Frezarka FP-800 - przygotowanie głównie do wiercenia

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

Frezarka FP-800 - przygotowanie głównie do wiercenia

#1

Post napisał: Mariuszczs » 20 gru 2008, 22:37

Dziś zakupiłem frezarkę FP-800. Jestem zielony w temacie frezowania - będą pytania :)

Frezarka ma osprzęt do frezowania poziomego, oraz niewiem czy orginalną głowice ( montowaną zamiast tego od mocowania okularu ) do wiercenia/frezowania. Posiada osobny silnik i pinole blokowaną
Obrazek

Obrazek

Głowica ma obroty zmieniane paskami - 1875, 2345, 2980, 3695, 4700, 5960.
Zalezy mi głównie na wierceniu za pomocą tego sprzętu ( bo chińskie badziewie którego używam kolumnowe jest strasznie miękkie ). Będe musiał albo zmienic silnik na wolnoobrotowy albo koła pasowe inne zastosować jak się zmieszczą. Silnik ma chyba 2800 obr/min.

Czy może ktoś się spotkał i wie jaki stożek jest w tej pinoli - mors 1 wpada cały a 2 wchodzi do połowy ale nie ta zbierzność bo się kołysze.

Może ktoś ma DTR i udostępni, mogę też kupić.

We frezarce byla uwalona nakrętka od posuwu ( tego długiego ) i zagineła poprzedniemu włascicielowi zanim dorobił nową - potrzebuje jej rysunek, ewentualnie namiary gdzie można kupić.

Ogólnie pomijając wielkość tej frezarki to czy to dobry sprzęt ?
Ostatnio zmieniony 21 gru 2008, 12:27 przez Mariuszczs, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


Frantz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 281
Rejestracja: 14 lis 2007, 21:19
Lokalizacja: Śląsk

#2

Post napisał: Frantz » 21 gru 2008, 06:19

Witam .Wyglada to tak że masz zamontowana głowice szybko obrotową na belce górnej i posiada ona właśnie takie przełożenia dodatkowo z własnym napedem Na takiej glowicy mozna robic różne ciekawe operasje np. szlifować otwory . Głowica do frezowania powinna być przykrecona do końcówki wylotu wrzeciona poziomego , Niedawno widziałem taka głowice na allegro .Co do gniazda to wydaje mi sie że to stożek o zbiezności 7-24 taki sam jak w FU-2. Jeżeli chcesz przystosować głowice pionowa do frezowania musisz zmienic silnik np na 750 obr/min i dac maksymalnie najmniejsze koło na silniku wtedy uzyskasz obroty z dolnego zakresu potrzebne do frezowania np frezem palcowym ,jednak jest to rozwiązanie dorazne.postaraj sie dokupić głowice podstawowa i bedziesz mial wszystkie predkosci jakie potrzebujesz do frezowania , wiercenia ,wytaczania.Jak sie kupuje taka maszyne to należy zwrócic uwage czy jest ona kompletna bo to stara praktyka kiedy maszyne sprzedaje sie za 1500 zł a wujek głowice do tej maszyny za 2000 tys i w końcowym efekcie przepłacamy podwójnie .No ale to juz inna bajka . Jest także inne rozwiazanie a mianowicie dotoczenie nowego wrzeciona lub przeróbka starego np. na stożek morsa 2 lub 3 co dla twoich potrzeb operacji wiercenia było by idealnym rozwiazaniem .Mam nadzieje ze aby troche ci pomogłem i przyblizyłem specyfike tej maszyny Pozdrawiam!!!


Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#3

Post napisał: Mariuszczs » 21 gru 2008, 10:16

Zależy mi na wierceniu na początek - dlatego że nie mam sztywnej wiertarki ( za cene tej frezarki nawet się nie kupi wiertarki ) . Głowicy pioniowej będe szukał oczywiście.
Też myślałem o zrobieniu w pinoli stożka morsa 3 - do wiercenia, ale czy np frezy mają ten sam stożek, albo inne narzędzia ?
Jakie właściwie obroty powinny być do frezowania frezami różnorakimi - bo orginalna pionowa głowica będzie miał niewielkie ( poniżej 1000 ) ?


