Frezarka CNC od tanie-cnc

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
skowron_jazda
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 08 paź 2020, 10:26

Frezarka CNC od tanie-cnc

#1

Post napisał: skowron_jazda » 19 lis 2020, 13:51

Witam,

temat był już kilkukrotnie poruszany jednak nie mogę doszukać się konkretnych odpowiedzi.
Posiadam frezarkę od w/w producenta. Wycinam elementy ze spienionego PCV i ogólnie problemu z tym nie ma.
Chciałbym jednak przyśpieszyć urządzenie, aktualnie maksimum jakie mogę wyciągnąć to 800mm/min.
Jak ustawię więcej to bardzo często "zrywają" silniki, nawet przy ustawieniu 800mm co jakiś czas "zerwie".
Ponieważ dzieje się tak nawet przy odkręconym silniku problem stanowi zapewne albo silnik, albo płyta (albo jedno i drugie).
Silniki jakie są zamontowane to: SH05603030 200 kroków 3Nm 3A. Płyta to natomiast czerwony chińczyk z TB6560. Zastosowane są śruby o skoku 12x4. Proszę o podpowiedź jaką płytę lub silniki użyć, aby uzyskać żądany efekt czyli przyśpieszenie. Chciałbym móc uzyskać chociaż 1600mm/min. Oprogramowanie to mach3 uruchomiony na komputerze stacjonarnym. Sterowanie jest ustawione aktualnie na 1/16, prąd na max. Jednak testy przeprowadzałem praktycznie z każdą kombinacją ustawień.

z góry dziękuję za pomoc



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5286
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Frezarka CNC od tanie-cnc

#2

Post napisał: adam Fx » 19 lis 2020, 17:32

Jakim napięciem zasilasz TB6560?
może TB6600 4A 9-42V ma on wyższe dopuszczone napięcie. tu silnik 2Nm 35mm/s https://youtu.be/cu7JNzlynxo?t=1101
może śruby kulowe o skoku 10 (tu 3nm 3 A + Zelrp https://youtu.be/R4-JHrszi1Q?t=57)
tu hybryda na trapezie o skoku 4

Dodane 6 sekundy:
Jakim napięciem zasilasz TB6560?
może TB6600 4A 9-42V ma on wyższe dopuszczone napięcie. tu silnik 2Nm 35mm/s https://youtu.be/cu7JNzlynxo?t=1101
może śruby kulowe o skoku 10 (tu 3nm 3 A + Zelrp https://youtu.be/R4-JHrszi1Q?t=57)
tu hybryda na trapezie o skoku 4
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4428
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Frezarka CNC od tanie-cnc

#3

Post napisał: tuxcnc » 19 lis 2020, 17:39

Ta twoja maszyna to zbieg nieszczęść, a osiągane wyniki zależą od najsłabszego ogniwa.
Pierwsze i nie wymagające poniesienia kosztów jest przetestowanie komputera, który może szybciej nie wyrabiać.
Przestaw mikrokrok na 1/8 i oczywiście kroki/mm czy jak to tam jest w Mach.
Jeżeli maszyna pójdzie szybciej, to problemem jest słaby komputer.
Nie zmienia to jednak faktu, że TB6560 to strasznie kiepski sterownik, pewnie zasilany 24V, bo przy wyższym napięciu lubi się palić.
Budżetowym, ale dającym wyraźna poprawę, rozwiązaniem będzie zastosowanie sterowników TB6600 i zasilanie 36V.
Nazwa jest podobna, ale układ zupełnie inny.
Chińczycy "podrabiają" sterowniki TB6600 i trzeba na to uważać. Napisałem w cudzysłowie, bo nic pewnego że robią to celowo, większość pewnie uważa że każdy sterownik tak się nazywa. Tak czy inaczej, te najtańsze są zbudowane na innych scalakach i mają stanowczo gorsze parametry.
I na tym możliwości przebudowy się kończą.
Niby można by było dać inne silniki i sterowniki, ale pewnie odezwą się wtedy inne niedoskonałości konstrukcji.


