Frezarka CNC do formatek, pcb i obudów

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
oracle
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18

Post napisał: oracle » 29 sty 2013, 01:40

Trapezowe są tanie ale kulowe kosztują 10x tyle co trapezowe stąd pomysł toczenia. Odpadają wtedy luzy z jakimi trzeba się borykać przy trapezowych.
Chyba, że da się je kupić gdzieś taniej?

Generalnie, jeśli tłoczysko(materiał na niego) by się nadawało to nic nie stracę, materiał mam, koszta obróbki = 0zł. Hartują porządnie bo jakiś czas temu dorabiali do takiego siłownika:
Obrazek
I trzyma spokojnie ponad rok ostrej pracy.

Więc jeśli materiał się nada to mogę spróbować.

Z podpórkami może rzeczywiście macie racje bo można je kupić praktycznie za grosze z dopasowanymi łożyskami liniowymi. Ale tak samo jak wyżej z drugiej strony - nic nie stracę jak spróbuję.

Potrzebowałbym tylko rysunków technicznych do śrub.

Mam chęć na rozmiar 1.5m x 1.5m x 0.5m (xyz) i zastanawiam się nad rozmiarami
Dla osi XY wałki myślałem 2-3cm i tyle samo dla śruby z minimalnym skokiem gwintu jaki zapewni mi precyzję. jaki byłby optymalny rozmiar wałków i śrub do takiej konstrukcji? Co myślicie?

Elektrowrzeciono myślałem nad takim chińczykiem:
http://allegro.pl/elektrowrzeciono-wrze ... 77686.html

Zawsze w razie czego można zrobić upgrade gdyby nie wystarczyło. Dużych problemów ze zmianą być nie powinno.

A co do konstrukcji to jak to w końcu lepiej zrobić? Zamówić całość ucięte czy kompletować z blach grubych aluminiowych? A może te profile konstrukcyjne? Jak się zapatrujecie na tą sprawę?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Tagi:

bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: bh91 » 29 sty 2013, 03:07

No ok zrobisz śrubę - ale jak dopasujesz nakrętkę? Dwie o takich samych wymiarach i skoku ale różnych firm nie za bardzo współpracują. Kup - na samoróbnych zjesz zęby z nerwów jak coś nie zadziała i będziesz musiał wymieniać.

Jak chcesz robić płytki ze ścieżkami 8 mils to luzy na śrubie trapezowej raczej nie pomogą - kulowa - płacisz i zapominasz :)

Robisz wałki 3cm i konstrukcję z profili alu? :)
Jak chłopaki robią części do koparek to niech ramę ze stali zespawają.

Wałki polecam podparte - a najlepiej wózki z szynami.

Do wrzeciona potrzebujesz falownik o takiej samej mocy więc + około 500zł. Ja mam podobne 2.2 kW - nie narzekam puki co.

Ja z doświadczenia wiem, że każda oszczędność wychodzi po krótkim czasie. Jest dobrze jak nie unieruchomi maszyny :)

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: jarekk » 29 sty 2013, 09:24

oracle pisze: PCB zlecane jest bardzo drogie bo golas kosztuje 250zł + 9zł minimum za sztukę płytki 70x100mm.
I mówię tutaj o produkcji 1000 sztuk a nie kilku.

195zł za dwie sztuki 70x100 w zleceniu prototypowym ( 5..7 dni, dwuwarstowa pełny wypas).
100 sztuk - 10 dni - około 2200 zł brutto

Ceny z eurocircuits. Jak zamówisz bezpośrednio z Chin - około 30..50% taniej.

[ Dodano: 2013-01-29, 09:25 ]
Naprawdę tanie szablony mozesz zamoówić w UK - z foli polimerowej

[ Dodano: 2013-01-29, 09:28 ]
Jeżeli skalkulowałeś że 6tys ci się zwróci po 1-2miesiącach - to lepiej zainwestuj 14 tysięcy w gotową sprawdzoną frezarkę ( widziałem ofertę na forum).

Robienie samemu jest fajne, ale jeżeli ma na siebie zarabiać, to lepiej nawet weź kredyt i zacznij zarabiać od razu a nie spędzać czas na samodzielnej budowie - w większości przypadków będzie to bardziej opłacalne

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 29 sty 2013, 09:37

jarekk pisze:[ Dodano: 2013-01-29, 09:28 ]
Jeżeli skalkulowałeś że 6tys ci się zwróci po 1-2miesiącach - to lepiej zainwestuj 14 tysięcy w gotową sprawdzoną frezarkę ( widziałem ofertę na forum).

Robienie samemu jest fajne, ale jeżeli ma na siebie zarabiać, to lepiej nawet weź kredyt i zacznij zarabiać od razu a nie spędzać czas na samodzielnej budowie - w większości przypadków będzie to bardziej opłacalne
Na pewno jest to lepszy pomysł niż dorabianie śrub i nakrętek kulowych. :mrgreen:
oracle, no poleciałeś chłopie :roll:
Pozdrawiam , Michał. ;)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 sty 2013, 09:46

O kurcze, kabaretowy temat sie trafił :) Z niecierpliwością oczekuje pierwszych zdjęć z wykonania śrub i nakrętek.
Rysunków tech. nie mam ale słuze zdjeciem wnętrza nakrętki. :)
Może sie przyda.

