Witam wszystkich. Zakupiłem na złomie takie oto cudo z zamiarem przerobienia na frezarkę na której będzie można frezować stal (nie liczę na jakieś cuda ale mam nadzieje ze cos tam w miarę sprawnie da się podłubać) Maszyna to 750 kg żeliwa. Na początek kilka pytań (pewnie będzie więcej) Na zdjęciach widać prowadnice osi x i tu pojawia się pierwsza zagwozdka, jak widać stół w płaszczyźnie pionowej leży tylko własnym ciężarem i nie wiem czy przy wadze stołu około 150kg siły od frezowania będą powodowały podnoszenie (podskakiwanie stołu) czy jednak sama waga wystarczy (głowic 100mm nie planuje używać jak by co ) Kolejne pytanie dotyczy mocowania nakrętki śruby pociagowej. Tak jak jest teraz pasuje bez przerobek nakretka sruby 20mm jednak myslalem zeby dac 25 lub 32 niestety trzeba roztoczyc otwor i scianka w najcienszym miejscu bedzie miala odpowiednio 15mm bez rozwiercania, 13mm sruba 25 i 8mm sruba 32 Czy warto kombinowac z wieksza srednica czy zostawic tak jak jest i zalozyc 20mm.
Przy frezowaniu to będzie skakać że hej. Wstaw tam prowadnice liniowe i będziesz zadowolony. Masz ladnie przygotowane powierzcnie, nie ma co kombinować.