Frezarka kolumnowa z bloków silnika

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
domino73
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12
Posty: 12
Rejestracja: 13 maja 2012, 12:59
Lokalizacja: Puławy

Frezarka kolumnowa z bloków silnika

#1

Post napisał: domino73 » 10 wrz 2013, 20:42

Na wstępie, jako że jest to pierwszy mój post, chciałem się przywitać, co też robię. :)
Posiadanie własnej maszyny myło moim marzeniem od dawna. Od kiedy cnc zaczęło schodzić pod strzechy, realnym stało się wystruganie czegoś dla siebie. Przeglądam forum od jakiegoś czasu i zbierająm wiedzę teoretyczną. Każdy amator wie jak trudne są początki bez dostępu do pewnych narzędzi. Np wyprowadzanie płaszczyzn pod prowadnice jest trudne do przeskoczenia w domowych warunkach. Wiele rzeczy trzeba kupować lub zamawiać ich wykonanie i koszty drastycznie pną się do góry. Znalazłem swego czasu ten temat:
https://www.cnc.info.pl/topics79/frezar ... vt9375.htm
To było to, co mnie zainspirowało. Wyprowadzone powierzchnie, mnóstwo różnych otworów montażowych ;) , żeliwo jak w "prawdziwej maszynie" - to było to czego potrzebowałem. Muszę dodać jeszcze, że miałem kilka bloków z racji moich innych zainteresowań. Nie, nie chodzi o prowadzenie tzw "dziupli" :), po prostu lubię dłubać przy samochodzie i to dość intensywnie - uturbianie i takie tam. No i suma sumarum przez parę lat się tego nazbierało.

Schematycznie ma to wyglądać tak:

Obrazek

Kolumnę tworzą dwa bloki ustawione pionowo, spięte profilami stalowymi i zalane żywicą. Podstawa - stolik jak to nazywam, to też blok. W założeniu pole obróbki to 300x250x250. Wszystko będzie stało na podstawie z ceowników. Elektronika chińska, silniki 11Nm, prowadnice THK 25 z odzysku, śruby kulowe i cała zbieranina różnych "przydasie" :) Do tego mokry chinol 2,2 kW i samodziałowe wrzeciono na silniku 1,5 kW z falownikiem. Sterowanie - LinuxCNC.
Na ten moment powoli kończę stolik z osiami X i Y:

Obrazek

Zastanawiałem się czy w osi Z zastosować ruchomy stół i stałe wrzeciono czy też odwrotnie. Masa blatu teowego na osi X spowodowała, że już nie mam dylematu. Stolik, a w zasadzie cała podstawa będzie miała masę ponad 150 kg, a po zalaniu żywicą jeszcze więcej. Ciężko byłoby to dźwigać krokowcem. Tu zaczynam mieć pewne wątpliwości czy krokowce dadzą radę bo zespół osi xy to ponad 100kg.
Liczę na konstruktywną :) krytykę...



Tagi:


Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 681
Rejestracja: 24 paź 2011, 11:54
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: Raven » 10 wrz 2013, 21:18

Przy ciężkim elemencie "wiszącym" na śrubie, wystarczy dać przeciwwagę równoważącą jego ciężar.

Inaczej tego nie widzę... ;)

P.S. Bloczek od TD/TDS?


Autor tematu
domino73
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12
Posty: 12
Rejestracja: 13 maja 2012, 12:59
Lokalizacja: Puławy

#3

Post napisał: domino73 » 10 wrz 2013, 21:27

Myślałem o przeciwwadze ale linki albo łańcuchy idące od samego dołu wydawały mi się nieco problematyczne. Prawie trafiłeś :). To stare, poczciwe M20 z tej samej fabryki :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 13:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#4

Post napisał: MlKl » 10 wrz 2013, 21:34

Popatrz na przeróbki kamara, zwłaszcza tej 4FYA. Krokowce sobie radzą, i ciężki stół na jaskółkach też żwawo posuwa.


Autor tematu
domino73
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12
Posty: 12
Rejestracja: 13 maja 2012, 12:59
Lokalizacja: Puławy

#5

Post napisał: domino73 » 10 wrz 2013, 21:58

Rzeczywiście, akurat o to nie powinienem się chyba martwić. 4FYA to kawał urządzenia. Jak takie same silniki dają radę w takim kolosie to dadzą i u mnie. Z założenia nie kładę nacisku na szybkość, wolałbym precyzję. Ale to wyjdzie w praniu...

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1320
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#6

Post napisał: Alvar4 » 11 wrz 2013, 09:53

Widziałem kiedyś w necie rużne maszyny zbudowane z bloków od silników. Może zapoczątkujesz nową forumową modę w budowaniu maszyn na takich podzespołach. Niejako przecierasz szlaki bo nikt chyba u nas jeszcze tego nie opisywał i nie budował na forum. Życzę połamania wiertła :)

Ciekawostki znalezione w necie (do przejrzenia, może coś Wam zaświta):

http://opensourcemachine.org/mm2html2/H ... chine.html

Obrazek


https://www.engineeringforchange.org/ne ... parts.html
Obrazek


Autor tematu
domino73
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12
Posty: 12
Rejestracja: 13 maja 2012, 12:59
Lokalizacja: Puławy

#7

Post napisał: domino73 » 11 wrz 2013, 10:50

Dzięki za życzenia :) Taka tokarka też chodzi mi po głowie. Na razie poczyniłem pewne kroki do budowy 4 osi, zakupując wrzeciono tokarki do 100mm uchwytu na ebaju. Jak zacznie działać frezarka to pomyślę co dalej.


Autor tematu
domino73
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12
Posty: 12
Rejestracja: 13 maja 2012, 12:59
Lokalizacja: Puławy

#8

Post napisał: domino73 » 23 mar 2014, 23:32

Witam ponownie.
Żeby nikt nie powiedział, że temat umarł, przesyłam link do pierwszej próby frezowania aluminium moim frank'n'sztajnem:

Dwa otwory 40 i 62 mm pomiar suwmiarką 40,02 i 62,02. Jak dla mnie bomba :)
Mam jeszcze sporo do zrobienia, ale po prostu nie mogłem się oprzeć... :)
Zadowalające wyniki mobilizują mnie do dalszej budowy i rozwijania mojego projektu. Więcej zdjęć i filmów wkrótce, jak tylko ogarnę bałagan w garażu.
Jednocześnie chciałbym podziękować wszystkim, dzięki którym to forum żyje. Bez nich moja droga do posiadania własnej maszynki byłaby bardzo zawiła, a i tak łatwo nie było :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#9

Post napisał: bartuss1 » 24 mar 2014, 19:10

eeee ... miales pokazac maszyne a nie wiory, wiory ma pokazac kol plot 3d hehe


Autor tematu
domino73
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12
Posty: 12
Rejestracja: 13 maja 2012, 12:59
Lokalizacja: Puławy

#10

Post napisał: domino73 » 24 mar 2014, 20:30

Może nie wygląda zbyt efektownie ale dla mnie jest najpiękniejsza na świecie (bo moja) :D
W planach mam piaskowanie i malowanie ale to zajmie jeszcze trochę czasu. Przepraszam za jakość zdjęć.

P.S. Tak, wiem mam bajzel w garażu. Wiosenne porządki wkrótce. :)
Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”