FAnuc 21i-t Tornado tokarka

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
PatrykOSK
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

FAnuc 21i-t Tornado tokarka

Post napisał: PatrykOSK » 06 paź 2024, 19:29

Obrazek Witam !

Mam pewien problem z tokarką która informuje o zbyt dużym napięciu na szynie DC wywalając błąd overvoltage na każdej z osi.

Błąd ten wyskakuje pomimo braku zasilania na sam zasilacz co jest dość dziwne bo wtedy na szynie DC nie ma żadnego napięcie więc chyba powinni zapalić się udervoltage. Samą przyczyną braku napięcia wejściowego jest to że przekaźnik w zasilaczy się nie załącza i nie wysterowuje cewki głównego stycznika, po jego ręcznym uruchomieniu rzeczywiście napięcie na szynie DC jest ponad MAX 325 bo mam 345V

Zasilanie AC mam 244VAC zamiast 230VAC więc pewnie to jest głównym problemem natomiast zastanawiają mnie dwie rzeczy:

1.Dlaczego mam info w systemie mówiące o zbyt wysokim napięciu jeżeli go nie ma ?
2.Zasilacz podłączony na dobre napięcie i tak pokazuje błąd 7 (overvolt) mimo tego że napięcie jest w granicach wtedy, jest uszkodzony czy wymaga jakiegoś sygnału resetu?

Tagi:

klid16
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Re: FAnuc 21i-t Tornado tokarka

Post napisał: klid16 » 07 paź 2024, 08:06

Masz gdzieś napisane, że 325VDC to max? Jest to napięcie akurat po wyprostowaniu 230VAC, więc wątpię, że zasilacz został zaprojektowany na sztywne 230.

Możliwe jest uszkodzenie układu pomiarowego, nie czyta wartości rzeczywistej tylko ma zwarcie bądź też rozwarcie w ścieżce pomiarowej i stąd jeden błąd za wysokiego napięcia.

Nie znam maszyny, ale możesz pokazać jak wygląda zasilacz.

Autor tematu
PatrykOSK

Post napisał: PatrykOSK » 08 paź 2024, 00:05

Tak, na samym zasilaczu mam widełki które są przekroczone.

Zastanawia mnie czy na transformatorze z tyłu maszyny nie powinny być podłączone odczepy na 400V zamiast 380 (wejście) bo u mnie tak właśnie są. Po ich zamianie napięcie na wyjściu powinno zmaleć jeżeli dobrze rozumuje ?

Obrazek

wm56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wm56 » 08 paź 2024, 01:44

PatrykOSK pisze:
08 paź 2024, 00:05
Tak, na samym zasilaczu mam widełki które są przekroczone.

Zastanawia mnie czy na transformatorze z tyłu maszyny nie powinny być podłączone odczepy na 400V zamiast 380 (wejście) bo u mnie tak właśnie są. Po ich zamianie napięcie na wyjściu powinno zmaleć jeżeli dobrze rozumuje ?

Obrazek
Dobrze rozumujesz. Sprawdź jakie masz napięcie międzyfazowe. Jeśli masz przekroczone przepnij odczepy na trafie. Powinno pomóc.

klid16
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: klid16 » 08 paź 2024, 12:23

Wątpię aby pomogło. Chyba, że sterownik ma osobny mostek prostujący i mierzy napięcie niezależnie od zasilacza, ale nie spotkałem się z takim rozwiązaniem dotychczas.

Jak dla mnie stycznik nie załącza zasilania ponieważ cały czas widzi za wysokie napięcie.

Prawdopodobnie po skasowaniu błędu, mógłbyś załączyć zasilanie, które znów widząc wysokie napięcie się rozłączy.
Jeżeli błąd występuje jeszcze przed próbą załączenia i nie można go skasować to coś padło.

Jak najbardziej sprawdź napięcie międzyfazowe i podepnij tam gdzie powinno być ale przy okazji zrób dokładniejsze zdjęcia.
Jakie wtyczki ma ten zasilacz itp.

Sprawdź czy po włączeniu zasilania i próbie resetowania wszystkich błędów masz przejście na wtyczce CX4 pomiędzy pinami 2 i 3.

Opisz dokładnie krok po kroku co robisz od momentu włączenia maszyny do momentu wyskoczenia błędów na monitorze oraz kiedy wyświetla się błąd na zasilaczu.

No i czy masz jakieś schematy elektryczne.

Autor tematu
PatrykOSK

Post napisał: PatrykOSK » 08 paź 2024, 20:24

Zarówno zasilacz jak i pulpit od razu po uruchomieniu wskazują błędy (pulpit jak na początku) a zasilacz błąd nr7 informujący o zbyt wysokim napięciu mimo że tego napięcia w ogóle nie ma na głównym zasilaniu bo stycznik nie jest uruchomiony(l1.l2.l3).

Główny stycznik załączający napięcie uruchamia się w momencie kiedy zrobie zwarcie na złączce CX3 na zasilaczu (wewnętrzny przekaźnik nie jest uruchamiany zapewne przez wyskakujący błąd) i wtedy wszystkie inne przekaźniki również się wysterowują (bodajże 3 sztuki muszą aby uruchomić stycznik główny).

Resetując błędy z poziomu pulpitu nic nie znika, schematy posiadam.

Moje rozumowanie jest na ten moment takie:
Zasilacz jest uszkodzony przez co nie steruje głównym stycznikiem gdyż błąd na zasilaczu powoduję nie załączenie wewnętrznego przekaźnika.
Pomimo podłączenia zasilacza pod 230V na stole i tak wskazuje na zbyt wysokie napięcie.

klid16
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: klid16 » 09 paź 2024, 07:56

No to tak jak mówisz, pomiar napięcia padł.

Szukaj używki albo magika.

Jak ci się nie spieszy to mogę nad tym się pochylić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”