sam alarm włączy również niski stan oleju itp..
ale to się dzieje tylko przy zatrzymaniu obrotów więc obstawiam że nie ma to nic wspólnego z krańcówkami czy poziomami płynów.
Z drugiej strony, nie pamiętam żeby alarm wyskoczył przy niskich obrotach, muszę to jeszcze sprawdzić być maoże nawala hamulec wrzeciona albo coś takiego...
kto pyta-ten nie błądzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”