Fanuc-Przesyłanie programu przez RS232

Mała pamięć fanuca

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
anowacki10
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 13 paź 2019, 19:16

Fanuc-Przesyłanie programu przez RS232

#1

Post napisał: anowacki10 » 13 paź 2019, 20:05

Witam.
Mam problem z małą pamięcią fanuca 18m, maszyna z 1999 roku.
Skonfigurowalem maszyne z oprogramowaniem Dnc przez port rs232 (tylko taki jest), ale maszyna nie może pomieścić większych programów (ok 33000 char.)
Czy istnieje możliwość otwierania programów prosto z komputera? Jeśli tak to bardzo proszę o dokładne instrukcje. Jeśli nie ma takiej możliwości to jak rozwiązać problem z większymi programami, może jakieś rozszerzenie pamięci? (dzielenie nie wchodzi w grę bo zabiera przy zaawansowanych programach jest za dużo części)



Tagi:


Imbryczek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 13
Rejestracja: 11 paź 2019, 10:33

Re: Fanuc-Przesyłanie programu przez RS232

#2

Post napisał: Imbryczek » 14 paź 2019, 09:19

istnieją programy do przesyłania programów wykonujących linie po linii tj z źródła wysyłana jest jedna linia zostaje wykonana, a sterowanie fanuc potwierdza wykonanie do źródła a źródło przesyła kolejną linię.


Autor tematu
anowacki10
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 13 paź 2019, 19:16

Re: Fanuc-Przesyłanie programu przez RS232

#3

Post napisał: anowacki10 » 14 paź 2019, 11:29

Imbryczek pisze:
14 paź 2019, 09:19
istnieją programy do przesyłania programów wykonujących linie po linii tj z źródła wysyłana jest jedna linia zostaje wykonana, a sterowanie fanuc potwierdza wykonanie do źródła a źródło przesyła kolejną linię.
Czy jestes w stanie podać nazwę takiego programu i jak wygląda puszczenie przesłanego peogramu na fanuc?

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2142
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Fanuc-Przesyłanie programu przez RS232

#4

Post napisał: Petroholic » 14 paź 2019, 13:52

Po angolsku nazywa się to "DRIP FEED"...
Cały myk polega na tym, że maszyna dostaje z nośnika instrukcję blok po bloku, a wykonane bloki kasuje. Teoretycznie długość programu jest nieograniczona :D

Możliwości są dwie:

- podpinasz kompa do maszyny i puszczasz program blok po bloku z dysku, a maszyna go wykonuje... Wadą jest czasem problem z zapięciem kabla jeśli maszyna lub komp mają trudności z wystawieniem sygnału "ready"...
- kupujesz moduł Feedera do którego wpina się pendrive USB i drip feed idzie wtedy offlinowo bez kompa (wygodniejsze ale ma limit do pojemności nośnika)

Teoretycznie jeśli udało ci się już zapiąć pełną komunikację z maszyną na kablu to tylko potrzebujesz programu. O ile sygnały TX/RX sa dobre i zarówno maszyna jak i komp wystawiają sygnał ready... Do takich zabiegów polecam zawsze kompa starszego typu, który ma sprzętowy port RS232, a nie emulowany z USB. Emulowane potrafią się krzaczyć :(

Do tego musisz zmienić kilka parametrów w maszynie (różne w różnych maszynach) i modlić się, żeby producent miał opcję RMT DNC w drabince PLC... Spotkałem raz na kilkanaście przypadków odpalania, że nie było :( I niestety z takim przypadkiem już nic się nie da zrobić :(

Żeby powiedzieć cokolwiek więcej musiałbym znać dokładnie producenta / typ / rocznik / numer seryjny maszyny to tak na start... Ewentualnie jeśli nie będzie łatwo to numery płytek później wchodzą w grę... Może być na PW :)

PS Uzupełnienie lokalizacji pod nickiem też sporo pomaga nieraz :)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2019, 14:00 przez Petroholic, łącznie zmieniany 1 raz.


wojtek10916
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 214
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Fanuc-Przesyłanie programu przez RS232

#5

Post napisał: wojtek10916 » 14 paź 2019, 13:58

Da się powiększyć pamięć ale koszt jest kolosalny
Większość maszyn obsługuję drip feed z dnc do cnc co pewnie będzie najlepszym i najszybszym rozwiązaniem dla ciebie
Poszukaj w instrukcji do swojego DNC drip feeding


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”