Obrazek

Przewiduje sporo emocji przy szlifowaniu gwintu wewnętrznego.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 29 sty 2013, 10:02

witam.
eee ! tam ! - dobry tokarz zaostrzy nożyk na promień i - ciach ! :shock:
potem się dotrze papierkiem na kijku i będzie ok .
daj spokój chłopie - kup śruby , nakrętki , wałki , łożyska , itp.
dawno temu ( bardzo dawno ) zrobiłem kawałek takiej śruby i nakrętkę do niej - w ramach zabawy ( zakład pracy płacił ) no i "niby działał" .
w precyzji nie wspomnę - żart .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
oracle
Posty w temacie: 18

Post napisał: oracle » 29 sty 2013, 10:10

100 sztuk - 10 dni - około 2200 zł brutto

Ceny z eurocircuits. Jak zamówisz bezpośrednio z Chin - około 30..50% taniej.
No to wychodzi 22zl za taką płytkę to już taniej robią w polsce bo idzie zejść do 15-16zł z wypasem. Ale to dalej jest bardzo drogo bo prawie 50% ceny całego urządzenia.
Gotowe się nie opłacają bo to niepotrzebne wydanie kasy. I nie 14 tyś bo za 14 tyś to można jakiegoś pierda kupić tylko ponad 20 tyś trzeba liczyć lekką ręką. Dofinansowanie nie starczy a potrzeba jeszcze kompa + kompa roboczego + gratów do lutowania itp itd. Na prawdę, robiliśmy wyliczenia i gdyby nie fakt, że można samemu sklecić dobrą za kilka tyś to frezarka na pozczątek by się nie kalkulowała. Potem się pomyśli nad drugą większą.
No ok zrobisz śrubę - ale jak dopasujesz nakrętkę? Dwie o takich samych wymiarach i skoku ale różnych firm nie za bardzo współpracują.
No to jak pomimo wykonania precyzyjnego nie będą pasować do siebie to po prostu kupię śrubę taką jaka była do tej nakrętki. Powiedz mi, czy widzisz w tym jakiś problem bo ja zupełnie nie ;) ?
Na pewno jest to lepszy pomysł niż dorabianie śrub i nakrętek kulowych.
oracle, no poleciałeś chłopie
Powiedz mi w takim razie dlaczego nie? Bo komentarze typu "pojechałeś" zupełnie nic nie wnoszą. Jeśli wiesz dlaczego się nie da to wytłumacz.
Robisz wałki 3cm i konstrukcję z profili alu?
Przecież stal się ugina bardziej niż alu nie? Nie mówiąc o tym, że konstrukcja dużo cięższa. Ramę ze stali to na stół zrobię może.
Swoją drogą mam sprzęt do spawania alu (mig) i speca który też może to zespawać.

Wałki polecam podparte - a najlepiej wózki z szynami.
Dokładnie taki mam plan. Podparte + wózki.
Do wrzeciona potrzebujesz falownik
Nie ma problemu z takimi rzeczami jak falownik/inwerter. Elektronikę możemy nawet zaprojektować samemu. A pewnie skończy się na skopiowaniu gotowego urządzenia tylko na lepszych gratach.

Śruby kulowe będę próbował samemu zrobić, jak się nie uda to nic straconego.

Panowie (i panie) jak z poprzednimi pytaniami?

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 29 sty 2013, 10:18

kamar pisze:O kurcze, kabaretowy temat sie trafił :) Z niecierpliwością oczekuje pierwszych zdjęć z wykonania śrub i nakrętek.
Nie Tylko Ty

pukury pisze:eee ! tam ! - dobry tokarz zaostrzy nożyk na promień i - ciach ! :shock:
z ręki :mrgreen:
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 29 sty 2013, 10:22

Kolego - wróć, jak skończysz gimnazjum, i przeczytasz to forum od deski do deski. Wtedy będziesz posiadał zasób wiedzy, z którym będziesz mógł brać udział w dyskusji bez ośmieszenia się.

A na dziś przyjmij jako pewnik, że śruby kulowej zrobić nie dasz rady, wózki i szyny to nie to samo, co wałki i łożyska liniowe do nich, a profile alu nadają się na regały, ale nie na konstrukcję maszyny.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 sty 2013, 10:22

pukury pisze: potem się dotrze papierkiem na kijku i będzie ok .
.
Temat może pocieszny ale nie bez plusów dodatnich. Właśnie uswiadomilem sobie , że walnąłem babola przy modernizacji szlifierki otworówki. Niewielkim nakladem sił i srodków można było zrobić szlifowanie gwintów wewnętrznych i zewnętrznych. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”