FREZARKA HAMAI FANUC 0-M POZYCJA OSI Z DO WYMIANY NARZĘDZIA

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
Optimex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 05 lis 2015, 12:44
Lokalizacja: POLSKA

FREZARKA HAMAI FANUC 0-M POZYCJA OSI Z DO WYMIANY NARZĘDZIA

#1

Post napisał: Optimex » 02 lut 2017, 09:13

Witam, Panowie mam problem z frezarką HAMAI 3VS (FANUC 0-M) a dokładniej z pozycją osi Z do wymiany narzędzia. Wygląda na to że oś Z zjeżdża zbyt nisko lub łapa wymiany narzędzi jest za wysoko bo zahacza o wrzeciono, nie jestem do końca pewny czy również prawidłowo pozycjonuje kąt wrzeciona do wymiany. Czy mógłby mnie ktoś nakierować jaki parametr odpowiada za punkt bazowy osi Z do wymiany narzędzia, kąt obrotu wrzeciona oraz ewentualnie pozycję łapy magazynu ?



Tagi:


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 524
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

#2

Post napisał: mateu5 » 03 lut 2017, 19:19

Często na Fanucu jest tak, że kiedy zapodajesz M6, to uruchamia cały podprogram wymiany narzędzia, na pewno taki program będzie mieć nr 9... , często zabezpieczony przed edycją.
W tym programie znajdują się takie polecenia jak zatrzymanie obrotów, wyłączenie chłodziwa, zjazd na określony punkt i ruch ramienia zmieniacza. Jeśli u ciebie też to tak wygląda to otwórz sobie ten program i tam będzie albo stały zjazd przez np G53 X.. Y.. Z.. wtedy tylko edytujesz pozycję Z, albo zapis G30 P1 U0 W0 przy tym zapisie musisz w parametrach znaleźć pierwszy stały punkt obrabiarki i go odpowiednio skorygować. Jeśli go nie znajdziesz to sprawdzę u siebie który to dokładnie parametr.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.


cichyy1324
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 07 maja 2016, 14:15
Lokalizacja: łódź

#3

Post napisał: cichyy1324 » 06 lut 2017, 22:45

Witam.Mam prośbę o podpowiedzi mianowicie wyjęte zostały baterie w tokarce Topper na sterowaniu Fanuc. Teraz jest problem bo przy zjeździe na referencje (bazę) znajduje bazę ale o 200mm inaczej niż wcześniej w osi X.Za malo odjeżdża na +X. Jak to teraz przestawić aby odjezdzalo po staremu? Dzięki pozdrawiam.


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 524
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

#4

Post napisał: mateu5 » 07 lut 2017, 21:25

Czyli jak dobrze czytam to maszyna się referuje bez problemu, , ale za nisko ? Hmm raczej powinna dojechać do krańcówki, która na pewno swojego miejsca nie zmieniła. Chyba, że maszyna ma liniały ? A może napędy z podtrzymaniem pamięci ? Ale wtedy nie musiał byś jej referować.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”