Frezarka "biurkowa" -weryfikacja założeń

Czy ta koncepcja ma sens ?

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1202
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Frezarka "biurkowa" -weryfikacja założeń

#11

Post napisał: TOP67 » 31 maja 2020, 19:52

Są różne silniki 775. Znajdź takie na łożyskach kulkowych. Ja wymieniłem fabryczny silnik z MF70 na 775.
Są też wrzeciona 200 do 500W chłodzone powietrzem, ale tam potrzeba zasilania 48V.

Obrabianie śruby trapezowej jest mniej potrzebne, bo ma ona płaskie czoło linii śrubowej. Wystarczy jak łożysko jest grubsze od skoku i na całym obwodzie będzie przylegało do śruby. Gotowe łożyska mają też śrubkę, którą wystarczy wkręcić. Dla pewności można jeszcze dodać pierścień.



Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 39
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Frezarka "biurkowa" -weryfikacja założeń

#12

Post napisał: pepepe1 » 31 maja 2020, 20:55

Komplet sfu1605 albo sfu1204 do tego pola na banggood jakieś 450 zł. na aliexpress znalazłem za 280 zł. Chińskie śruby pracują u mnie hobbystycznie,parę godzin w miesiącu, kilka lat, zapomniałem że istnieją. Sfu1204 są zataczane na 10mm, i tak sobie wygląda ich mocowanie w bloku (słabe oparcie, na 1mm stoczonego gwintu). Zaznaczam, że jak się sprawują trapezowe nie wiem, miałem szpilki M10 i to była taka trauma że od razu zmieniłem na toczne :)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2020, 21:10 przez pepepe1, łącznie zmieniany 1 raz.


Ganz_Conrad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 100
Rejestracja: 02 gru 2014, 11:31
Lokalizacja: Słupsk

Re: Frezarka "biurkowa" -weryfikacja założeń

#13

Post napisał: Ganz_Conrad » 31 maja 2020, 21:08

Shogun pisze:Raczej nie widzę alternatywy w budżecie do 400zł.

http://www.caucau.sk/vretena-a-menice/j ... &order=ASC
może coś takiego? lub podobne od makity itp.


Autor tematu
Shogun
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 7
Rejestracja: 22 lip 2017, 21:43
Lokalizacja: Wrocław

Re: Frezarka "biurkowa" -weryfikacja założeń

#14

Post napisał: Shogun » 31 maja 2020, 21:55

własnie przeglądam ali i zastanawiam się nad wrzecionem DC albo właśnie 775 albo wrzeciono 200W które jest na łożyskach kulowych góra-dół które jak się rozpadną to można wymienić w każdej chwili. Do wrzeciona jeszcze chwile mam :)

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1202
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Frezarka "biurkowa" -weryfikacja założeń

#15

Post napisał: TOP67 » 31 maja 2020, 22:11

Widzę, że jesteś z Wrocławia. Do mnie właśnie jedzie wrzeciono 400 W do frezarki, którą buduję. Jak dojdzie, mogę pokazać.
Aktualnie mam 775, ale tylko jako napęd wrzeciona na osobnych łożyskach.

Dodane 55 sekundy:
Ganz_Conrad pisze:
31 maja 2020, 21:08
Shogun pisze:Raczej nie widzę alternatywy w budżecie do 400zł.

http://www.caucau.sk/vretena-a-menice/j ... &order=ASC
może coś takiego? lub podobne od makity itp.
To zajmie połowę szerokości frezarki. To ma być coś wąskiego.
Lepiej już szlifierkę prostą z Lidla, króra bardziej przypomina Kressa.


mareq_bb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 238
Rejestracja: 26 wrz 2016, 14:10
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Frezarka "biurkowa" -weryfikacja założeń

#16

Post napisał: mareq_bb » 01 cze 2020, 09:57

Ja sobie sprawiłem takie wrzeciono:
https://www.banggood.com/Machifit-ER11- ... rehouse=CN

Pierwsze testy jak dobrze pójdzie to gdzieś za miesiąc. Zasilacz w zestawie. Obroty regulowane potencjometrem. Napięcie na silniku jest w zakresie do 100V więc w razie czego dobez jest zadbać o uziemienie konstrukcji frezarki.


Autor tematu
Shogun
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 7
Rejestracja: 22 lip 2017, 21:43
Lokalizacja: Wrocław

Re: Frezarka "biurkowa" -weryfikacja założeń

#17

Post napisał: Shogun » 01 cze 2020, 20:26

TOP67 pisze:Widzę, że jesteś z Wrocławia. Do mnie właśnie jedzie wrzeciono 400 W do frezarki, którą buduję. Jak dojdzie, mogę pokazać.
Aktualnie mam 775, ale tylko jako napęd wrzeciona na osobnych łożyskach.


Tak, jestem z Wrocławia. Chętnie zobaczę to wrzeciono jak i samą frezarkę.

Tak się zastanawiam nad prowadnicami.
Zakładając podstawę z blachy 4mm co wydaje mi się wystarczająco sztywną podstawą.
Napęd zrealizuje na śrubach trapezowych co zdefiniuje mi wysokość stołu na wysokości 32 mm nad podstawą.
Wynika to z wysokości łożyska KP08 oraz standardowego bloku montażowego dla śruby TR8.

Szyna z wózkiem HIWIN MGN12H ma 13 mm wysokości. MGN15H 16mm.

W tym momencie brakuje mi 19 lub 16 mm wysokości.
Zastanawiam się jak zniwelować tą różnicę. Mogę zamówić płaskowniki którymi połączę wózki i do których przytwierdzę stół/oś Z/wrzeciono.
Ale może jest jakiś inny sposób na niwelacje takiej różnicy wysokości.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1202
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Frezarka "biurkowa" -weryfikacja założeń

#18

Post napisał: TOP67 » 01 cze 2020, 20:35

Zamiast wózków miniaturowych, można użyć normalnych. Seria HG 15 ma wysokość 28 mm, seria EG15 ma wysokość 24 mm. Między stolikiem a podstawą musi się zmieścić tylko śruba, która jest niska. Łożyska można dać dalej. Można też podfrezować stolik. Ja mam wózki EGW15CC i właśnie tak planuję zrobić.
Można też użyć łożysk poprzecznych we własnej obudowie.


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1295
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

Re: Frezarka "biurkowa" -weryfikacja założeń

#19

Post napisał: rynio_di » 01 cze 2020, 22:14

Także przerabiam taką mini , swoją ,, obłożyłem ,, blachą alu 6 mm . Posadziłem ją na płycie 4 mm i dodatkowo na profile z góry dodałem także 4 mm , później prowadnice i śruba . Przestrzeń pomiędzy płytami wypełniona ołowiem( ciężka cholernica ) ale za to sto stabilnie . Prowadnice zmieniłem z 8 na 10 mm łożyska liniowe w obudowach zamkniętych do nich mocowany stół . Zamieniam silniki ,i śruby ( o ile dobrze pamiętam )na Tr 8-8 ,cztery zwoje z nakrętkami likwidując luz sprężyną. Ta z wzorca ma troszkę inną konstrukcję jak moja ( mocowanie prowadnic np ) ale przecież oś Y możesz podnieść na profilu ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”