Frezarka FU2

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
McNowak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2009, 17:05
Lokalizacja: Zakliczyn

Frezarka FU2

#1

Post napisał: McNowak » 27 maja 2009, 17:11

Witam wszystkich forumowiczów Od Niedawna posiadam frezarke FU2 jednak nie posiadam do niej głowicy pionowej. poszukuje tej głowicy, ale jakoś niemożna jej nigdzie znaleźć jest oznaczona symbolem AF2 gdyby ktoś spotka się z tą głowicą prosił bym o kontakt, ewentualnie o propozycje innych głowic pasujących do tej frezarki. Z góry dziękuje i pozdrawiam.



Tagi:


lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1376
Rejestracja: 30 cze 2008, 21:10
Lokalizacja: szczecin

Re: Frezarka FU2

#2

Post napisał: lukadyop » 28 maja 2009, 17:58

McNowak pisze:Witam wszystkich forumowiczów Od Niedawna posiadam frezarke FU2 jednak nie posiadam do niej głowicy pionowej. poszukuje tej głowicy, ale jakoś niemożna jej nigdzie znaleźć jest oznaczona symbolem AF2 gdyby ktoś spotka się z tą głowicą prosił bym o kontakt, ewentualnie o propozycje innych głowic pasujących do tej frezarki. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

To są właśnie okazje z Allegro.


MiBi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 26 maja 2009, 17:03
Lokalizacja: Strzegom

#3

Post napisał: MiBi » 28 maja 2009, 20:47

napisz do nich może coś pomogą http://www.msspinex.com.pl/index.html


kd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 29 sty 2005, 18:21
Lokalizacja: ok.Krakowa

#4

Post napisał: kd » 29 maja 2009, 10:16

Jak masz możliwość to dopasuj głowicę od innej frezarki. Oryginalna głowica pionowa zwiększa obroty i można w niej mocować tylko frezy ze stożkiem morsa 2. Ponadto wrzeciono jest łożyskowane na panewkach i po krótkiej pracy pojawiają się luzy. Ja mam dorobioną głowicę z przekładni kątowej, ale nie posiada ona niestety możliwości pochyłu w obu płaszczyznach, ale do prac które czasami wykonuję mnie wystarcza.


Autor tematu
McNowak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2009, 17:05
Lokalizacja: Zakliczyn

#5

Post napisał: McNowak » 30 maja 2009, 07:29

Kd tylko od jakiej frezarki głowica by tutaj pasowała??


kd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 29 sty 2005, 18:21
Lokalizacja: ok.Krakowa

#6

Post napisał: kd » 30 maja 2009, 21:43

Trudno podać konkretną frezarkę od której głowica ci spasuje. Najpierw musisz zdecydować, czy potrzebujesz głowicę która zwiększa obroty do małych frezów, czy chcesz mocować duże głowice lub frezy, a wtedy potrzebujesz głowicy bez przełożenia obrotów lub zmniejszającą obroty. Jak już zdecydujesz jaką potrzebujesz głowicę, to tylko pozostają poszukiwania w składach ze starymi maszynami lub w necie, a wtedy będzie decydował rozmiar i cena, bo i tak będziesz musiał przystosować mocowanie głowicy. Niestety ceny takich głowic są porażające. Zobacz na allegro. Może coś znajdziesz.
Możesz też zorientować się u producenta, z tego co wiem to jeszcze z 10 lat temu robili jeszcze te frezarki. Może jeszcze coś do nich mają.


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#7

Post napisał: Mariuszczs » 31 maja 2009, 10:33

Ja też szukałem głowicy tylko że do FP800. Szukałem na allegro - także w aukcjach zakończonych. Nagle się okazało że ktoś wystawił za 1200 zł, ale ktos ją natychmiast zalicytował. Cena dość okazyjna chyba - tymbardziej że nie ma głowic wcale. Zdecydowałem że będe patrzał na allegro ze 4 razy dziennie. I trafiłem - za 700 zł była wystawiona na kup teraz, niby nieużywana, jednak po zdjeciach obdarta strasznie. Kupiłem - po wyczyszczeniu byłbym skłonny uznać że nieużywana bo w środku koła zalane jeszcze parafiną, a stożek wrzeciona bez najmniejszej ryski. Do tego musiałem dorobić koło zębate napędowe na stożku bo niestety tego to już chyba się wcale nie kupi. Jakiś taki zwyczaj panuje u nas że sprzedaje sie frezarki bez głowic, a potem osobno głowice ( to samo dotyczy innych maszyn ). Wczoraj nawet widziałem ogłoszenie - sprzedam okulary do szlifierki bo szlifierkę już wcześniej sprzedałem :( .

Na allegro trafiają się różne nieduże głowice, jak pytałem o wymiary części mocującej to dwie od innych frezarek pasowały by - w tym jedna od ruskiej jakiejś.

Wpisz w allegro " osprzęt do frezarki " tam jest też głowica na belce którą równierz posiadam. Brakuje w niej silnika z tego co pamiętam. Ja jej używam do wiercenia bo ma pinolę wysuwaną, a i równierz teraz do mniejszych frezów, oraz wykorzystuje tą pinolę do pół wiercenia frezem. Ona ma stożek jakiś na tulejki zaciskowe ale ja to przetoczyłem na morsa 2 wiec już sporo można zrobić. Możesz odszukać mój temat gdzie jest ona na frezarce pokazana.


einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 594
Rejestracja: 08 sty 2009, 11:53
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

#8

Post napisał: einstein » 23 kwie 2010, 21:37

Gdzie i za ile dorabiałeś te koło zębate napędowe?
Kupiłem właśnie frezarkę FU2 z głowicą, ale ze względu na to, że frezarka nie byłą uzywana z głowicą pionową to brakuje koła.


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#9

Post napisał: Mariuszczs » 23 kwie 2010, 22:43

kosztowało niedużo ale nie pamiętam gdzie kupowałem - ogólnie ceny podobne - chyba jak pamiętam to nawet na stronie sklepu z tego forum są koła


einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 594
Rejestracja: 08 sty 2009, 11:53
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

#10

Post napisał: einstein » 24 kwie 2010, 10:57

Ale czy dawałęś do dorobienia tą zębatkę, czy udało się gdzieś kupić gotową i jaki był rząd kosztów czy to było 50zł czy 300zł? Na stronie forum są zębatki, ale takiej jak potrzebna nie znalazłem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”