Autor tematu
skowron_jazda
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 08 paź 2020, 10:26

Re: Frezarka CNC od tanie-cnc

#4

Post napisał: skowron_jazda » 20 lis 2020, 08:32

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Zamówiłem zestaw z modułami TB6600 oraz zasilacz 36V. W przyszłym tygodniu postaram się uruchomić całość i dam znać jakie są efekty.


drzasiek90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 468
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Frezarka CNC od tanie-cnc

#5

Post napisał: drzasiek90 » 20 lis 2020, 08:48

Strona tanie-cnc.pl nie istnieje. Na allegro znalazłem jakąś archiwalną aukcję, użytkownik aktualnie nic nie sprzedaje, chyba zakończyli produkcję? Nie mogę się więc doszukać jakichś dokładnych zdjęć ich maszyn, nie wiem też dokładnie jaki masz model. Ale wygląda na to, że napęd jest na śrubach trapezowych. Jaki jest skok tych śrub? Warto się zastanowić nad zamianą śrub na takie o większym skoku, najlepiej kulowe. Wyższe napięcie na sterowniki, większy skok śruby to jedyne co możesz zrobić aby zwiększyć prędkość. Przy małym skoku śruby samo zwiększenie prędkości obrotowej może narobić ci kłopotów przy długiej śrubie (śruba będzie wpadać w wibracje).


Autor tematu
skowron_jazda
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 08 paź 2020, 10:26

Re: Frezarka CNC od tanie-cnc

#6

Post napisał: skowron_jazda » 20 lis 2020, 11:21

Z tego co pamiętam to konstrukcja nazywa się hobby line V2. Jeśli chodzi o stabilność to nie ma z nią problemów, jest skonstruowana z profili 10x10cm. Zastosowano śruby trapezowe 18x4. Jeśli test z nowym sterownikiem się powiedzie to chciałbym jeszcze wymienić śruby na kulowe 25x10. Powinny być sztywniejsze oraz prędkość teoretycznie zwiększę x 2,5. Wymieniłbym śruby w osiach x oraz y. Długość całkowita śruby x to 115cm, natomiast y to 80cm.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7567
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Frezarka CNC od tanie-cnc

#7

Post napisał: bartuss1 » 20 lis 2020, 11:45

o budowlaniec
w maszynach uzywamy mm, a przy szczegółach setnych częsci mm i odchyłek znormalizowanych (patrz czopy pod łożyska, no chociażby śrub napedowych)
może najpierw wymień śruby, bo trapezówki będą się ciąć zawsze, powód dość prozaiczny - trapezówki nie zostały stworzone do wysokich prędkosci obrotowych, ich najwiekszą zaletą jest samohamowność, stosowanie ich do przemieszczen liniowych, gdzie liczy się precyzja i prędkość to nieporozumienie. Takie śruby najczęsciej spotkamy w konwencjonalnych obrabiarkach do stali, lub tokarkach, gdzie przenosimy duże momenty siły, ale z małą prędkością i zazwyczaj w jednym kierunku bez nawrotu z automatu. Co tu dużo gadać, wymiana sterownikow dużo nie pomoże.
Owszem pierwsze próby z trapezówkami robiło się 15 lat temu, kiedy to do małych maszynek toczne były raczej za drogie i niedostępne, dzisiaj jest wszystkiego pełno, do wyboru do koloru.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1981
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Frezarka CNC od tanie-cnc

#8

Post napisał: atlc » 20 lis 2020, 11:53

bartuss1 pisze:stosowanie ich do przemieszczen liniowych, gdzie liczy się precyzja i prędkość to nieporozumienie.

I opory ruchu, ten sam krokowiec, który ledwo ciągnie trapezówkę, może całkiem nieźle śmigać ze śrubą toczną.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7567
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Frezarka CNC od tanie-cnc

#9

Post napisał: bartuss1 » 20 lis 2020, 12:25

niop, skoro jest samohamowna para śruba - nakretka to jest i opór, a napęd śrubowo toczny polega wkoncu na "toczeniu" się kulek pomiedzy bieżniami nakretki i śruby, stąd ta nowomowa "kulowe" hehe


Autor tematu
skowron_jazda
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 08 paź 2020, 10:26

Re: Frezarka CNC od tanie-cnc

#10

Post napisał: skowron_jazda » 01 gru 2020, 13:45

Wymieniłem moduły na TB6600 (podrobione, bo w środku nie było w/w układu) oraz wymieniłem zasilacz na 36V.
Efekt jak dla mnie zadowalający. Zamiast 800mm/min osiągam bez problemu 2000mm/min. Zrywanie pojawiło się dopiero przy prędkości 2400mm/min (zerwał raz na ponad godzinę frezowania). Zapewne aby jeszcze ją "ulepszyć" musiałbym wymienić śruby napędowe, jednak aktualnie potestuję tylko ze zmianą sterowników.
Przy wyższych prędkościach pojawił się nowy problem ;) otóż frezowanie działa elegancko ale trudniej jest spozycjonować przy tej prędkości za pomocą strzałek. Czy macie sposób na zmianę prędkości posuwu ze strzałek np 30% maksymalnej prędkości? Program, który używam to Mach3.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”