Frantz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 281
Rejestracja: 14 lis 2007, 21:19
Lokalizacja: Śląsk

#4

Post napisał: Frantz » 21 gru 2008, 11:08

Najlepiej dokupic głowice inne rozwiazania beda tylko dorazne a głowice przerobic na MK4 (jezeli jest tyle miejsca)bo najwiecej oprzyrzadowania mozna kupic okazjonalnie Pozdarawiam


wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 833
Rejestracja: 05 gru 2006, 22:28
Lokalizacja: Bielsko Biała

#5

Post napisał: wieslawbarek » 21 gru 2008, 11:59

Witaj takie głowice szybko obrotowe mają Deckle .Ja mam E3l a głowicę z FP2 ale to wszystko pasuje.W mojej przystawce był walnięty silnik (dosłownie) no i kupiłem silnik 0.55 kw 900 obr na minutę i falownik.Taki silnik (Besel)bez obawy można pogonić do 3500 obrotów nie rozleci się,a na małych obrotach ma wystarczający moment obrotowy .Tutaj akurat największym ograniczeniem jest pasek 10 mm który pozwala na wiercenie od biedy do 20 mm gdybyś miał 13mm pasek to można by do 30mm, tu dużo zależy też od kąta opasania koła przez pasek i wielkości kół.


Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#6

Post napisał: Mariuszczs » 21 gru 2008, 12:32

Wiercenie za pomocą pinoli wiadomo ale np przy użyciu głowicy oryginalnej pionowej czy ma się odbywać przez podnoszenie stołu korbką ?
Co do paska 10 to mam taki własnie w chińszczyźnie i styka więcej niż 20 mm, ale może dlatego że silnik ma 500 W i nie jest w stanie uslizgnąć paska - po prostu silnik staje ( 230V ).


wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 833
Rejestracja: 05 gru 2006, 22:28
Lokalizacja: Bielsko Biała

#7

Post napisał: wieslawbarek » 21 gru 2008, 12:48

Wiercenie za pomocą korbki przez podnoszenie stołu ? nie bo niektóre głowice pionowe mają możliwość wiercenia tzn. wysówaną pinolę, nie wiem jaka jest do twojej oryginalna.Kiedyś do fwd 25 dostosowałem ruską głowicę z wysuwaną pinolą nie był to problem bo przekładnia kątowa była kompletna właśnie w tej głowicy a napęd był za pomocą zabieraka

[ Dodano: 2008-12-21, 12:57 ]
Teraz dopiero zatrybiłem co to za maszyna one były produkowane u nas w Bielsku Białej sam kiedyś taką miałem oryginalna głowica pionowa na stożek ISO 40 bez możliwości wiercenia .wiem gdzie taka jest do sprzedania ale nie mam pojęcia ile by kosztowała(okolice Siedlec).


Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#8

Post napisał: Mariuszczs » 22 gru 2008, 19:46

Dziś rozebrałem pinolę i okazało się że jest pod tulejki zaciskowe. Długo nie myśląc zamontowałem w tokarkę wycentrowałem i wytoczyłem pod stożek morse'a 2. Teraz jeszcze silnik wolnoobrotowy muszę upatrzeć i wiercić będzie się dało :) Mam nadzieje że nie będzie sie slizgać bo płetwa nie ma się o co zablokować.

Obrazek

[ Dodano: 2008-12-29, 22:54 ]
jak z cenami silników wolnoobrotowych - czy 200 zł za taki mały silniczek to dobra cena ? :

http://www.allegro.pl/item503270434_sil ... _inne.html

[ Dodano: 2009-02-20, 20:59 ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb0 ... 9b566.html

Dziś dotarł silnik 700 obr 0,6 kW

Wiercenie :)

Wiertło 20 wchodzi w stal jak w masło. Jedynie mankament to ten pasek 10 mm. Będe musiał dotoczyc nowe koła na większy pasek to bez problemu poleci większymi wiertłami.
Teraz przy wiertle 20 mm pasek staje dęba jak się naciśnie mocno.
Obroty mam najmniejsze na tych kołach ok 400.
Trochę próbowałem frezowac ale nie mam niespalonych frezów. udało mi się zrobić niegłęboki rowek i poplanować.


jarek kopec
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 17 lut 2009, 21:03
Lokalizacja: dolnośloskie

#9

Post napisał: jarek kopec » 22 lut 2009, 13:05

czesc mam pytanie dotyczace tej pinoli napisałeś ze otwór był na tulejki zaciskowe jakie jest ich mocowani na śrube czy nakretke


Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#10

Post napisał: Mariuszczs » 22 lut 2009, 13:45

Nie miałem tulejek zaciskowych to przetoczyłem na stożka morse'a 2
ale powinny być tulejki dociągane tak jak frezy tzn śruba przez całe wrzeciono, no i niewiem czy gwint zewn czy wewn - poszukam bo chyba sama śruba była w pudełku.
Jest taka głowica na allegro - wiem że szukasz pionowej - wpisz w allegro osprzęt do frezarki i ci wynajdzie cały komplet w którym jest ta głowica z belką.
Tylko do frezaowania szukam i tak oryginalnej w dobrej cenie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”